Bergama'da sürdürülen 20 yıllık yaşam savunusu mücadelesinde 'mutlu son'

06 Ocak 2009 23:39  

 

Bergama'da sürdürülen 20 yıllık yaşam savunusu mücadelesinde 'mutlu son'

Kararda, işlemin dayanağı olan “ÇED Yönetmeliği’nin geçici 6.maddesi”nin iptal edilmiş olması gerekçe gösterilmiş ve “işlemin açıkça hukuka aykırı olması ve uygulanmasını giderimi olanaksız ya da çok zor zararlar doğuracak olması” koşullarının gerçekleştiğinden yürütmeyi durdurma kararı verildi. Karar Çevre ve Orman Bakanlığı’na 30 Aralık 2008 tarihinde, davacılara da dün tebliğ edildi.

EGEÇEP, İZMİR-BERGAMA, EŞME, SİVRİHİSAR, HAVRAN/KÜÇÜKDERE ELELE, BERGAMA ÇEVRE PLATFORMU yaptığı açıklamada, "Çevre sağlığı ve canlı yaşamını yok sayan, hukukun üstünlüğünü tanımayan, tek dertleri küreselleşen sermayenin işini kolaylaştırmak olan siyasi iktidarlara ve yöneticilere karşın, bu ülkede canlı yaşamının korunması, çocuklarına yaşanılası bir ülke, yaşanılası bir dünya bırakmak için mücadele yürüten yaşam savunucuları vardır. Yaşam savunucuları dimdik ayaktadır. Bu kez Bergama’nın aşılmasına, hukukun aşılmasına, yaşamın yok sayılmasına izin vermeyeceğiz. Sağlıklı çevrede yaşama hakkından ve hukukun üstünlüğünden yana olan tüm yurttaşları ve örgütleri mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz" dedi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Tabipler Birliği, Ankara 78‘liler Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği, DİSK Genel-İs, DİSK-Dev-Maden-Sen, Ekoloji Kolektifi, Halkevleri, İnsan Hakları Derneği, KESK-ESM, ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin oluşturduğu Beyaz Adımlar Platformu da "Çevre mücadelesinde bir simge haline gelen Bergama ve Bergamalı köylülerin bir taraftan yaşamı savunan mücadelesi anıtlaşırken, diğer taraftan çevre hukuku alanında da içtihat oluşturmaktadır. Geçen 20 yıllık süreç içinde çevre mevzuatında çok şey değişti. İlgililere hatırlatmakta fayda görüyoruz. Kesinleşmiş yargı kararları ile hukuka aykırılığı defalarca ispatlanmış olan söz konusu işletmenin yeniden açılmasına yönelik her türlü idari tasarrufun Anayasal suç olduğunu bir kez daha hatırlatırken sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtiriz. Çevre ve halk sağlığını, bilimi hiçe sayan, hukukun üstünlüğünü tanımayan siyasi iktidarlara ve idarecilere karşı Beyaz Adımlar Platformu olarak mücadele etmeye ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı savunmaya devam edeceğimizi, bilim ve hukuk tanımaz politikalara bir kez daha izin vermeyeceğimizi hatırlatıyoruz" dedi.

Sesonline.net
06.01.2009

Sesonline.net ARŞİVİNDE YAŞAM SAVUNUCULARININ 'BERGAMA MÜCADELESİ'...

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0