MÖ - Yeni Zaman (YZ), Eski Zaman (EZ)

14 Eylül 2010 17:04 / 1716 kez okundu!

 


Hıristiyan dininin takvim anlayışımızın odak noktası olması yanlış. Kısmen birbirlerinin tam tersini iddia eden yaratılış fikirleri var. Örneğin bir inanca göre midyeden oluşmuşuz, diğerine göre Tanrı önce yeri sonra göğü yaratmış ve kimsenin inancına da saygısızlık etmemek gerek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Büyük İskender 356 yıl artı 2010 yıl önce doğmuş, eder 2366 yıl öncesi. Bazı arkeologlar BP (Before present) yani 2066 bin yıl önce diye tarih atmaya başladılar. Bin sene sonra da bu tarihi 3366 BP diye yenileyecekler. Halbuki alışılmış bir tarihleme sistemi var; İsa’nın doğumu esas alınarak hesaplanmış. Sonra o doğum tarihinin yanlış olduğunu buldu bilim insanları; İsa o yıldan 4 yıl önce doğmuştu.

Ama o yaklaşım yerleşti bir kez. Kilise bile karşı çıkmadı bu alışkanlığa. Alışkanlık olunca tüm sitemi değiştirmek zor ve masraflı. Hem artık tarihi tek bir dinin peygamberine odaklayarak atmak da hakça değil ve o dine doğru anlamsız bir sapma yaratıyor ve diğer dinlere karşı çok da saygılı bir yaklaşım değil. Ama durumu anlayınca yaklaşımı ve bir iki harfi değiştirmek kolay.

Biliminsanları o alışılanı koruyarak artık 356 BCE yani şimdiki zamandan önce (milattan veya İsa’dan önce yerine çünkü neyin miladı olduğu artık belli değil) veya ESKİ ZAMAN (EZ) demeye başladılar. Şimdiki zamana da YZ veya Yeni Zaman.

, İÖ falan gibi tabirler artık tarihte kalmış sosyal antropolojik kültürel olgular.

Tüm dünyada bilhassa ABD ve Batı Avrupa da artık Antropoloji ve Paleontolojide ve tarih öncesinde, Arkeolojide giderek İsa’nın yanlış tahmin edilen doğumunu milat olarak almak yerine insanlar Present Time ve Common Era ve BCE (Before Common Era) diyorlar. Öneri: Eski Zaman ve Yeni Zaman (veya Şimdiki Zaman ve Evvelki Zaman) diyelim. EZ 4'te doğan Hz İsa’nın yanlış bilinen doğum yılına göre hesap etmek bilhassa fikirleri ve yaklaşımları altüst ediyor. Takvimi bir dinin tahakkümü altına almak yanlış ve bir sürü sapmayı beraberinde getiriyor. Aynı zamanda kültürel sapmayı da ve tonla yanlış anlaşılmayı. Artık tüm dünyada bilim insanlarının yaptığını ülkemizde de yapmaya, EZ ve YZ tabirlerini kullanmaya başlayalım. Bizde de bu yaklaşım yerleşsin.

Siz de destekleyin, birkaç yılda yerleşir bu doğru. Arkeoloji müzelerine, ders kitaplarına girer. Olması gerektiği gibi. Müslüman kültürünün çoğunlukta olduğu bir ülkede ören yerlerinde İÖ diye tabelalar görmek zaten başlı başına bir acıklı güldürü değil mi?

Hıristiyan dininin takvim anlayışımızın odak noktası olması yanlış. Kısmen birbirlerinin tam tersini iddia eden yaratılış fikirleri var. Örneğin bir inanca göre midyeden oluşmuşuz, diğerine göre Tanrı önce yeri sonra göğü yaratmış ve kimsenin inancına da saygısızlık etmemek gerek.


Mahmut Tolon

14.09.2010


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.