Kısa Kısa: Çokseslilik kısır döngüyü aşar

13 Ocak 2012 12:18 / 1451 kez okundu!

 


GOLF
Çeşme yarımadasında golf sahası veya sahalarının yapılması gündemde ve karşı değilim, bilakis taraftarım. Ama golf için makiliklerin yok edilmesine karşıyım veya makiliklerin bahçelerde ve genelde ancak çok bilinçli bir şekilde yok edilmelerini onaylarım.

Makilikler en ekonomik flora ve en faydalı yeşil bu iklimde. Golf sahası yapılırken, bu iklimde çok sulama suyuna ihtiyaç olduğundan deniz suyunun arıtılması gereğini vurgulamak isterim sadece. Golf imkanı elverenlerin, düzgün bakımlı bir çevrede, yürüme ihtiyaçlarını da giderdikleri bir spor, yani bir nevi top ile yapılan yoga. Turizmde daha varlıklı kesimi çekmemiz gerekli tabii.

ALAÇATI VE YEL DEĞİRMENLERİ
Alaçatı’da 120 yıllık yel değirmenleri onarılıyor. Sadece Alaçatı’da değil tüm yarımadada! Bu haberi ilk kez Özbek köyü muhtarı Işık Erdoğan’dan duymuştum. Alkışlanacak bir olay. Alaçatı turizm derneği yörenin gelişmesine anlamlı bir artı değer katıyor, bisiklet yolları Alaçatı’da yapılmaya başlandı bile. Ne kadar özen gösterilirse o denli kaliteli turist yöreye gelecektir. Plastik torbaları sağa sola atma alışkanlığımız ise başlıbaşına bir facia, umuyorum biz de atana ceza keserek ilerleyeceğiz. ABD bazı eyaletlerinde, örneğin yola çöp atanlara bu küçük bir sigara paketi olsa bile bin dolardan fazla ceza kesiliyor! Temizlik ancak bilinçlenme ile olacak bir olay. Siz turist olarak plastik poşet ve çöp ile bezenmiş doğayı görmek için gider misiniz? Yabancı turist de istemiyor!

GÜNCEL KONULAR
Ege Ordu komutanı iken; Orgeneral Hurşit Tolon ile olan uzun bir telefon konuşmasında, taşan bir kibir paylaşımı olarak algıladığım beyanlarına cevaben kendisine “Emekli olduğunuzda daha eşit konuşuruz” türünden bir yanıt verivermiştim (Akrabalık yok). Her ne kadar O, basından duyduğum kadarıyla sekiz küsur bin, ben ise 800 TL civarında SGK emekli maaşı alıyorsam da, son 4-5 yılda oluşan ortamda artık ülkede gerçekten daha eşit şartlarda fikirleşebilme imkanı doğdu. Devlete ben üç dört yıldızlı veya pırpırlı memurlar kadar eminim hizmet etmedim ama nüfus konusunda veya erozyon, tarım sağlık konularında kısmen memurlara rağmen.

Bakın, ben bodoslama çok çocuk söyleminin, toptan yanlış olduğunu söyleyebiliyorum ama takdire şayan gelişmelere de değineyim; suya sabuna dokunmayan olmak istemem doğrusu. Başbuğ’un tutuklanması epey daha gündemi belirleyecek sanki, Kendisine ve ailesine, geçmiş olsun, çabuk ve tarafsız bir yargılanma diliyorum. Her tutuklu olanla ve hapsolanla olduğu gibi empati kuruyorum Başbuğ ve Hurşit Tolon ile. Ama bir noktayı da belirtmeden geçemeyeceğim: Başbuğ tutuklanan ilk Genel Kurmay Başkanı değil bu ülkede! Rüştü Erdelhun Paşa, ruhu şadolsun, 10. Genelkurmay Başkanımız idi, rütbeleri sökülerek, er olarak hakaretlere uğrayarak darbe mahkemesince yargılandı bu ülkede.

ÇOKSESLİLİK- ÇİM EKİMİ
Güç yozlaştırıyor ve mutlak güç illaki yozlaştırıyor. Onun için devlet gücünün en başarılı olan da bile ömür boyu olmaması gereğine inanıyorum. Her birimiz dünyayı olduğu gibi değil, sadece kendi açımızdan görebiliyoruz. Bilincimizin tarifi gereği bu böyle, o nedenle farklı bakış açıları çok değerli. Klonlanmış gibi hep ayni noktaya bakan ve aynı çözümleri önerenler uzun vadede bir yere varamamaya mahkum. Tarihte hep bunu gördük. Ağaç kesmeye ve GDO'ya karşıyım diye mutlak tavır koyan bile sonunda tamamen yanılgıya ve fanatizme kurban olabiliyor. Ben ağaç kesilmesine karşı değilim, yeterince düşünülerek kesildiği sürece ve yerine yeterli sayıda ağaç ekilip bakıldığı takdirde. Çim ekilmesine de doğal olarak karşı değilim, sadece oran ve tür önemli. Bizim ayrık otunun akrabası olan az su gereksinimi olan Uganda çimi mesela bu iklim için elverişli. Ben bahçemde burada yaz kış yaşadığım için dört mevsim çimi ektiğimi de ilave edeyim, yanlız ektiğim alanı % 75 azalttım ve eskiden çim olan yerlere bu iklimin bitkileri olan kekik, lavanta ve adaçayı ektim. Umuyorum bu satırları bilhassa bol sulama ihtiyacı olan çim sahaları ile Adnan Menderes Havalimanı yetkilileri, Manisa ve Denizli Belediyeleri sorumluları da okurlar.



Mahmut TOLON

13.01.2012


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.