Tüm zamanların en iyi filmi “Vertigo”

03 Ağustos 2012 13:02  

 

Tüm zamanların en iyi filmi “Vertigo”

Alfred Hitchcock’un Ölüm Korkusu/ Vertigo filmi, Britanya Film Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada, Yurttaş Kane/ Citizen Kane filmini 50 yıldır oturduğu birincilik koltuğundan ederek tüm zamanların en iyi filmi

Alfred Hitchcock’un Ölüm Korkusu/ Vertigo filmi, Britanya Film Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada, Yurttaş Kane/ Citizen Kane filmini 50 yıldır oturduğu birincilik koltuğundan ederek tüm zamanların en iyi filmi unvanını elde etti. Enstitünün Sight and Sound adlı dergisinin 10 yıl boyunca yaptığı liste için 846 uzmanın görüşüne başvuruldu ve James Stewart ve Kim Novak’ın rol aldığı, yükseklik korkusu olan bir emekli polis memurunun hikâyesini anlatan film, 34 oy farkla birinci seçildi. Orson Welles’in 1941 yapımı Yurttaş Kane filmi son 50 yıldır listenin zirvesinde yer alıyordu, ancak son araştırmada iki film arasında yalnızca beş oy fark kalmıştı.

Vertigo, Hitchcock’un sık sık ele aldığı aşkın tahrip edici etkisini inceliyor. Film, Hitchcock’un, James Stewart’ın canlandırdığı Scotty Ferguson karakterinin mustarip olduğu baş dönmesini ekrana yansıtmak için kullandığı Dolly Zoom tekniğiyle biliniyor. Bu teknikte, film kamerasını taşıyan ve dolly adı verilen kaydırma arabası veya vinç ileri veya geriye doğru çekilirken kamera bunun tersine bir optik yaklaştırma veya uzaklaştırma işlemi yapıyor.

Derginin ilk 10’unda yer alan diğer filmlerden bazıları ise 1953 yapımı Tokyo Hikâyesi/ Tokyo Story, Stanley Kubrick’in 1968’de çektiği 2001: Uzay Macerası/ 2011: A Space Odyssey, 1927 yapımı Jeanne d’Arc’ın Tutkusu/ The Passion of Joan Arc ile Fellini’nin 1963 tarihli 8 1/2.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2012 13:06

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0