KURTULUÞ SAVAÞI GÝBÝ

28 Mart 2020 16:47 / 1443 kez okundu!

 

 

"Daha ciddi günlere giriyoruz. Virüs hafife alýnacak bir olay deðil. Abartmadan, ortalýðý velveleye vermeden devletimizin yönlendirmesi ile ciddi mücadele edilecek bir olay. Yükün aðýr kýsmý devlete düþmekle birlikte bizlere düþen kýsmý da az buz deðil. Bu, topyekun bir mücadele. Týpký Kurtuluþ Savaþýnda olduðu gibi."

 

****

 

KURTULUÞ SAVAÞI GÝBÝ

 

Daha ciddi günlere giriyoruz. Virüs hafife alýnacak bir olay deðil. Abartmadan, ortalýðý velveleye vermeden devletimizin yönlendirmesi ile ciddi mücadele edilecek bir olay. Yükün aðýr kýsmý devlete düþmekle birlikte bizlere düþen kýsmý da az buz deðil. Bu, topyekun bir mücadele. Týpký Kurtuluþ Savaþýnda olduðu gibi.

Ýspanyol gribi en az 50 milyon can aldý. En az diyorum çünkü tespiti yapýlamadý. Üst sýnýr 100 milyon. Osmanlý topraklarýnda ölüm sayýsýnýn 90 bin civarýnda olduðu tahmin ediliyor. Yani Osmanlý en hafif atlatan ülkelerden biri olmuþ. Hem de aðýr savaþ koþullarýna raðmen. Ýspanyol gribi birinci dünya savaþýný bitiren en önemli etkendir. Çünkü savaþtan fazla can aldý. Üstelik etkisi de savaþtan daha fazla oldu.

Geliþmiþ teknolojiye ve týp bilimine raðmen günümüz  virüsünün de ne yazýk ki yýkýcý etkileri olacak. Elbette Ýspanyol gribi kadar hatta onun yüzde biri kadar bile can kaybý olmayacak. Bu da alýnan önlemler sayesinde olacak. Ama küresel etkileri çok önemli olacak. Bu nedenle devlet millet birlikteliði ile alýnacak önlemler büyük önem kazanýyor. Artýk kiþisel sorumluluk diye bir þey yok. Toplumsal sorumluluk var. Yani ihmal ettim cezam neyse çekerim deðil. O ceza, hak vaki olana kadar pek çok baþka insanýn da riske atýlmasý sonucunu doðuruyor çünkü.

Kadýnlarýmýz Kurtuluþ savaþýnda nasýl cepheye mermi taþýdýlarsa þimdi de harýl harýl maske dikiyor. Saðlýkçýlarýmýz mermiler altýnda nasýl yaralýlarýmýzý hayatta tutmaya çalýþtýysa þimdi de kendilerini riske etme pahasýna hastalarýmýza yardýmcý olmaya çalýþýyor. Her birimiz öncelikle alýnan tedbirlere uymakla yükümlüyüz. Uymayaný da aþaðýlamak deðil, uyarmakla. Aþaðýlamak bir fayda saðlamaz. Ama kafasý gem almayana da yaptýrým gerekir. Bunlar da devlet tarafýndan devreye alýnmaya baþlamýþtýr. Uymayana yaptýrým uygulamaya kalkmak kimsenin haddi deðil. Devlet var, kanunlar var.

Olayýn geliþimine göre devletin uygulamalarý giderek aðýrlaþacak, sertleþecektir de. Bu bizi þaþýrtmamalý. Panikletmemeli. Olmasý gerekendir bu. Hiç ummadýðýmýz yerden vaka haberleri gelecek, devlet anýnda müdahale edecektir. Bu nasýl olur diye anlamsýz þeylerle uðraþmak yerine devletimiz önlemini aldý bile diye düþünmemiz gerekir. Ve de sabýrla, sebatla uygulamalara uyum saðlamaya devam etmeliyiz.

Muhalefet yapýyorum görüntüsünde bozgunculuk yapanlar çok fazla deðildir. Bunlar muhalefet kesimlerinin de önemli bir kýsmý deðildir. Çok azýdýr. Çünkü aklý selim onlarda da hakimdir. Bozgunculuðu yapanlar toplumumuzun çürüyen kesimleridir. Sosyal medyada bu uðursuz role soyunan sahte hesaplarýn %80 i FETÖ ya da PKK gibi zaten bu ülkeyle, ülkenin bütünlüðü ve esenliðiyle, bu topraklarda yaþayan insanlarla ilgisi kalmamýþ ajan örgütlere aittir. Bunlar, iki taraflý paylaþýmlar yapmaktadýr. Bazen de muhalefetten bazýlarý adýna sahte hesaplarla paylaþým yaparak nifak sokmaya çalýþmaktadýrlar. Örneðin güzide bir þehrimiz için 'dualarý protesto ettiler' diye bir söylenti yayýlabilmektedir. Bunu yapan üç beþ densiz olabilir. Ama ben kesinlikle inanýrým ki o þehrin büyük çoðunluðu böyle bir þeyi tasvip etmez. Bunun yanýnda adý muhalife çýkmýþ kimilerinin de sýrf ortalýðý panikletmek, insanlar arasýnda husumet yaratmak için yaptýklarý paylaþýmlar vardýr ki artýk bunlar sinirimizi oynatmamalýdýr. Býrakalým onlar düþtükleri kuburlarýnda boðulsunlar. Bunlarýn tümünü Allah'a havale edelim.

Karþý karþýya kaldýðýmýz bu mücadelede ne kadar çok insanýn birliði saðlanýrsa o kadar çabuk baþarýlý oluruz ve yarýnlara daha bir umutla bakarýz. Birliðin bir tek amacý olmalýdýr. Allah'ýn izniyle bu virüs belasýný yenmek. Bunun için birbirimizin elinden tutmalýyýz. Hastalýðý kapan aramýzýn hiç de iyi olmadýðý biri olsa bile asla sevinmemeli, elimizden gelen bir þey varsa yardýmýna koþmalýyýz.

Allah yar ve yardýmcýmýz olsun.

TÜRKÝYE BAÞARACAKTIR!

 

Firuz TÜRKER

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.