Þeytanlaþtýrmak - Oral Çalýþlar

08 Þubat 2017 21:32  

 

Þeytanlaþtýrmak - Oral Çalýþlar

Ötekileþtirici, þeytanlaþtýrýcý üslubu terk etmek konusunda, partiler arasýnda bir uzlaþma saðlanmalý. Bu konudaki ilk adým da bence Baþbakan tarafýndan atýlmalý.

Baþbakan Binali Yýldýrým, referandum kampanyasýný baþlattý. CHP'yi hedef alan konuþmasýnýn ana temasýný þöyle özetleyebiliriz: PKK, FETÖ, HDP, CHP hayýr diyor, onun için biz evet diyoruz.

Kýlýçdaroðlu da, Yýldýrým'a cevap verirken þunlarý söyledi: FETÖ'yle iþbirliði yapan da, Oslo'da, Dolmabahçe’de pazarlýk yapanlar da sizdiniz.

Ýnternette dolaþýyorum. Çeþitli sitelerde arþiv görüntüleri gündeme geliyor. "Fethullah Gülen, baþkanlýk sisteminde yana, iþte ispatý..."

Yalçýn Akdoðan'ýn, çözüm süreci döneminde, Öcalan'la ilgili deðerlendirmesine yer veriliyor. Akdoðan bu konuþmasýnda Öcalan'ýn baþkanlýk sisteminden yana olduðunu söylüyor.

Her iki taraf da, propagandasýný, olumlu yönden deðil, "Sen þucusun, sen bucusun" üzerinden kurgulamaya yönelim gösteriyor.

Görünen o ki, iki “þeytan”ýmýz bulunuyor: PKK ve FETÖ. DAEÞ üzerinden henüz bir propaganda yok. Belki yakýnda onlarýn da baþkanlýk sistemi üzerine görüþlerini öðreniriz.

PKK ve FETÖ

"Hayýr" oyu veren bir yurttaþ, PKK ve FETÖ ile ayný safta görüldüðü duygusuna kapýlabilir. Tersten bakalým: "Öcalan da evet demiþti" diyenler, "evetçileri" o safta görebilir.

Bu mantýk yapýsý üstüne kurulu kampanyalarý pek mantýklý bulamýyorum. Saðduyulu seçmenin bu þekilde ikna edilmesini de çok mümkün görmüyorum.

Ötekileþtirici, kutuplaþtýrýcý dil; kampanya sýrasýnda, tehlikeli gerilimleri kýþkýrtabilir, saldýrganlýðý azdýrabilir. Zaten siyasileþmiþ olan yargýyý, polisi; tek taraflý olarak muhalifler aleyhine harekete geçirebilir.

Yazýk bu ülkeye! Yapmayýn! Hangi tercih kazanýrsa kazansýn, hep birlikte yaþamaya devam etmeyecek miyiz? Kötü de yönetilsek, iyi de yönetilsek, bu topraklarýn üzerinde hayatýmýzý sürdürmeyecek miyiz?

Siz fikrinizi söyleyin 

Bir fikriniz varsa, savunduðunuz sistemi, gerekçeleriyle ortaya koyarsýnýz. Örneðin, çýkar dersiniz ki, “Bu 18 maddelik deðiþiklik, þu nedenle gerekli ve elzemdir. Demokrasiyi geliþtirecektir. Türkiye’yi zenginleþtirecek, halkýn yaþamýný olumlu etkileyecektir. Yönetimi kolaylaþtýracaktýr.”

Ötekileþtirici, þeytanlaþtýrýcý üslubu terk etmek konusunda, partiler arasýnda bir uzlaþma saðlanmalý. Bu konudaki ilk adým da bence Baþbakan tarafýndan atýlmalý.

Kampanya ýsýnmadan, toplum gerilmeden, Türkiye'nin sükunete, durup düþünmeye çok ihtiyacý var.

Ne olur, kýsa vadeli hýrslara uymayalým, sert ve geri dönülemez gerilimlere de, mantýk yitimine de, fýrsat vermeyelim.

Oral Çalýþlar

Serbestiyet.com

Son Güncelleme Tarihi: 08 Þubat 2017 22:13

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0