Moda düpedüz faşist bir kavram

01 Kasım 2009 13:48  

 

Moda düpedüz faşist bir kavram

Cemil İpekçi’yi “modacı” sanan varsa yanılıyor. İpekçi’ye göre, “moda çok aptal bir mevhum.” Kendisi de bir giysi tasarımcısı: Giyinmek örtünmenin fantezisidir. Moda kadar faşist bir şey yoktur

Mardin’de moda tasarım atölyesi açtınız ve yeni tasarımlarınızı artık burada yapacağınızı açıkladınız. Neden Mardin?
Bütün tasarımlarımı Mardin’de yapmayacağım. Bu bir yanlış anlaşılma. Orada bir okul açtık. Şunu özellikle belirtmek gerekir ki bu okulu SODES (Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı Sosyal Destek Programı) ve ÇATOM (Çok amaçlı toplum merkezleri) ile birlikte açtık. GAP’tan destek aldık. Bu okulun esas hedefi kadınlar. Kadınları evin dışına çıkarabilmek, kendi yaptıkları el ürünlerini ranta dönüştürmek... Yirmi kadın vardı, bugün altmış beş kadın oldu. Evinden çıkmayan bu kadınlar Türkiye’nin en büyük sorunudur. Eğitim ve istihdam sorununu halletmek için devletler ve hükümetler yetmiyor. Bölgede terör tabii ki oldu ama terörü kullananlar da oldu maalesef. Siz şimdi 6-7 eylül gibi üzerine gidilmesi gereken şeyler varken terörün üstünde duramazsınız. Çok şık davetlerde masalarda oturup doğuyu, güneydoğuyu, ekonomiyi, kadın haklarını konuşmayı çok aptalca bulmuşumdur. Ben, İstanbul’da oturup ahkam kesmeyeceğim. O insanları mümkün olduğu kadar tanımaya bakacağım. Benim şimdi Kızıltepeli, Nusaybinli arkadaşımlar var. Küçük bir akraba kitlem var. Pembe mayolu, mor tişört giyen, muhafazakar, gözü boyalı, nonoş Cemil ipekçi bunu yapıyor da, bizim hani o erkekler var ya, masa başında ahkam kesenler, onlar niye yapamıyor, onu çok merak ettim. Bunları yapmakta bir erkek yüreği gördüm. Sürmeli ama erkek yüreği. Erkek demek, memleketine ve insanına sahip çıkandır benim için. Moda çok aptal bir mevhum. Moda kadar faşist bir şey yoktur bence. Giyinmek örtünmenin fantezisidir. Çok marka bir şeydense iğne oyalı el işi bir hırka giyinmek daha pahalıdır benim için...

Neden Türk mankenleri, Türk modacıları kadar yurtdışında rağbet görmüyor?
Aslında çok iyi mankenlerimiz de yok, bunu kabul edelim. Dışarıda rağbet görmeleri için ajanslara kayıtlı olmaları lazım. Hayat standartlarının ona göre olması lazım. Bizde mankenlik ismim çıksın, iyi bir koca bulayım, şarkıcı olayım, diziye geçeyim gibi algılanıyor. Bir ara meslek olarak görülüyor.

Kreasyonlarınızda Anadolu motifleri kullanmayı seviyorsunuz? Bu motiflere Avrupa nasıl bakıyor?
Avrupa bayılıyor. Beş sene önce Versace geldi ve dünyaya girmek istiyorsanız kendi topraklarınızdaki köklerinizle girebilirsiniz dedi. Kibarca bizi taklit etmekten vazgeçin demek istedi. Eğer ben kabul görüyorsam ve beğeniliyorsam bundan dolayıdır.

Bölgeyi iyi tanıyan biri olarak Kürt açılımı ve demokratik açılım hakkındaki düşünceleriniz?
Kürt açılımı olarak almıyorum onu. Adı çok yanlış konuldu. Aslında beklediğim de o değildi.

Siz olsaydınız nasıl tanımlardınız?
Liberal demokrasi açılımıydı. Liberal demokratım ve liberal demokrat bir Türkiye istiyorum. Çok iyi biliyoruz ki 80 anayasasının değişmesi şart. Biz bir ulus olmayı ancak o zaman bilebiliriz. Yunanistan’da, Hollanda’da Türk okulu istiyorum diyorsunuz. Ama bizim memleketimizde bir Alevi, Kürt çıkıp ana dilde eğitim hakkını istediği zaman hala hayır deniliyor. Türkiye kabul etmeli ki burası çok etnik gruptan oluşmuş, Türk’ü, Kürt’ü Çerkez’i, Laz’ı, Sünnisi, Alevisi, Şafisi, hepsi olan bir yer. Anayasa önünde hepimiz eşit olmalıyız. Anayasa önündeki eşitliği millet meclisinde de görmeliyiz. Millet meclisimizde Kürtleri görüyoruz ama Ermenilerden, Musevilerimizden görmüyoruz. Orta Asya’dan gelinmiş ama bu topraklarda harman olunmuş. Atatürk’ün kurtardığı bu topraklar içinde biz bir ulusuz artık. Atatürk geri gelse kim bilir neler yapardı. Kendi adını yozlaştıran insanları ne hallere sokardı. Ama Türkiye’deki liberal demokrasinin gençliğin ve insanların artık susturulmayacak bir yere geldiğini de görüyoruz. 

Elif Gülümser'in Cemil İpekçi ile röportajının devamı için bakınız:

http://www.taraf.com.tr/haber/43184.htm

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0