Roman Çalıştayı ve Ege Mahallesi

19 Eylül 2011 12:31  

 

Roman Çalıştayı ve Ege Mahallesi

AB’ye üyelik ve katılım müzakereleri kapsamında “Roman Vatandaşlarımızın İşgücü Piyasasına Entegrasyonları” başlığıyla düzenlenen uluslararası seminer, İzmir Hilton Otelinde yapıldı.

Albüm için tıklayın

15 Eylülde başlayan toplantının katılımcıları, Romanların yaşam koşullarını yerinde görmek amacıyla söz konusu Çalıştayın ikinci günü Ege Mahallesine geldiler.

Mahalle girişinde bekleyen faytonlara binerek Tariş Pamukyağı Kombinası önünde inen, aralarında farklı ülkelerden Roman dernek temsilcilerinin ve İşkur Genel Müdürü Kemal Biçerli’nin de olduğu misafirler, mahalle içinde kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra, toplantının yapılacağı eski sinema binasına gittiler.

Mahallede yaşayan kadın, erkek ve çocukların da katıldığı toplantıda söz alan muhtar Özer Kaleli; Yollarının trafiğe kapatılarak izole edildiklerini, asansörün sık sık bozulması nedeniyle hastaneye ulaşmakta zorlandıklarını ve üst geçidin ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyledi.

Daha sonra söz alan Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Özcan Çayırlı; Romanlara meslek kursları açılmasının önemini ve kendi mahallelerinde yaşamak istediklerini vurguladı.

Yenişehir Roman Derneği Başkanı ve Yenişehir Mahalle Muhtarı Ali Yangır ise; İşsizlik, konut, sağlık, eğitim sorunlarının aciliyetini daha önceki Çalıştayda da dile getirdiklerini hatırlatarak, konuşmasına şöyle devam etti: Yaşadığımız yerleri gördünüz. İşkur Romanlara kota uygulasın ve işe yerleştirilen her on kişiden ikisi biz Romanlardan olsun. 33-34 Roman Mahallesi daha var, buranın dışında. Kızlarımızın kaderi değil, rakı masalarında meze olmak. Oğullarımızın kaderi değil, torbacılık. 80 senedir itilmiş kakılmışlığımızla yaşıyoruz.

İşkur Genel Müdürü Kemal Biçerli ise; Çalıştayda, istihdam ve eğitim sorununu çözmek için uğraştıklarını, bu konuda büyük sorumluluğun Milli Eğitim Bakanlığı ve İşkur’a düştüğünü söyledikten sonra, kızlarınız niye doktor, avukat, memur olmasın, diye sordu.

Mahalleli bir kadının; benim çocuğum kırk yaşında, demesi üzerine de; Çok komplike konular bunlar. İnşallah bunlar aşılacak. İspanya’ya giderek, onlar sorunu nasıl çözmüşler, göreceğim. Hizmetlerden Romanların yararlanmasına çalışacağız. Ümit ediyorum, Roman vatandaşlarımızın sorunları kısa sürede çözülecek diye sürdürdü konuşmasını.

En son kürsüye çıkan Serpil Özkasap; “asırlar sonra da olsa/ hatırladınız ya/ teşekkürler” dizeleriyle akıp giden şiirini paylaştı orada bulunanlarla ve çok alkışlandı.

Roman havaları başladı sonra. Önce Faytoncu Sadullah bıraktı kendini dokuz sekizlik ritmin kıvraklığına. Sonra çocuklar. Sonra konuklar…

Gönül İLHAN

Son Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2011 15:55

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0