Askerlerin istifası, askerlerin muhtıra vermesinden iyidir - Cüneyt Özdemir

29 Temmuz 2011 22:45  

 

Askerlerin istifası, askerlerin muhtıra vermesinden iyidir - Cüneyt Özdemir

Demokrasilerde elbette herkesin istifa (ya da kibar deyimi ile emekillik) isteme hakkı vardır. Komutanlar da bunu yapmıştır.

İsterseniz gelin önce 4 yıl önceye gidelim. Hatta daha öncesine.. Böylesine istifalar ne anlama gelirdi gözümüzde canlandıralım. Mesela Ertuğrul Özkök’ün şarap yazısı yazmak yerine toplum mühendisliğine soyunduğu o yıllara dönelim. Onun genel yayınyönetmeni olduğu Hürriyet’in manşeti nasıl çıkardı dersiniz ‘Muhtıra gibi İsftifa!’ Dannn.. Kara harflerle. Kocaman korkutucu değil mi? Oysa şimdi bu istifalar kişisel bir duruştan başka bir şey ifade etmiyor. Hayli sembolik hatta biraz da çaresizliğin itirafı gibiler. Yeni bir Türkiye kuruluyor ordu baştan aşağı yenileniyor. Nitekim istifaların yaşandığı gün çıkan Ege ordu komutanı hakkındaki tutuklama kararı da bunun bir işareti. Onlarca tutuklu general yetmezmiş gibi onlarca tutuklanacak general daha var. (Bu durum karşısında sizi takan da yok, gel de istifa etme.) Üstelik Pazartesi günü YAŞ var. Yani tutuklu generaller için emeklilik vakti. Biliyorum böylesine sıradan yazınca pek çok (kriz meraklısı) köktenlaikler ayağa kalkıp itiraz ediyorlar ama durum ne yazık ki böyle. Eğer onca general (haksız ya da haklı) şekilde tutuklanmasaydı, yargı askeriyenin üzerine böylesine kararlı gitmeseydi ve elbette hükümet arkasında durmasaydı bugün askerlerin istifasını değil hükümete verdikleri muhtırayı konuşuyorduk.
Bu istifalar arkadaşlarının düştüğü duruma karşı orgenerallerin onurlu bir duruşudur.
Aynı zamanda demokrasinin de tıkır tıkır işlediğinin bir göstergesidir.
Demokrasilerde elbette herkesin istifa (ya da kibar deyimi ile emekillik) isteme hakkı vardır. Komutanlar da bunu yapmıştır. Hükümet de zaman yitirmeden komutanların yerini dolduracak ve bildiği yolda devam edecektir.
İstifa demokratik bir kurumdur.
Saygı duyulmalıdır.
Ama o kadar..
Böylesine bir istifa ardından kriz bekleyen, fırsat bu fırsat deyip AKP’ye vurmaya kalkanlara söyleyecek sözüm yok.
Onlar kendi yarattıkları ve yenilenmeyen bir ezbere mahkumlar.
Her ‘demokrasi’ diyeni birinin yanlısı ilan edenlere söyleyecek sözüm yok.
Komutanlar silah arkadaşlarına sahip çıkmak için onurlu bir şekilde istifa etmişlerdir. Gelin saygı duyalım.
Ama neyse ki demokratik sistemimiz de işliyor…
Şimdi onların boşluğnun doldurulması için gereken yapılmalıdır. Yapılır da…
Demokrasi işte böyle birşeydir.
Herkes alışacak.

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0