Gerçekte seçimler neyi ortaya çýkardý?

31 Mart 2009 20:08 / 1599 kez okundu!

 


Türkiye bir seçimi daha geride býraktý. Her seçim sonrasý olduðu gibi 29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nin üzerinde de çok konuþulacak. Ýlk seçim sonuçlarýnýn alýnmasý ile birlikte ekraný kaplayan ‘yorum fýrtýnasý’ dinmeksizin sürüyor. Seçim sonuçlarýný verileri çarpýtmadan farklý þekillerde okumak, yorumlamak elbette herkesin hakký.

Ama bazý çevrelerin her þeye, her veriye gözlerini kapayarak eski ‘bildik’ tekrarlarý yapmasý ve AKP’nin “hezimete uðradýðý” gibi sonuçlar üretmesi artýk hiç þaþýrtýcý gelmiyor. Ne de olsa, toplumca bir Ergenekon Ýddianameleri eðitim sürecinden geçtik sayýlýr.

KÝMÝN HEZÝMETÝ?

Ýçtenlikten ve bilgiden uzak yorumlarýn, hangi saiklerle dile getirilmiþ olabileceði toplumca düne göre artýk daha rahat anlaþýlabiliyor. Ne kadar çarpýtýlýrsa çarpýtýlsýn, ortada görünen bir þey var. Atlattýðý onca badirelere ve üstüne üstlük tüm þiddetiyle gelen ‘kapitalizmin krizinin’ Türkiye’ye yansýmalarýna raðmen AKP’nin oylarý düþmesine düþtü ama yine de yüzde 39 civarýnda. Yani, sözüm ona muhalefet partilerinin (MHP ve CHP’nin) oylarýnýn toplamýndan fazla. Bu veriler ortada iken saðlýklý deðerlendirme yapmak isteyenlerin ‘AKP hezimete uðradý’ gibi deðerlendirmelere fazla itibar etmemesi AKP’yi, seçim sandýklarýnda alt etmenin olmazsa olmazýdýr diye düþünüyorum.

Bir kere, televizyonlarýn bildik müdavim yorumcularýnýn hiç dile getirmedikleri bir husus var ki, ben bunun AKP’nin oylarýndaki düþmelerde hatýrý sayýlýr bir rolü olduðunu düþünüyorum.

Siyaset dýþý müdahalelerin (göreceli olarak) daha az yaþandýðý bu seçimlerde, 2007 genel seçimleri öncesi 'silahlý askeri bürokrasinin' müdahalelerine tepki olarak AKP'ye yönelen oylarýn kesilmesi de bu düþüþte etken. “Ulusalcýlarý” kýzdýracak ama gerçek bu! Yani “iktidar” ve “konumlarýný” sürdürmek isteyen siyaset dýþý güçler hep onlarý kandýrmýþ ve kullanmýþlar bu durumda. ‘Silahlý askeri bürokrasi’, ne kadar siyasete müdahil olduysa, (sözüm ona) hedefe koyduðu her siyasi parti güç kazandý. Türkiye tarihi de buna tanýk. (‘PKK ile mücadele’ adý altýnda, savaþýn sürmesinden siyasi ve ekonomik kazanç/çýkar saðlayan mekanizmada olduðu gibi...)

Evet, sonuçta AKP'nin oylarý 2004 ve 2007 seçimlerinde aldýðý oylarýn altýna düþtü. Üstüne ekonomik kriz de eklenince, muhalefet hiç çaba harcamaksýzýn oylarýnda -küçük de olsa- görece artýþ saðladý. (CHP ve MHP’ye muhalefet derken aslýnda, içim acýyor, çünkü; -istemeden- muhalefet sözcüðünün içini boþaltmýþ olmaktan endiþeleniyorum. Türkiye’de gerçekten muhalefet olabilmek için, en baþta demokrasiye tüm kurum ve kurallarýyla baðlý olmak ve askeri vesayete, silahlý askeri bürokrasinin siyaset dýþý müdahalelerine karþý çýkmak gerekiyor.)

Þöyle ya da böyle, ‘muhalefetin’, -bu arada ne acýdýr ki- Kürt muhalefet hareketi dýþýnda, ‘solun’ belirgin hiç katkýsý olmaksýzýn AKP’nin oylarý düþtü. Düþüþ eðrisi hareketliliðini bu yönde de sürdürebilir.

KÜRESEL KAPÝTALÝZMÝN TEMSÝLCÝSÝ

Buradan bir baþka sonuç çýkarmak gerekiyor aslýnda. Kendine ‘ulusalcý’ diyen, yer yer de kendini ‘solcu’ olarak tanýmlayan siyasi çevreler þunu görmüþ olmalýlar: AKP sandýkta yenilebilir. Seçimler yapýlabiliyor, iktidar partisi yenilebiliyor/yenilebilir. ‘Sivil darbe’, ‘laiklik elden gidiyor’ falan gibi topluma korku salmaya yönelik tertip kokan tahliller de boþa çýkmadý mý? Bir diðer deyiþle uluslararasý sermayenin güdümündeki, küresel kapitalizmin Türkiye’deki temsilcisi ve pratik uygulayýcýsý bir partiyi “AKP, islamcý bir partidir”, ‘devirmek için ‘her yol mubahtýr’ gibi çarpýk tahlillerin de düzmece olduðu/asýlsýzlýðý kanýtlanmadý mý böylece?

Bu ‘kýlýf’ tahlillerle, ‘askeri darbelere’ kapý aralayarak, ‘silahlý askeri bürokrasinin’ iþtahýný kabartacak, ellerini ovuþturtacak manevralara kapý aralanmasý ülkeye ve tüm yurttaþlara gerçek bir muhalefet yaratmada ne kadar çok zaman kaybettirdi.

Bu durum; hem ülkeye hem yurttaþlara çok pahalýya da mal oldu. Ýþte tam da bu nedenledir ki, halkýyla, toplumuyla barýþýk, demokrasiden ödün vermeyen, haklara ve özgürlüklere saygýlý, gerçek bir muhalefetin, yani sol deðerlere baðlý yeni sol partinin sahneye çýkmasýnýn tam zamaný deðil mi? Bence, bu seçimlerin bir baþka sonucu da iþte budur... 

31.03.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.