Þeyhmus Diken'in yeni kitabý: Gittiler Ýþte

11 Mayýs 2011 13:36  

 

Þeyhmus Diken'in yeni kitabý: Gittiler Ýþte

Diyarbakýrlý yazar Þeyhmus Diken’in Gittiler Ýþte adlý deneme kitabý yayýnlandý. Bazýsý çeþitli yayýn organlarýnda evvelce yayýnlanmýþ, bazýsý ise okurla ilk defa buluþan otuz metin, usta kalemin havsalasýndaki Diyarbekir’i; Ermenisi, Kürdü, Süryanisiyle, insanlarý, sokaklarý ve sesleriyle kadim Amed’i, Dikranagerd’i, Dikran Amed’i anlatýyor.

Kent kültürü, kimlik, yerel tarih gibi alanlara özel ilgi duyan, aktif sivil toplumcu Þeyhmus Diken, Gittiler Ýþte’de okuyucuyu hüzünlü, sitemli, bir o kadar umut veren bir yolculuða çýkarýyor.

Attýðý her yeni baþlýkta, birlikte yaþamanýn, birbirine karýþmanýn, kendi dilini, kendi tadýný oluþturmanýn rüyasýný özleyen, Diyarbekir’in dar küçelerini geride býrakmýþ ciranolarýný, kirivlerini, “komþularýný, kirvelerini” bir daha görmemecesine göçüp gitmiþ yemenici Þiþko Agop’larý, puþici Kekê Yako’larý, Sami Hazinses’leri, Naum Faik Palak’larý ve daha nicelerini, bir kalemkâr edasýyla ince ince iþliyor. Farklý zamanlarda yazýlmýþ þarkýlar, çekilmiþ fotoðraflar, çýkýlmýþ yolculuklar, bugünden geçmiþe uzanan bir köprünün taþlarý gibi, usta bir iþçilikle yan yana diziliyor. Ve kimi yerleri yýkýlmýþ bu köprünün bekçiliðine soyunan Þeyhmus Diken, yýllar sonra çýkagelenlere, evinin yolunu arayanlara, kelam dinlemeye gönlü olanlara, gücü yetenlere yol gösteriyor…

Ýstanbul’a tedavi için gitmeden önce, kilisenin avlusundaki müþtemilat bölümünde bir baþýna ve yapayalnýz anýlarýyla yaþayan son Ermeni Anto Dayý ipten kuþaðýyla beline baðlý þalvarýnýn cebinde taþýrdý damý çökmüþ kilisenin kapýsýnýn Miteloðlu anahtarýndan kilidini. Bir ritüel gibiydi kapýnýn kilidini açýþý. Gidip gelen hafýzasýyla sürekli yinelerdi:

“Gittiler iþte, hepsi gitti, bir tek ben kaldým geriye. Sahibi de, bekçisi de benim bu kilisenin.”

(Gittiler Ýþte, s. 34)

Þeyhmus Diken hakkýnda…

1954 Diyarbakýr doðumlu Yazar, 1978’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve Ýdari Bilimler Bölümü’nden mezun oldu. Ýçiþleri Bakanlýðý bünyesindeki mülki amirlik memuriyeti 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile son buldu. Halen yaþamýný Diyarbakýr’da, Büyükþehir Belediyesi Baþkan Danýþmaný olarak sürdürüyor.

Türkiye Yazarlar Sendikasý ile Kürt Yazarlar Derneði üyesi ve Uluslararasý PEN Yazarlar Örgütü Türkiye Merkezi’nin Diyarbakýr Temsilcisi Diken, “Günün Doðusu” köþesi ile BirGün gazetesinde, ayrýca www.bianet.org sitesinde ve Ýzmirizmir.Net'te yazýyor.

Aras Yayýncýlýk’tan çýkan; Gittiler Ýþte, 1997’de Kürdilihicazkâr Metinler’le okur karþýsýna çýkan yazarýn onüçüncü kitabýdýr. Taþlar Þahit, Zevalsiz Ömrün Sürgünü Mehmed Uzun, Türkiye'de Sivil Hayat ve Demokrasi, Bir Kürdün AKP Okumalarý, Türkçe kaleme aldýðý eserlerinden bazýlarý.

Sýrrýný Surlarýna Fýsýldayan Þehir, Diyarbakýr (Ýstanbul, 2002) adlý eseri Kürtçeye (Diyarbakýr, 2006) ve Fransýzcaya (Paris, 2010), Ýsyan Sürgünleri (Ýstanbul, 2005) ise Kürtçenin Soranice Lehçesine (2007) çevrilip yayýnlandý.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0