TURÝST - THE TOURIST

12 Aralýk 2010 18:48 / 1666 kez okundu!

 


Beklentileri karþýlamayan filmler arasýnda ‘Turist-The Tourist’, bu yýl ilk sýrayý açýk ara kazanýr. Angelina Jolie ve Johnny Deep’i bir araya getirmek dýþýnda özelliði olmayan, biraz aksiyon sosu katýlmýþ romantik bir komedi var karþýmýzda.


ANGELÝNE JOLÝE VE JOHNNY DEEP VENEDÝK’TE


YÖNETMEN: FLORIAN HENCKEL VON DONNERSMARCK
OYUNCULAR: ANGELINA JOLIE, JOHNNY DEEP, PAUL BETTANY, STEVEN BERKHOFF

Venedik’in güzellikleri arka planý süslerken ön planda Angelina Jolie þýk kýyafetler içinde manken edasýnda salýna salýna yürüyor. Johnny Deep ise nevi þahsýna münhasýr oyunculuðunu sergiliyor, yaratýcýlýðýný hissettiriyor, fakat onun için hafif kalýyor, üzerine yapýþmýyor karakter. Yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck 2005 tarihli Fransýz yapýmý ‘Anthony Zimmer’in Hollywood kalýplarýnda serbest bir tekrarýný sunuyor. Seyirci için sürpriz olmasý gereken final, çok önceden tahmin edilebilir olunca, geriye eðlendirici bir seyirlik kalýyor.

Kaynak filmi anýmsacak olursak, Jerome Salle’ýn 2005’de yazýp, yönettiði ‘Anthony Zimmer’ Fransýzlarýn Oscar’ý sayýlan Caesar ödüllerinde en iyi ilk film ödülünü kazanmýþtý. Sophie Marceau ve Yvan Natalle’ýn baþrollerini paylaþtýðý film, öykünün sürprizini finale dek saklamayý baþarýrken oyuncu uyumu ve gerilim açýsýndan da sýnýfý geçiyordu. Orijinalinde Paris ve Nice’de geçen kovalamaca bu kez Paris ve Venedik ekseninde geçiyor. Zeki bir suçlu olan Zimmer kara para aklamaktan Interpol tarafýndan tüm dünyada aranmaktadýr. Plastik cerrahi ile yüzünü deðiþtirmiþ olan suçlunun nasýl gözüktüðünü kimse bilmemektedir. Uzatmalý sevgilisi Elise (Angelina Jolie) onun gizlice ulaþtýrdýðý bilgiler ile hareket etmekte, polis de peþinde adým adým izleyerek Zimmer’e ulaþmaya çalýþmaktadýr. Elise sevgilisinden gelen bir mektup sonrasý, onunla buluþmak için Paris’ten Venedik’e gitmek için trenle yola çýkar. Tabi peþinden polisler de. Trende tanýþtýðý Frank (Johnny Deep) adýnda bir Amerikalý turisti peþindekileri yanýltmak için yem olarak kullanmaya karar verir. Frank sakin, içine kapanýk kendisini terk eden karýsýnýn üzüntüsünden kaçmak için kendisini Avrupa’ya atmýþ bir matematik öðretmenidir. Elise’in baþtan çýkarýcýlýðýna, cazibesine dayanamayan Frank onunla Venedik’in lüks otellerinden birisine yerleþir.

Florian Henckel von Donnersmarck, 2007’de ‘Baþkalarýnýn Hayatý-Das Leben der Anderen’ en iyi yabancý film Oscar’ýný kazandý. Daha ilk uzun metrajý ile rüya gibi bir giriþ olur sinema dünyasýna. Oscar sonrasý tüm dünyada tanýnan film, her yerde beðeni ile karþýlanýr ve tüm zamanlarýn en iyi filmleri listesine girmeyi baþarýr. Berlin Duvarý yýkýlmadan önce Doðu Alman istihbarat teþkilatýnýn, sisteme tehlikeli olabilecek aydýnlarý izlemesi, izleyenin ve izlenenin kaçamadýðý son, müthiþ bir politik dram olarak anlatýlýr. Ýlk uzun filmi ile baþyapýt armaðan eden Donnersmarck’ýn Hollywood’a transferinden sonra ilk filmi merakla bekleniyordu. Turist’in senaryo ekibinde Oscar sahibi iki isim var: Christophe McQuarrie (Olaðan Þüpheliler) ve Julian Fellowes (Gosford Park). Öyküde derinden hissedilen Olaðan Þüpheliler'in anahtar karakteri Kayser Sose benzeþmesi, tahminen McQuarrie’yi projeye çeken nedenlerden birisi olmalý. Zayýf diyaloglar, zorlamaca aksiyon, romantizm pýrýltýsý taþýmayan bir aþk üzerinden yürüyen bir senaryonun bu ekip tarafýndan yazýlmýþ olmasý þaþýrtýcý. Öykünün aðýr, aksak akýþý en önemli problemi olarak dikkat çekiyor.

Angelina Jolie, kötü kadýn (femme fatale) olmasý gereken bir karakteri Audrey Hepburn’dan ödünç aldýðý, bir romantik komedi prensesi edasýnda yorumluyor. Johnny Deep ise kendisine yakýþmayan bir rolde, Jolie ile tutturamadýðý kimyadan muzdarip. Tim Burton filmlerindeki ayrýksý karakterlerin oyuncusu Deep için böylesine þablon bir rol oldukça eðreti durmuþ. Yan rollerde Paul Bettany (Acheson), Timothy Dalton (Jones), Steven Berkhof (Ivan), Rufus Swell gibi uluslararasý oyunculardan oluþan bir kadro dikkat çekiyor. Tecrübeli görüntü yönetmeni John Seale arka planda Venedik’in güzelliðini adeta bir karakter gibi kullanarak, yönetmenin istediði aydýnlýk ve renkli kareleri ustaca çekmiþ.

Ýki ünlü oyuncu ve Venedik manzaralarý yeterli diyorsanýz kaçýrmayýn derim.


Emin Yeðinboy

12.12.2010



 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.