Koruma alanında askeri manevra - Özer Akdemir (İzmir/EVRENSEL)

24 Şubat 2009 19:13  

 

Koruma alanında askeri manevra - Özer Akdemir (İzmir/EVRENSEL)

Geçtiğimiz hafta içerisinde üç dört askeri aracın performans ölçmek için deneme tahtasına çevirdiği koruma altındaki kumulların çok büyük tahribata uğradığı belirtiliyor. Efes Çevre ve Kültür Derneği olayla ilgili Selçuk Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

TERLİKLE BİLE GİRİLMEMELİ

Selçuk Pamucak’ta bulunan ve barındırdığı sulak alanlar ve kumullar nedeniyle doğal SİT alanı içerisinde olan kıyılar Pananos, Turizm Tahsis Yasası’nın ardından golf alanı ve 5 yıldızlı turistik tesislere tahsis edilmişti. Bölgenin sahip olduğu doğal zenginliklerin korunmasına dönük hukuksal mücadele yürüten EFESÇED’in çabaları sonrası Danıştay 6. Dairesi bölgeyle ilgili Pamucak Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planlarının yürütmesini geçtiğimiz günlerde durdurmuştu. 

Dünyanın birçok bölgesinde çok daha küçük ölçekteki kumulların korunması için kumsallara terlikle dahi girilmesinin yasak olduğu bilinirken, SİT alanı içerisindeki bölgenin askeri araçların deneme sahası olarak kullanılması yoğun tepkilere neden oldu. 

   

İLGİNÇ ZAMANLAMA
Konuyla ilgili açıklama yapan Ozan Toprak Dede olarak tanınan EFESÇED Başkanı Tekin Karadağ, askeri araçların kumullarda büyük bir tahribat yarattığına dikkat çekerek, “İlginçtir ki Danıştay 6. Dairesi’nin, Pamucak Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planlarını yürütmeyi durdurma kararı vermesinden sonra böyle bir kumul katliamı olmuştur. Bu katliamın rant çevreleri tarafından yapılmış olabileceği şüphesi akla geliyor” dedi. Golf şirketlerinin bu alanları imara açmak için her türlü yolu denediklerini belirten Karadağ, yerel yönetimin de bu turizm şirketlerinin istekleriyle ortak hareket ettiğini söyledi. 

   

Karadağ, “Davanın seyrinde önemli bir faktör olduğu için kumulları ortadan kaldırmak istiyorlar” dedi. Selçuk Cumhuriyet Savcılığı’na konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını kaydeden Karadağ, suçluların ortaya çıkması için çalışacaklarını söyledi. 

İzmir Birlikte Başaracağız Platformu Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve davanın hukukçusu Av. Arif Ali Cangı, Danıştay 6. Dairesi’nin bölge ile ilgili imar planlarının yürütmesini durdurma gerekçelerinden birinin “imar ,planlarının Pamucak’ın doğal yapısının korunmayacağı” olduğunu dile getirdi. Cangı, Danıştay kararından sonra Pamucak’ın doğal yapısının bozulmasına kesinlikle izin verilemeyeceğini söyledi. 

24.02.2009


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0