Kýzýl Serçe

23 Mart 2018 12:40 / 1497 kez okundu!

 

 

Soðuk savaþýn casusluk filmlerine bayýlýrým. O yýllar geride kalsa bile John Le Carré, Graham Greene gibi iþin ustasý yazarlarýn romanlarýna beyazperdede sýk dönülüyor. Bu kez eski CIA çalýþaný yeni bir yazarýn Justin Haythe’nin romaný aktarýlmýþ perdeye: Kýzýl Serçe 

 

******

 

Soðuk savaþ daha bitmedi
Kýzýl Serçe

Yönetmen: Francis Lawrence
Oyuncular: Jennifer Lawrence, Joel Edgarton, Jeremy Irons

 

Soðuk savaþýn casusluk filmlerine bayýlýrým. O yýllar geride kalsa bile John Le Carré, Graham Greene gibi iþin ustasý yazarlarýn romanlarýna beyazperdede sýk dönülüyor. Bu kez eski CIA çalýþaný yeni bir yazarýn Justin Haythe’nin romaný aktarýlmýþ perdeye: Kýzýl Serçe. O yýllardaki gibi soðuk savaþýn en azýndan Ruslarýn cephesinden hala sürdürüldüðünü anlatýyor. Þahsen çok sevindim. Ayný yazarýn romanlarý sinemada üçleme oluyormuþ.


Jennifer Lawrence bu kez seksiliði silah gibi kullanmak üzere yetiþtirilen serçe casus grubunun yetenekli elemaný Dominika Egorova’yý oynuyor. Teþkilat içindeki bir köstebeði deþifre etmek üzere Macaristan’a gönderilir. Buradaki CIA ajaný Nate Nash’den ne yapýp ne edip bu ismi öðrenmek zorundadýr. 


Avrupa’nýn soðuk savaþ yýllarý atmosferini eski binalarý, tavaný yüksek odalarý, beyaz gri renkleriyle mükemmel yansýtýyor film. Yönetmen Francis Lawrence omurgasýný aksiyondan çok entrika ve sert sahneler üzerine kuruyor. Kanlý iþkence sahneleri yanýnda çýplak bedenler öykünün temel söylemini destekliyor. “Bedeniniz devlete aittir; tüm duygularýnýzdan, inançlarýnýzdan arýnmalýsýnýz” diyor serçelerin sert eðitmeni Matron. Charlotte Rampling kýsa rolüne karþýn eðitmen Matron’da yine çok iyi.


Bazý olaylarýn çok tekrarý filmin süresini gereksiz uzatýyor. Lawrence etkileyici fiziði ve oyunculuðuyla Dominika’da çok iyi bir performans sergiliyor. Putin’e benzeyen bir fiziðe bürünmüþ olan Mathias Schoenarts Amca Vanya’da çeliþkili bir ruh durumunu iyi yansýtýyor. CIA ajanýnda Joel Edgarton ise idare ediyor, nedense parlamýyor. Yeni bir þeyler söylemese de entrikanýn ve seksapelliðin ön plana çýktýðý bu casus hikayesinin en önemli tarafý yakaladýðý geçmiþe ait hava. Benim gibi soðuk savaþ filmlerine meraklý olanlara iyi gelebilir.

 

 Emin YEÐÝNBOY

10.03.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.