PAZARTESİ SENDROMU

06 Mart 2022 21:51 / 510 kez okundu!

 

 

"Bu herkeste aynı şekilde yaşanıyor diyemem tabii. Yaş aldıkça daha çok hırslanan, daha çok ihtiras sahibi olan bir çok insana sizler de kendi yaşantınızda denk geliyorsunuzdur muhakkak.

Kısacası ben pazartesi sendromunu yeneli hayli zaman olmasa da az çok bir zaman oldu çok şükür. 

Darısı başınıza diyelim."

 

****

 

PAZARTESİ SENDROMU

 

Öğrencilik zamanlarım dahil yıllarca pazar akşamları itibari ile pazartesi sendromu yaşamış bir kardeşiniz olarak bu berbat sendromu ve benzerlerini yenebilmeniz için sizlere ufak tüyolar vermek isterim.

 

Malumunuz insan psikolojisi herkeste aşağı yukarı benzer şekilde cereyan ediyor.

 

Yaşadığımız müddetçe hayatta yüklenmek zorunda olduğumuz sorumluluklarımız var. 

 

Bu sorumlulukların gereğini yerine getirirken sürekli bir mücadele vermek zorundayız. Bu mücadelenin en zorlu kısmını dışarı hayatımız oluşturuyor. 

 

Çocukluk ve gençlik çağında öğrenciliğin getirdiği zorluklar yerini, yaş ilerledikçe iş ve meslek yaşantısının getirdiği zorluklara bırakıyor. 

Emeklilik döneminde herkes için olmasa da çık uzun sürmese de nispeten  daha rahat bir dönem yaşanırken, bu dönem sonrasında ise ölüm endişesi yakanıza yapışıveriyor.

 

Bunun dışında o çok sevdiğim sözü bir kez daha tekrar edersem; insan binbir endişe bir kaç damla kandan ibaret bütün ömrü boyunca.

 

Peki bu zorluklarla  başa çıkmakta başvurabileceğimiz kestirmeden tılsımlı bir çözüm yolu var mı? Öyle bir sihirli değnek yok maalesef, bir vuruşta sizleri bütün korkularınızdan azade kılacak.

 

Ama korkularınızla baş ederken  sizlere yardımcı olacak şöyle bir psikolojik ip ucu verebilirim. 

 

Gerek öğrencilik hayatında gerekse iş ve meslek hayatında ya da bütün bu dönemleri yaşarken kurduğumuz tüm ilişkilerde yaşadığımız zorluklar bizlerde endişe ve kaygılara yol açar. Bu endişe ve kaygılar korku duygusu olarak içimizde yer eder.

 

İnsan doğal bir refleks olarak bu korku ve kaygılarından uzaklaşmak ve onu bilinç altının derinlerine bastırmak ister. Ama maalesef korkuyu bastırdıkça o daha da azgınlaşır. Böylece insana hayatı zehir eden kısır bir döngü oluşur. 

 

İnsanın içinde zehirli bir duygu olarak yer eden  korku, dışarda havlayan bir köpek gibidir. 

Sizin korktuğunuzu anlarsa daha şiddetli bir şekilde üzerinize gelir. 

Ona karşı dik durur, onunla yüzleşme cesareti gösterirseniz, sesini kısar, kuyruğunu kıstırır ve arkasını dönüp uzaklaşır gider sizden. 

 

Benim pazartesi sendromuma gelince; insan yaşadıkça, yaşamdaki zorlukları aştıkça,maddi manevi tatminler elde ettikçe belli bir yaşam tecrübesi ediniyor. Belli bir yaşam ustalığı kazanıyor.

Hayattan beklentileri de giderek daha azalıyor. Siz buna bir de düzenli okuma alışkanlığının sağladığı artı avantajları ekleyin. Olumsuz duygu ve düşüncelere  karşı mücadele ederken, ister istemez belli bir donanım elde ediyorsunuz. 

 

Bu herkeste aynı şekilde yaşanıyor diyemem tabii. Yaş aldıkça daha çok hırslanan, daha çok ihtiras sahibi olan bir çok insana sizler de kendi yaşantınızda denk geliyorsunuzdur muhakkak.

Kısacası ben pazartesi sendromunu yeneli hayli zaman olmasa da az çok bir zaman oldu çok şükür. 

Darısı başınıza diyelim. 

 

Alpaslan SEL

 

Son Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2022 17:58

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.