Çevre Günü'nde anlamlı ödül töreni

06 Haziran 2008 16:46  

 

Çevre Günü'nde anlamlı ödül töreni



İzmir'de, Çiğli Belediyesi ve Dünya Yalnız Bizim Değil Platformu (DYBD)nun İlköğretim Okullarının 4. ve 5. sınıf öğrencileri arasında, "resim", "şiir" ve "kompozisyonu içeren "üç ayrı dalda", çevre duyarlılığını geliştirmek, buna bağlı olarak da doğa ve hayvan haklarına saygıyı pekiştirmeye yönelik "Dünya Yalnız Bizim Değil" konulu yarışmanın ödül töreni 4 Haziran günü İzmir Çiğli Belediyesi Meclis salonunda gerçekleşti.



BirGün gazetesi'nde yayınlanmakta olan ve Türkiye medyasının 'en özgün tematik sayfası' olarak kabul edilen "Dünya Yalnız Bizim Değil" sayfasının yaratıcısı ve editörü, 'DYBD Platformu'nun kurucusu ve sözcüsü gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ın yaklaşımı ve yazılarının referans kaynağı olduğu yarışmanın adı ve teması da "Dünya Yalnız Bizim Değil" olarak belirlendi. Yoğun ilgi gören yarışmaya 139 öğrenci 142 yapıtla katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgisinin yanı sıra, içeriği ve farklı yaklaşımı nedeniyle yerel bir yarışmanın sınırlarını aşarak ülke çapında yankı yapan ve ilgi uyandıran yarışma Çiğli Belediyesi'nin adını Türkiye'ye duyurdu.


ÖDÜL TÖRENİ


Yarışmanın düzenleyicisi Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü 'ın açış konuşması ile başlayan ödül törenine çok sayıda öğrenci, öğretmen ve veli katıldı. Ödül töreninde, BirGün gazetesi yazarı tanınmış doğa ve hayvan hakları savunucusu Yalçın Ergündoğan da hazır bulundu. Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında gerçekleşen bu anlamlı ödül töreninde şair Ahmet Günbaş da şiir kitaplarını imzalayarak çocuklara dağıttı. Törende ayrıca, EGEÇEP temsilcileri, TMMOB, Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube başkanı Ertuğrul Barka ve Mehmet Şahin ile NORM Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Uysal da koydukları ödülleri vermek üzere hazır bulunanlar arasında yer aldı.






Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alime Mitap konuşmasında şunları söyledi:



"Sevgili çocuklar bu yarışmaya birbirinden güzel yapıtlarınızla katıldınız. Bu ilginiz ve duyarlılığınız bizi çok sevindirdi. Yalnızca bizi değil, Türkiye'nin önde gelen doğa, çevre ve hayvan hakları savunucularının, tüm yaşam savunucularının, yerel basının, hatta ulusal basının ve büyük internet sitelerinin de ilgisini çekti. Gazeteler sizlerden söz etti. Yaşam alanlarını, havamızı, suyumuzu kirletenlere, kâr hırsıyla doğayı katledenlere meydanın boş olmadığını gösterdiniz. Bu yarışmanın fikriyatını oluşturan sevgili gazeteci yazar Yalçın Ergündoğan da aramızda, kendisine huzurunuzda teşekkür ediyor ve selamlıyorum. Yalçın Ergündoğan 24 Mayıs tarihinde BirGün gazetesindeki köşesinde ve pek çok internet sitesince de aktarılan yazısında 'Bu karmaşa ve kirlilik içinde, betonu bile delip, gün ışığıyla buluşmayı başaran bitkinin yeşil filizine benzettim genç yaşam savunucularını...' cümlesi ile sizleri tanımlamış. Bu söz sizin için yaşamınız boyunca söylenmiş en güzel sözlerden biri olacaktır. Bunu unutmayın ve o yazıyı gururla saklayın..."



BİRİNCİLERE BİLGİSAYAR



Tüm dallarda birinci olanlara bilgisayar, ikincilere fotoğraf makinesi, üçüncülere de kol saati verildiği 'Dünya Yalnız Bizim Değil Yarışması'nın seçici kurulları şu isimlerden oluştu:




  • Kompozisyon: Muzaffer İzgü, Yalçın Ergündoğan, Hayri K. Yetik, Hülya Soyşekerci, Bülent Habora

  • Şiir: Ahmet Günbaş, Zeynep Uzunbay, Asuman Susam, Hüseyin Yurttaş, Oğuz Tümbaş

  • Resim: Hülya Yalçın, Lale Temelkuran, Gültekin Yıldız, Derya Başakçı, Alime Mitap








Yarışmada ilk üç sıraya giren öğrencilere verilen ödüllerin dışında 3 yarışmacıya da "mansiyon" verildi. Yarışmada birer öğrenciye EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Derneği) ve HAYDOST (Hayvan Dostları Derneği) da "özel ödül" verdi.



DERECEYE GİRENLER



 »  Şiir:

1. Yusuf Alptuğ AYDIN ( Turan Çakın İl Öğretim Okulu- 5/C), 2. Pelin Ümrem BOYACI (Şehit Çevik Ersin İ. Ö. Okulu 4/B), 3. Gizem KAPLAN (Ali Şir Nevai İÖO, 4/C) MANSİYONLAR: Rengim Lal KILAVUZ ( Çakabey İÖO 4/A), Canıl YILDIRIM ( Turan Çakın ÝÖO 5/B), 6. Gökşin YAVUZ (Ali Şir Nevai İÖO, 4/C) HAYDOST ÖDÜLÜ:" Simge TOKSÖZ (Özel Çakabey İÖO, 5/B), EGEÇEP ÖDÜLÜ: Burak ÇAKICI ( Maltepe İÖO, 4/B)


 »  Resim:

1. Rabia IŞIK ( 80. Yıl İÖO, 4/B), 2. Fahrettin OĞUZ(Cahide Ahmet Dalyan Ý.Ö.O, 5/B), 3. Zeynep İŞBİTİREN (Çiğli Özel Türk Koleji) MANSİYONLAR: Safure AKARSU (Sasalı İÖO, 5.Sınıf), Ezgi ORAN(Turan Çakın İÖO-5/C), Cansu AKAR (Çiftehavuzlar İÖO, 5/B) HAYDOST ÖDÜLÜ: Melisa ERBİL (Egekent İÖO -4/B), EGEÇEP ÖDÜLÜ: Özgür KİLTEPE(Kemal Hadımlı ÝÖO-, 5/A)



 »  Kompozisyon:

1. Esra SİNLER ( Ali Þir Nevai İÖO, 4/C), 2. Elif AVA (Maltepe İÖO, 4/A ), 3. Meryem ÇOBAN (80.Yýl İÖO- 5/C) MANSİYONLAR: Aleyna YAVUZDOĞAN (80. Yıl İÖO -5/B), Şeyma Nur SOYYİĞİT(Şehit Çevik Ersin TEMEL İÖO-5/A), Büşra YENİCE ( Maltepe İÖO, 5/C) HAYDOST ÖDÜLÜ: Yeşim AYLAZ ( Ali Şir Nevai İÖO, 4/C), EGEÇEP ÖDÜLÜ: İzem ÇEKMECELİ (Özel Çakabey İÖO, 4/B)



ERGÜNDOĞAN'A ÖZEL ÖDÜL



DYBD yarışması Ödül Töreni'nde bir ödül de gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'a verildi. İzmir Hayvan Dostları Derneği (HAYDOST) Başkanı Funda Ersoy, üzerinde, "Doğanın kimliğini belirleyen ve çocuklarımızın sevgi bilincini besleyen, öğreten yazılarınız ve Çiğli Belediyesi bünyesinde yaptığınız bu güzel yarışma için HAYDOST AİLESİ olarak teşekkürlerimizi sunarız..." yazılı plaketi Ergündoğan'a sundu.
Funda Ersoy, yarışmanın düzenleyicisi sıfatıyla diğer ödülü de Çiğli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alime Mitap'a takdim etti







Yalçın Ergündoğan, tören sonrası yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:



"Yazılarımda her zaman vurguladığım şeyi burada da bu vesile ile bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Yaşam da, yaşanabilir ortam da ellerimizin arasından, gözlerimizin önünde adeta kayıp gidiyor ve biz seyrediyoruz. Müdahale etmek için güçlenmeliyiz, çoğalarak, yaşam savunucularını artırmak zorundayız. Bu yarışma işte buna hizmet etmiştir. Milli Eğitim ile okullarda öğretildiği gibi 'medeniyet; insanların doğaya karşı mücadelesi ve bu mücadeleyi kazanması' değildir. Tam tersine, insan türünün 'en akıllı tür benim' kibirliliğinden sıyrılması, diğer tüm canlılarla yaşamı ortak ve eşit olarak paylaşması için mücadele etmeliyiz. İnsan türünün bugüne dek kurduğu düzenler maalesef doğaya ve yaşama aykırı düzenler. Hele son gelişen düzen, her şeyin kâra ve kazanmaya endekslendiği, her şeyin alınıp satılabilir meta haline dönüştürüldü bu düzen doğaya, tüm canlı türlerine savaş açmış tahrip edici bir düzendir. İnsan türü, 'medeni' olabilmek için gerçekte 'doğayla uyumlu bir yaşam' sürdürmelidir. Buradan tüm Belediyelere de seslenmek istiyorum, Çiğli Belediyesi'nin girişimine benzer girişimleri sizlerden de bekliyoruz. Katkı istenirse de gönüllü katkıya hazırız..."



BİRİNCİ SEÇİLEN ŞİİR



DYBD Yarışması'nda birinciliği kazanan Turan Çakın İlköğretim Okulu 5-C sınıfından 324 numaralı öğrenci Yusuf Alptuğ Aydın'ın "Bu dünya kimin?" başlıklı şiiri şöyle:







"Herkes diyor ki / Çevreni temiz tut, doğayı koru!/Dünya yalnız senin değil!/Bizim değil unutma bunu!/Ama aklımda var pekçok soru.../ Het kardeşim!/ Dondurmanı yedin de/Neden kağıdı yerde/Parkımız çok güzel de.../Banklardaki yazılar ne?/Taşı oraya koydum ama.../Ya kardeşim takılır düşerse?/Kuş yuvası üstünde.../Dalı kırmışlar. Neden?/Şu yağmurdan ıslanmış/Kedinin evi nerede/ Çöp bidonları varken/Neden yollar bu halde?/Neden hergün haberde/Orman yangını var sizce?/Mangalını yedin de/Orman sakinlerinin günahı ne?/Ülkemiz çölleşirken.../Bu düşüncesizlikler niye?/Atıklarımız neden denizde,/Peki filtreniz nerede?/Denizde bir sürü canlı varken/Bu kadar kirletmek niye?/Sebepler, sonuçlar bilinirken.../Ozon delinsin niye?/Hava kirliliğinden/Herkes hastalandı mı ne?/İnsan hakları hayvan hakları/Peki bitki haklaraı nerede?/Atalardan hediye, torunlardan emanet/Değil mi bu nimetler bize??/soruyorum herkese/Bu dünya kimin diye?/Oh be!Uyandım işte/Kabus muydu o da ne?/Tüm soru işaretleri/Kaldı biten gecede..."



Sesonline.net
6 Haziran 2008



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0