Referandum'un ardından Anaksagoras

18 Nisan 2017 15:29 / 1090 kez okundu!

 

 

Cumhurbaşkanına dünya liderlerinden tebrik mesajı geçmiş Anadolu Ajansı.

Haber metnini okuduğunuzda yazılan: Aliyev ilk telefonu etmiş. Sonra Katar ve Filistin’den, Bahreyn ve Gine’den, Tunus Nahda hareketi liderinden ve Irak Cumhurbaşkanı yardımcısından ve Cibuti’den ve Mısır’da İhvan teşkilatından tebrik gelmiş.

 

ABD, Almanya, İngiltere, Fransa’dan farklı mesajlar geldiğini okuyoruz. Rusya Türkiye’nin iç işidir demiş. Esad da tebrik etmemiş galiba.

 

Büyük şehirlerde hayır çıktı. Hayırlısı. Cumhurbaşkanı “atı alan Üsküdar’ı geçti” dedi ve idam konusunu tekrar dile getirdi. “Yola devam” dedi. Nazlı Ilıcak ve Altan kardeşler için üç kez müebbet istenmiş, sandık güvenliği açısından sıkıntı varmış anlaşılan.

 

Ben en iyisi yerele döneyim. Yakında Urla’nın bir Anaksagoras heykeli olacak! Belediye’den izin çıktı. Heykeltraş bankta oturan bir Anaksagoras heykeli yapıyor. Anaksagoras ne zaman doğmuş? Vallahi ben yoktum, bilemem. Bazılarına göre 506 yılında, bazılarına göre 500 yılında, bazılarına göre de 496 yılında. Yani bundan 2520 yıl kadar önce kabaca.

 

Anaksagoras’ı çok önemsiyorum çünkü adam bir gerçeği dile getirdi diye mahkemeye verilmiş ve Sokrat’tan önce öldürülecekken eş dostun araya girmesi nedeni ile sadece sürgün cezası yemiş. Sebep? Yıldızlar da taş ve topraktandır demiş, dünya gibi!

 

Yıldızlar o zamanki inanca göre tanrı katı. Taş toprak demek büyük saygısızlık. Vay kafir! Din düşmanı!

 

Anaksagoras’ı eski Yunan ve Roma sonra anlayıp, son derece yakışıklı resmetmiş. Bizans zamanında da keçi sakalı ile resmedilmiş. Başında örtü olan resimleri var, başı açık canlandırmalar. Kimse bilmiyor. Örneğin ondan yaklaşık 200 yıl sonra yaşayan Pitogoras’ı poşu ile resmetmiş bir heykeltraş. Ki bu yörenin başörtüsü o olduğundan herhalde en gerçekçisi o.

 

Mahmut TOLON

18.04.2017

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.