KALICI AÞKIN DUVARINA BU ÞARKIYI YAZIN

13 Þubat 2013 17:56 / 5396 kez okundu!

 


Linda Lemay’in “50 yaþýnda bir adam” þarkýsýný belki herkes biliyordur. Benim doðuþtan var olan anti-virüs programým bazen iyi haberleri ve konularý da çöp yapýyor. Her neyse bilirsiniz iþte; ezeli bir kavga, ebedi bir aþk, çekiþme ve keþmekeþ içinde kadýnlar erkekleri, erkekler kadýnlarý olur olmadýk nedenlerden severler, sevmelerine neden olan ayný gerekçelerle nefret ederler sonra birbirlerinden. Paranoya, paradoks, botoks her ne haltsa bu hoþ bir ironi.

 

****

 

KALICI AÞKIN DUVARINA BU ÞARKIYI YAZIN

 

Linda Lemay’in “50 yaþýnda bir adam” þarkýsýný belki herkes biliyordur. Benim doðuþtan var olan anti-virüs programým bazen iyi haberleri ve konularý da çöp yapýyor. Her neyse bilirsiniz iþte; ezeli bir kavga, ebedi bir aþk, çekiþme ve keþmekeþ içinde kadýnlar erkekleri, erkekler kadýnlarý olur olmadýk nedenlerden severler, sevmelerine neden olan ayný gerekçelerle nefret ederler sonra birbirlerinden. Paranoya, paradoks, botoks her ne haltsa bu hoþ bir ironi.

Çoðu zaman iki seven þapþal aþýk gördüðümde hiç öðüde ihtiyaç duymadýklarý halde zehirli bir yýlan gibi týslarým… Lütfen iliþki anayasanýzý evlilik cüzdanýnýza deðil ama para cüzdanýnýza mutlaka koyun derim. Sonuçta cüzdanýn biri evlenirken elinize aldýðýnýz, boþanýrken çöpe attýðýnýz bir evrak diðeri ise ölene kadar cepte. Ölene kadar aþkýnýz da böylece para ile koyun koyuna durmalý. Her harcamanýn bir harcýalem kanýtý gibi durmalý. Anayasa; kýsaca sevgilinin, deli olduðun, büyülendiðin özelliklerinin ve de güzelliklerinin açýk tespitinin yapýlarak, detaylý olarak yazýlmasý. Yazýlý kopyalarýn çiftlerde durmasý demek. Yorulan, savrulan, anlamanýn 9 yanlýþ ihtimalini atlayan, deðiþen, deðiþemeyen, geliþen, geliþemeyen çiftler iþler karýþtýðýnda, geriye dönüp baktýklarýnda, iliþki anayasalarýndaki ihlalleri ve ihtilalleri, ihtimalleri ve ihmalleri kontrol etmenin ve bunlarý göz ardý etmemeyi kolaylaþtýrýcý, ilginç bir üslup… Bence… Kalýcý aþkýn duvarlarýna yazýn bu þarkýyý.

Linda Lemay'ýn “50 yaþýnda bir adam” þarkýsý nereden çýktý derseniz;

Þimdi durum bundan sonra karmaþýk;

Önce o þarkýnýn deðiþik bir versiyonunu dinleyelim;

“50 yaþýnda bir kadýn“ arýyorum

her düþü kurmuþ

her düþü yitirmiþ

her þeyi istemiþ

þimdi artýk ne istediðini bilen

50 yaþýnda bir kadýn arýyorum

her borca girmiþ

her borcu ödemiþ

sonra yeterince para edinmiþ

ama paradan gözleri kamaþmamýþ

50 yaþýnda bir kadýn arýyorum

yaþamýþ,

her tütünü içmiþ

her içkiyi devirmiþ

yeteri kadar erkek tanýmýþ

ve artýk baþkalarýný aramayan

50 yaþýnda bir kadýn arýyorum

veremeyeceklerinin farkýna varmýþ

geçmiþi geleceðinden fazlalaþmýþ

ama ancak þimdi yaþamaya baþlamýþ

50 yaþýnda bir kadýn arýyorum

kendini en kötüye hazýrlamýþ

zamanýn neleri iyileþtirmeyeceðini öðrenmiþ

çok cenazeler kaldýrmýþ

50 yaþýnda kadýn arýyorum

gerçeklerle yüzleþebilen

yalan söylememe cesaretini edinmiþ

hislerinden kaçmamayý öðrenmiþ

50 yaþýnda bir kadýn arýyorum

kendini artýk ciddiye almayan

yüzünde kýrýþýklýklarý olan

beni sükunetle seven

ve benim için elinden gelecek her þeyi iyi yapan

50 yaþýnda bir kadýn arýyorum.

...............................................

Þarký biliyorsunuz bunun tersi. Bir kadýn bir adamý ararken bu nitelikleri sayar döker...

Bu adamý yani þarkýdaki adamý, 50 yaþýna kadar çekecek kadýn telef olur gider. Yeteri kadar kadýn (göreceli) tanýyacak ve bu arada yanýnda bir aðma (kör) kadýn olacak, içkinin cýlkýný çýkaracak ama kadýn parfüm yerine ispirto sürecek, tütünden kara ciðer çoðaltacak, adam her borç yaparken kadýn kulaðýný kapatacak, adam para kazanma hýrsýna kapýlmýþken, kadýn saksýda maydanoz ekecek, her düþün peþinden iki kiþi gidip yalnýz dönecek, her konuda tavan yapmýþ olacak ki, anca balýk tutmanýn zevkine varsýn… Yüzündeki kýrýþýklýklarý sevme zamanýnda 50 yaþýndaki adam beraberce yürüdüðü benzer yaþtaki kadýnlarýn hayat çizgilerine de ayný hayranlýkla bakma olgunluðuna, mertebesine, derviþliðine soyunabilecek mi? Kendisiyle dalga geçen, sükunet ve þefkatle bir sevginin kollarýna býrakan bu yolun yarýsýndaki adam harika bir güzelleme.

Ben bunun tersine bir þarký söyleyen erkekleri seviyorum. Bu þarký her iki tarafý da sarhoþ etsin diyorum. Öbür taraftan adamýn halini düþünebiliyor musunuz, ellisine gelirken elbette yanýnda gelen, gelebilen kadýnýn da yaþý durmuyor. Kaz ayaklarý, portakal kabuklarý, kalýnlaþmalar... Garip ama sadece kadýnlar yaþlanýrlar, erkekler olgunlaþýrlar her nasýlsa. Ýþ çok karýþýk, kadýnlar bu konuda çok þaþkýn ve acý çekiyor. Bazen tanýk olduðum sohbetlere inanamýyorum. Bekar 40-50 yaþ grubu kadýnlý erkekli toplulukta bazý kazma adamlar “otuzun üstü tercihim deðil, menapozlu kadýn mý asla” diyorlar. Öyle çok kendilerini sevmiyorlar ki, yetiþkin iliþkisinde kendilerini var edemiyorlar. Etik olmayan fikirleri gayet rahat beyan ederken en büyük haksýzlýðý kendilerine yapýyorlar. Kadýn da, adam da beraber yaþlanýrsa anlamlý oysa.

Erkekler kadýný eþya görmekten, kadýnlar da erkeði av görmekten vazgeçtiklerinde...

Gerçi kadýnlar 50 olmaz, erkekler ise 50'sine gelemez. Doðuþtan kadýnlarla ölene kadar çocuklarýn masalý böyle... Ýliþki anayasasý her ikisinin cüzdanýnda durmalý, harcadýðý para ile koyun koyuna. Her harcama bir tür harcanmadýr çünkü.

Aþk, sevgiyle gelirse kalýr...

Þarkýyý tersyüz ettim sizin için, buyurun þimdi biraz düþünün…

Sevgililer Günü'nüz kutlu olsun.

Benim çiçeðe, böceðe, aðaca, kuþa, çocuða ve insana aþkým hiç bitmeyecek.


Sevgi ve Saygýlarýmla,

 

Pervin Mýsýrlýoðlu E.

13.02.2010

 

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
21 Nisan 2010 08:50

Bircan Oðankul

Aþk ;

Hep ayný kalandýr.

Her þey yasaklansa da...

Her þey baðýþlansa da.... demiþ ünlü yazar Goethe.

Aþkta hesap kitap yoktur. O beni þu kadar severse, ben onu bu kadar severim demez gerçekten seven, yürekten seven.

Aþk bence sarhoþluktur, çokça da delilik....

Bitmesin hiç sarhoþluk... Sonu gelmesin delilik...

Ben bu þarkýyý tuttum. Yaþanmýþlýklarý olan, geçmiþinde aþkta yelken açmýþlarýn tecrübesi çoktur. Nerde nasýl davranacaklarýný bilirler. Ayný hatalarý yapmamaya, yapýlan güzellikleri ise devam ettirmeye özen gösterirler.

Aþk; çokça özen gerektirir.

Özenli aþklar... Özel aþklar....

Seven özeldir.... Sevilen özel... Sevmekten var mýdýr daha güzel?

Sevgilerimle

Pervin Haným, çok güzeldi paylaþýmýnýz. Yeni okudum, çok etkilendim. Kaleminize, yüreðinize saðlýk.

13 Þubat 2010 20:42

Merih Yücel

Bu þarkýyý yazan adam çok bekler. Eðer þarkýyý tersine çevirirsek kadýn da çok bekler. Aþk hesaba kitaba sýðabilirmi hiç?
sýðdýrmaya çalýþanlar ise aþk yerine duvara toslarlar. Sevgili pervin haným dediðiniz gibi sevgi , saygý ve sadakat olmadan aþk olmaz. Düþüncelerinize saðlýk, dostluðumla.

Bu anlamlý gün için bir kaç dizemi yazmak istiyorum:

Ezbere düþlerle
Ayrýlýklarla doluydu sokaklar
Yürekler mert
Yürekler efe o zamanlar
Bir rüzgar eserdi denizden
Su kýpýrdanýr
Ve gül sevda dökerdi
En katmerlisinden
13 Þubat 2010 11:56

sultan

Demokratik Tavýr Manifestosu'nun ardýndan, "Aþkta Tavýr Anayasasý" da izmirizmir.net ailesinden Sevgliler Günü özel hediyesi olarak eleþtirilerinize, katkýlarýnýza ve deneyimlerinize sunuldu. Aþka aþýk, insana ve evrendeki tüm canlýlara aþýk herkesin, aþktaki sonsuz hünerlerini yaratmalarý dileði ile...
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.