Türkiye KÜÇÜK Millet Meclisi'nde MÜVEKKÝLLER KONUÞUYOR...

24 Ekim 2011 13:19  

 

Türkiye KÜÇÜK Millet Meclisi'nde MÜVEKKÝLLER KONUÞUYOR...

Türkiye küçük Millet Meclisleri sivil toplumun görüþlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne iletiyor. Böylece vekiller müvekkillerinin ne düþündüðünü yakýnen bilme þansýna sahip oluyor. TkMM'ler, TBMM'lere rakip deðil, 'Ne haddimize? Ancak bu sefer büyük küçüðü dinlemeli. Sesini duymalý' diyorlar.

EMETÝ SARUHAN/Yeni Þafak

Türkiye Büyük Millet Meclisi deyince aklýnýza seçtiðimiz vekillerin bizim adýmýza yasama faaliyeti yürütmesi, kanunlar çýkarmalarý, arasýra da birbirlerinin üzerine yürüyüp kavga etmeleri geliyor deðil mi? Ya Türkiye küçük Millet Meclisi deyince? Ýlk baþta ben ne olduðu çýkaramadým açýkçasý. Sonra TkMM'lerinin kurucusu olan müzisyen ve insan haklarý savunucusu Þanar Yurdatapan ile görüþtüðümde oldukça önemli bir iþ yaptýklarýný anladým. 3 yaþýna giren TkMM'ler sivil toplumun karar süreçlerine aktif olarak katýlýmýný hedefleyen halk meclisleri. Milletvekilleri, belediye baþkanlarý ve sivil toplum örgütlerinin buluþmasý da diyebiliriz. Her ay bir araya gelerek hem ülke gündeminden hem de kendi illerinin gündeminden bir konuyu yüz yüze konuþuyorlar. Önce TkMM'lerin nasýl ortaya çýktýðýna bakalým.

YURT DIÞINDAN AKTÝVÝST OLARAK DÖNDÜ

Müzisyen Þanar Yurdatapan Kenan Evren tarafýndan eski eþi Melike Demirað'la birlikte vatandaþlýktan atýlýr ve 23 sene yurt dýþýnda yaþamak zorunda kalýr. Aslýnda politika ile ilgisi olmayan Yurdatapan Türkiye'de yaþananlarý anlatabilmek için ülke ülke gezip, parlamentolara gitmeye baþlar. Oralardaki iþleyiþi gördükçe imrenir. Çünkü vekiller inandýklarý doðrular için rahatlýkla kendi partilerinin hilafýna hareket edebilmektedir. 1992 yýlýnda Türkiye'ye döndüðünde iki hedefi vardýr; müziðe dönmek ve insan haklarý için çalýþmak. Ancak müzik piyasasý çok deðiþmiþtir. Tekrar müziðe dönmez. Bunun yerine insan haklarý konusundaki çalýþmalarýna hýz verir. Sonrasýný Yurdatapan'dan dinleyelim; "Önce ifade özgürlüðü ile ilgilendim. Yaþar Kemal yargýlandýðý zaman bir sivil itaatsizlik baþlattýk. Kimin baþý belaya girerse girsin, suç olarak kabul edilen þeyi yapýp, kendimizi ihbar ediyorduk. Koca bir dava baþladý. Ahmet Altan, Orhan Pamuk gibi yazarlar, sanatçýlar sanýktý. Yýllardýr o çalýþma devam ediyor. TkMM çalýþmalarýna ise 23. Dönem Meclis baþladýðýnda baþladýk. Bu çok renkli bir meclisti. Aslýnda umudumuz da yoktu. 'Kesin yenilgiye uðrayacaðýz ama burada bir deneyelim. En azýndan bizden sonra baþlayacaklar sýfýrdan baþlamasýn' dedik. Fakat þimdi farklý düþünüyoruz. Türkiye garip bir ülke. Potansiyel var. Potansiyel varsa onu harekete geçirmenin yolunu bulmak da bize düþüyor."

ORGANÝZASYONU HAMALLAR YAPIYOR

Bir ilde TkMM'nin oluþmasý için önce bir "Hamal"a ihtiyaç var. TkMM'ler herhangi bir emir komuta zinciri ile yönetilmeyip her TkMM özerk olduðundan, illerde TkMM organizasyonunu yapanlara temsilci denmiyor. Onlar kendi isimlerini koymuþlar. "Bu iþin yükünü çektiðimize göre adýmýz Hamal olsun" demiþler. Zaten merkeze de "Mutfak" deniyor. Hamallar kendi illerinin STK'larýný tespit ederek meclise davet ediyorlar. Dernekler, vakýflar, giriþimler, odalar, sendikalar, meslek teþekkülleri TkMM'de yer buluyorlar. Örgütlü olmayan sosyal gruplarýn da bir kanaat önderi göndermeleri isteniyor. Mesela Romenler. Ýllere göre günü deðiþebilmekle birlikte, toplantýlar her ayýn ilk hafta sonu gerçekleþiyor. Ýl ve ülke gündeminden daha önce belirlenmiþ konular 3 saat boyunca konuþulup tartýþýlýyor. Her ilin milletvekilleri de davetli toplantýya. Gelmeyen STK'lar ya da milletvekillerinin sandalyeleri ise boþ býrakýlýyor. Çünkü TkMM'de "kimse kimsenin yerini dolduramaz".

HERKESE EÞÝT DERECEDE YAKINIZ

Peki bu konuþulanlar ne iþe yarýyor? Meclislerde herhangi bir karar alýnmýyor her toplantýnýn tutanaðý hazýrlanýyor. Bu tutanaklar web sitesinde yan yana koyuluyor. Bu tutanaklar baþlý baþýna bir kaynak. Sonra tutanaklarýn ortak paydalarý çýkarýlýyor. Genelde ortak payda çok az çýkýyor ama bunun yaný sýra birkaç tane büyük görüþ varsa o görüþlerin ne olduðunu ve ona karþý eleþtirilerin ne olduðu da belirtiliyor. Bu rapor her ayýn son Çarþamba'sýnda TBMM Basýn Salonu'nda çalýþmaya katýlmýþ olan bir milletvekili ile birlikte açýklanýyor ve partilere de gönderiliyor. Bu çalýþma yasamayý yapan milletvekillerine, vekili olduklarý halkýn ne düþündüðünü ilk elden öðrenme fýrsatý veriyor.

ÖNYARGILARINI DIÞARIDA BIRAK

TkMM'lerinin 13 kuralý var. Onlardan biri bütün toplantý salonlarýnýn giriþinde asýlý duruyor: Önyargýlar giremez! Ýnançlarýnýzý düþüncelerinizi deðil önyargýlarýnýzý giriþte býrakmanýz gerekiyor. Diðer kurallar da þöyle; "Amaç üzüm yemek baðcýyý dövmek deðil; en aðýr eleþtirileri yapabilirsiniz ama 'zaten sizden ne hayýr gelir' gibi cümleler kullanýlamaz. Hedef karar alýp uygulamak deðil, amaç diyalog. Söz uçar yazý kalýr; hiçbir þey uçup gitmiyor, her zaman ulaþýlabilen tutanaklarda. Eþit Yakýnlýk; TkMM'ler herkese eþit yakýnlýkta. Açýklýk, þeffaflýk; hiçbir þey örtbas edilmiyor. Özerk giriþimler; kMM'ler özerk yapýlar. Aile Fotoðrafý; Ýllerdeki her sosyal grubun aile fotoðrafýnda yeri var. Vekil Müvekkil Buluþmasý; Bir vekilin müvekkiline ayýracaðý ayda bir günü olmalý. Kimse kimsenin yerini dolduramaz; Oturulmayan koltuk boþ kalacak, sahibi gelip doldurana kadar. O büyük biz küçüðüz; TBMM'ye rakip deðiliz. Ama bu kez büyük küçüðü dinlemeli. Belediyeler hepimizin; Onlar bize biz onlara sahip çýkmalýyýz. Çünkü belediyeler bize hizmet için var.

ANAYASA ÇALIÞMALARI DA BAÞLIYOR

Þanar Yurdatapan'ýn baþlattýðý çalýþmalar 3 ayaktan oluþuyor aslýnda. Küçük Millet Meclisleri, TBMM ortak çalýþma gruplarý ve sivil anayasa çalýþmasý. Ortak çalýþma gruplarýnda, TkMM'nin aksine aksiyon amaçlanýyor. Belirli bir konuda çalýþan STK'lar biraraya gelerek ortak paydayý buluyorlar. Bu ortak payda üzerine seçtikleri temsilciler, milletvekilleriyle yanyana gelip bir çalýþtay yapýyorlar ve milletvekilleriyle ortak paydalarý ortaya çýkýyor. Sonra bu isteklerin gerçekleþmesi için milletvekilleri mecliste, STK'lar dýþarýda ellerinden geleni yapýyorlar. Sivil Anayasa çalýþmalarý ise bugüne kadar TkMM'lerde hangi konu konuþuluyorsa onun anayasadaki izdüþümüne bakýlýp deðerlendirilmesi þeklinde yapýlmýþ. Kasým ayýnda itibaren ise anayasa toplantýlarý baþlayacak. Bunun için tüm partilerden görüþme talep etmiþ Þanar Yurdatapan. Onlardan desteklerini isteyecek. Ýllerde yapýlacak anayasa toplantýlarýnda herkes gelip konuþabilecek. Anayasa 12 konu baþlýðýnda tartýþýlarak sonuçlar ayný havuza gelip toplanacak ve ortak payda raporu yayýnlanacak. Anayasa ile ilgili halktan toplanan çok sayýda görüþün ortak paydasýný içeren bu rapor milletvekillerine verilecek.

23.10.2011

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0