BÜLENT ECEVİT

05 Kasım 2022 23:47 / 449 kez okundu!

 

 

"Merve Kavakçı olayında, Meclis’teki sert çıkışı, siyasete başladığı yere Laikçi Kemalizm’e dönüşü olarak yorumlandı. Hakkında çok şey söylendi ve yazıldı. Ama hepsinde ortak olan bir genel kanaat vardı. Ecevit dürüst, temiz, yolsuzluğa bulaşmamış ahlaklı bir siyasetçi idi. Allah rahmet eylesin."

 

***

BÜLENT ECEVİT

Milletvekili bir babanın, ressam bir annenin oğlu olarak geldi dünyaya. Aristokrat bir ailenin çocuğu olarak, doğuştan şanslılar arasındaydı. 
Özel bir liseyi bitirdikten sonra,  hukuk fakültesini yarım bırakarak, genç yaşta evlendiği Rahşan Hanım’la birlikte İngiltere’ye gitti. Siyasi ve ideolojik görüşlerinin temellerini CHP milletvekili babası atmıştı. Yurt dışında liberal demokrat düşüncelerle tanıştı, İngiliz siyasi sisteminden ve toplum yapısından çok etkilendi. Yurda dönünce gazetecilik yapmaya başladı. Sanata ve şiire meraklıydı. Uzak Doğu Hint mistisizmden çok etkilendi,hatta bu yüzden Sanskritçe öğrenmeye çalıştı. 
Siyasete CHP milletvekili olarak İnönü’nün lütfu ile girdi. Hızla yükselip CHP Genel Sekreteri oldu. Solda Kemalizm’le hesaplaşan, halkın değer yargılarına saygılı siyaseti CHP’ile barıştırmaya çalışan, halkla barışık bir siyasi çizgi izledi. 1971 darbe teşebbüsüne karşı durdu. Bu yüzden İnönü ile karşı karşıya geldi. 1973 Parti Kongresinde İnönü’yü devirip CHP Genel Başkanı oldu. “Toprak işleyenin,su kullananın” “Köy - Kent” projeleri ile Karaoğlan olarak köylerde nam saldı. Şehirlerde Halkçı Ecevit olarak sevildi. Kemalist, askeri bürokratik vesayetle arası 1970’li yıllarda hiç iyi olmadı. Bu anlamda bugünkü Alk Parti’nin nüvesini teşkil etti. Halk da ona bu siyasetinin karşılığını solun tarihte görüp göreceği en yüksek  %40’lar seviyesinde bir oyla verdi. Kıbrıs Barış Harekatını Rahmetli Erbakan ile birlikte başlattı. Onunla yaptığı koalisyon Türk demokrasi tarihine güzel bir örnek olarak geçti. Sağ sol kutuplaşmasının zirvede olduğu dönemlerde aşırı solu partiden uzak tutmaya çalışsa da bazan da onlara alet olmaktan kurtaramadı Parti’yi. 1980 sonrasında CHP’de hizipten ve parti içi muhalefetten bıktığı İçin adeta Rahşan Hanım’la kendisine ait bir aile partisi olarak Demokratik Sol Parti’yi kurdu ve yoluna öyle devam etti. İnançlara saygılı laiklik anlayışı onunla gelişti. FETÖ’nün alçak yüzünü o yıllarda göremedi. Bu yüzden çok eleştirildi. CHP ile birleşmemek için envai çeşit mazeret buldu, solu bir bölen olarak anıldı. Apo’nun yakalanıp Türkiye’ye getirilmesi onun başarısı olarak yorumlandı ve yüksek bir oy oranı ile tekrar ödüllendirildi. Bu siyasi başarısını devam ettiremedi. Merve Kavakçı olayında, Meclis’teki sert çıkışı, siyasete başladığı yere Laikçi Kemalizm’e dönüşü olarak yorumlandı. Hakkında çok şey söylendi ve yazıldı. Ama hepsinde ortak olan bir genel kanaat vardı. Ecevit dürüst, temiz, yolsuzluğa bulaşmamış ahlaklı bir siyasetçi idi. Allah rahmet eylesin.

Alpaslan SEL

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.