Radikal'e veda... - Oral Çalışlar

21 Ocak 2013 00:35  

 

Radikal'e veda... - Oral Çalışlar

Radikal gazetesine veda ediyorum. 1 Şubat tarihinden itibaren Taraf gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstleneceğim.

Aynı gün üç ayrılığı birden yaşıyorum.

Hrant’ı alçakça elimizden almalarının 6. yılında, değerli meslektaşım, sevgili arkadaşım, haberciliğin ve gazeteciliğin sembol ismi Mehmet Ali Birand’ı toprağa verdiğimiz bir günde, ben Radikal okurlarına veda etmeye hazırlanıyorum.

Ayrılık zordur. Hrant’tan ayrıldığımızda aylarca kendime gelememiştim. Hiçbir şeyin tadını alamaz olmuştum. Hâlâ, bu cinayetin hesabının sorulamadığı bir ülkede yaşamanın acısı içindeyiz.

Mehmet Ali Birand’ın kaybı, önemli bir boşluk yaratacak. O, ciddi, çalışkan ve çağdaş bir haberci olmanın ötesinde, gazeteciliği demokrasi, insan hakları ve barış temeline oturtan, oturtabilen nadir gazetecilerdendi. Başarılıydı, etkiliydi.

Sevgili Radikal okurları, Radikal çalışanları, Eyüp Can, değerli Aydın Doğan ve Vuslat Doğan Sabancı; hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu gazetedeki 4.5 yılım, heyecanı ve altüst oluşu bol bir döneme denk geldi. Radikal, Türkiye’nin sivilleşme yolculuğunda demokrasi saflarında durdu ve olumlu bir rol oynadı.

Gazeteci olarak, Radikal’de özgürce çalıştım, düşündüklerimi dile getirdim. Sizlerden hep destek ve ilgi gördüm. Bazı okurlarım da beni eleştirdiler, yazdıklarıma katılmadıklarını ifade ettiler. Bunu da bir düşünce zenginliği olarak algıladım ve eleştirilerden öğrenmeye çalıştım.

Türkiye şimdi yeni bir döneme giriyor. Diyarbakır’daki büyük cenaze töreni, Kürtlerin barış isteğinin ne kadar gerçek olduğunu gözler önüne serdi. Türkiye’nin batısının bu yeni sürece sessiz ve sakin desteği sürüyor. Hükümetin çözüm konusundaki kararlı tutumu, muhalefetin olumlu yaklaşımı, Kürtlerin acılarını gömerek barışa sarılmaları hepimizi umutlandırıyor, heyecanlandırıyor.

Öldürülen üç PKK’lı kadının cenazelerinin ardından yürüyenlerin taşıdığı, şu dikkat çekici pankart bölgenin yeni gerçeğini özetliyordu: “Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.”

Umarım bu slogan önümüzdeki döneme de damgasını vurur.

Radikal gazetesine veda ediyorum. 1 Şubat tarihinden itibaren Taraf gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstleneceğim. Ülkenin en kritik günlerinde önemli görevler üstlenmiş, kendini kanıtlamış bir gazete Taraf.

Mehmet Ali hayatta olsaydı ilk telefon edenlerden biri olur ve beni içtenlikle kutlardı. Hrant hayatta olsa koşarak Taraf’a bana gelir ve desteklerdi.

İkisi de ne yazık ki yok. Onları sevgiyle ve özlemle anarak yeni bir yolculuğa başlıyorum.


Radikal

19.01.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0