Oran: Hükümet titiz davranmalı

19 Nisan 2013 00:43  

 

Oran: Hükümet titiz davranmalı

Ege Bölgesi Akil İnsanlar toplantısı İşçi Partililer tarafından provoke edilmek istendi. Toplantıya katılan Prof. Dr. Baskın Oran, provokasyona tepki göstererek, çatışmalı dönem boyunca Türkiye’de devlet eliyle iki farklı hukuk uygulandığını ifade ederek, asimilasyon süreci nedeniyle Kürtlük bilincinin patladığını dile getirdi. Oran, hükümetin süreçte titiz davranması gerektiğini söyledi.

Ege Bölgesi’nde çalışma yürütecek olan Akil İnsanlar Grubu’nda yer alan Prof. Dr. Baskın Oran İzmir’de kurum temsilcileri ile bir araya geldi. İzmir Küçük Millet Meclisi Çözüm Süreci toplantısı Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Toplantının yapıldığı binanın önünde toplanan bir grup İşçi Partili uzun süre sloganlarla toplantıyı protesto etti. Toplantıya katılan bir kişi de toplantı açılışında İstiklal Marşı okunmamasını gerekçe göstererek salonu terk etti. Gerilimli bir atmosferde başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Baskın Oran, yaşanan çatışmalı süreci, “30 yıl Savaşları”na benzeterek, “Kurtuluş Savaşı’nda 9.800, bu süreçte ise 40 bin insan öldü” dedi. Çatışmalı dönem boyunca Türkiye’de devlet eliyle iki farklı hukuk uygulandığını belirten Oran, asimilasyon süreci nedeniyle Kürtlük bilincinin patladığını dile getirdi. Kürt sorununun Türkiye’nin dış ilişkilerinde de yumuşak karnı olduğunu ifade eden Oran, sürece ve akil insanların fonksiyonuna dair pek çok soru soruldu.

DEMOKRATİKLEŞME BAŞLATILSIN
Soruları yanıtlayan Oran, “Kabahat silahlı mücadele eden de mi, silahla mücadele etmiyor diye hakları vermeyen de mi” diye sordu. Hükümetin bu konuda yeterince titiz davranmadığını ifade eden Oran, “Bir taraftan müzakere yapıp bir taraftan da “terörist” denilmemesi gerekir” dedi. Oran, sürece dair kaygılarını da, şöyle ifade etti: “Tepeden inme kararlar alınarak başlanmasına itirazım yok. Sağlam bir yerden ve iyi bir amaca yönelik yapıyorsanız bir yerden başlanılır. Önemli olan parmaklar tetikten çekildikten, silahlı güçler dışarı çıktıktan sonra zaman geçirilmeden demokratikleşme programının başlatılmasıdır.”

Programın ana çizgilerinin bugünden ilan edilmesi gerektiğini dile getiren Oran, “Bu çizgileri henüz görmediğim için huzursuzum” dedi. Çözüm sürecinin sekteye uğraması durumunun kısa ve uzun vadeli sonuçları olacağını belirten Oran, “Beklenti ne kadar yüksekse hayal kırıklığı da o kadar yüksek olur. Habur’dakinden daha ciddi sonuçlar doğurur. Reformlar derhal ve ciddi şekilde başlatılmazsa PKK içinden PKK’cikler çıkar. Ceset parçaları üzerimize yağabilir. Süreç üzerinde önemli etkisi olan Öcalan’ın da elini zayıflatabilir” dedi.

HUKUKİ DÜZENLEME GEREKLİ
Oran akil insanlar olarak görevlerinin, bölgelerdeki insanları dinlemek, eğilimleri ve kaygıları tespit etmek, rapor hazırlamak, sürecin önemini anlatmak olduğunu belirtti. CHP’nin tutumuna ilişkin olarak da Oran, “CHP şu anda yok ya da iki CHP var. 20’li, 30’lu yılların ezberlerini bugün söylerseniz Türkiye’yi parçalarsanız” dedi. Silahlı güçlerin sınır dışına çekilmesi ile ilgili hukuki düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Oran, “Çözüm sürecine uzak duranların savaş istediğini düşünmediğini, ancak AKP’nin getirmiş olmasından kaynaklanan huzursuzluk olduğunu düşündüğünü söyledi. Başbakanın yaptığının cesur ve doğru bir iş olduğunu söyleyen Oran, “İyi bir şey geliyorsa çok itiraz ettiğim insanlarla bir yere kadar çalışırım. Şiddet durduktan sonra ‘böyle gelmiş böyle gider denilip gerekli düzenlemeler yapılmazsa muhalefette yer alırım” dedi.

İzmir/EVRENSEL

12.04.2013

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0