Kayýp Nehir-Lost River

24 Mayýs 2018 22:32 / 1832 kez okundu!

 

 

Basit bir hikayeyi karmaþýk bir görsellikle paketleyen Gosling, Avrupa Art-House sinemasýnýn izini sürüyor. Sinemanýn özel tadlarýný sevenlerin hoþlanacaðý türden...

 

*****

Kapkara, capcanlý bir masal...

Kayýp Nehir-Lost River


Yönetmen: Ryan Gosling
Oyuncular: Christina Hendricks, Ian De Casteckaer, Matt Smith

Son yýllarýn gözde aktörü Ryan Gosling ilk yönetmenlik deneyiminde þaþýrtýcý bir sinema dili kullanýyor. Basit bir hikayeyi masalsý, gerçeküstücü bir görsellikle süslüyor. Son yýllarda birlikte çalýþtýðý Danimarka asýllý yönetmen Nicholas Winding Refn esintileri taþýyan renkler, sentetik atmosfer, arka planý döþeyen etkileyici saykodelik müzik boþa atýlmayacak bir ilk film ortaya çýkarýyor. Esinlendiði diðer ustalar arasýnda David Lynch, Dario Argentino hatta Bunuel bile sayýlabilir. Öyküyü anlamak veya anlatmak için çok gayrete gerek yok, kapkara atmosfer ve camp (bilinçli bayaðý estetik) görsellik seyirciyi esir alýyor.

Hikaye Detroit'in terkedilmiþ, metruk mahallerinin ürkütücü atmosferinde bir annenin iki çocuðuyla hayatýný sürdürebilmek için verdiði mücadelenin damarýndan besleniyor. Hayaller ve çýkýþsýzlýk ön planda yer alýyor. Gençlerin para kazanmak için hurda toplamaktan baþka bir çaresi olmadýðý mahallelerde en zalim olan kraldýr. Bull'da (Matt Smith) boþ sokaklarda krallýðýný ilan eden bir tipdir. Anne Billy (Christina Hendricks) ise para kazanmak için çareyi Grand Guignol tiyatrosunda kanlý þovlara çýkmakta bulur.

Grand Guignol 1900'lü yýllarýn baþýnda Paris'te ürkütücü, kanlý gösterilerin sahnelendiði bir tiyatro sahnesi. Eva Mendes'in canlandýrdýðý Cat karakterinin yönettiði tiyatro, öykünün masalsý atmosferini renklendiriyor.

Filme kan kýrmýzýsý, mor, koyu mavi renk paleti hakim. Yanan evler, mor yansýmalarýn boyadýðý nehir kadrajlarý, görüntü yönetmeni Benoit Deloe'nin mevzu aþýrýlýk olduðunda ne kadar yaratýcý olduðunun kanýtý. Zaten Gasper Noe gibi ekstrem sýnýrlarda dolaþan bir yönetmenin deðiþmez kameramaný. Müzikleri besteleyen Johnny Jewel týnýlarýyla hipnotik bir ton yakalýyor, öykünün bulanýk kafasýný daha da bulandýrýyor.

Basit bir hikayeyi karmaþýk bir görsellikle paketleyen Gosling, Avrupa Art-House sinemasýnýn izini sürüyor. Sinemanýn özel tadlarýný sevenlerin hoþlanacaðý türden...

 

Emin YEÐÝNBOY

23.05.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.