Kültür Bakaný Günay: 'Þirince 'Kültür, turizm koruma bölgesi' olacak...'

03 Mart 2011 11:36  

 

Kültür Bakaný Günay: 'Þirince 'Kültür, turizm koruma bölgesi' olacak...'

ÝZMÝR_SELÇUK/ÞÝRÝNCE- Kültür ve Turizm Bakaný Ertuðrul Günay, Þirince'den yükselen 'imdat' çýðlýðý sonrasý, duyarlý kamuoyunu baskýsý ile Ýzmir valiliði ve Ýzmir Ýl Genel Meclisi'nin gazabýndan kurtulan Türkiye'nin en güzel köylerinden biri olan Þirince'yi ziyaret etti. Bakan Günay, Þirince'nin 'kültür, turizm, koruma, geliþme bölgesi' olacaðýný duyurdu. Günay, ''Plan yetkisi bize geçecek. Buradaki plan isimlerini yeniden turizm amaçlý gözden geçireceðiz. Belediye, özel idare bize yardýmcý olacak ama nihai kararý biz vereceðiz. Bölgeyi koruma altýna almýþ olacaðýz. Vatandaþý maðdur etmeyeceðiz'' dedi.

Öte yandan, Sevan Niþanyan, AGOS Gazetesi'ne verdiði röportajda, köydeki varlýðýný Nesin Vakfý'na baðýþlamasý ile ilgili olarak, "'Madem ki Ermeniyim, istemeden vermeliyim' diye düþündüm, verdim" dedi. Yýkým kararlarý ile ilgili de þunlarý ifade etti: "Ön planda görünen bir sürü korkak, içten pazarlýklý bürokrat. Kimdir bunlara fikir veren, teþvik eden diye bakýyorsunuz. Arkadan mutlaka askeriye baðlantýlý, Atatürkçü Düþünce Derneði baðlantýlý karanlýk tipler çýkýyor..."

"Bakan Günay, Þirince'deki yýkým kararlarýna iliþkin, kimseye özel düþmanlýk ya da kayýrma yapmalarýnýn söz konusu olmayacaðýný ifade etti. Bakan Günay, ''Sit alanýnda kaçak olarak inþa edildikleri'' gerekçesiyle Ýzmir Ýl Özel Ýdaresi Encümeni tarafýndan geçen yýl eylül ayýnda yýkým kararý alýnan 22 yapýnýn bulunduðu tarihi Þirince köyünü ziyaret etti.

Þirince'de köylülerle görüþen Bakan Günay, yýkým kararýyla ilgili kimseyi maðdur etmek istemediklerini, köyün geleceðinin ''yanlýþ bir gidiþe mahkum edilmemesi gerektiðini'' kaydetti. Bakan Günay, yýkým kararý hakkýnda Ýzmir Valisi Cahit Kýraç ile görüþtüðünü, yanlýþ anlaþýlma olmasýn diye binalarý kendi gözüyle görüp vatandaþlarla konuþmak için Þirince'ye geldiðini anlatarak, ''Bazý yanlýþlýklar var ki koruma kurullarý kabul etmemiþ. Mahkemeler de kabul etmemiþ. Mahkeme kararýný dinlemezsem ben mesul olurum. O zaman dedik bir süre verelim. Herkes yanlýþýný düzeltsin. Belki bazýlarý ben ekip göndermeden düzeltmeye kalkar. Bazýsý var ki projesini götürecek kuruldan olur alacak, bazýlarý kaldýracak yapýyý. Bazýsý metrekarelerini düzeltecek. Birbirimize yardýmcý olacaðýz. Þirince'de gelecekte çocuklarýn güç durumda kalacaðý bir ortam ortaya çýkmasýn istiyoruz. Ýnatlaþma içinde deðil anlayýþ içinde olursak gelecekte hepimizin memnun olacaðý bir Þirince ortaya çýkar. Ýþ inatlaþmaya dökülürse mahkeme kararý, kurul kararý var. Bunu uygulayýn dersem üzülürüm. Üzülmeden, anlayýþ içinde birbirimize yardýmcý olalým. Bugün burada gördüklerimizi tespit edeceðiz. Bu konuda özel bir komisyon çalýþacak " dedi.

Bakan Günay, Þirince'nin 'kültür, turizm, koruma, geliþme bölgesi' olmasýnýn köye katkýsýna iliþkin sorusu üzerine ''Plan yetkisi bize geçecek. Buradaki plan isimlerini yeniden turizm amaçlý gözden geçireceðiz. Belediye, özel idare bize yardýmcý olacak ama nihai kararý biz vereceðiz. Bölgeyi koruma altýna almýþ olacaðýz. Vatandaþý maðdur etmeyeceðiz'' þeklinde cevap verdi.

Niþanyan Evleri ile ilgili soruya karþýlýk Bakan Günay, ''Kimseyle kiþisel olarak meþgul deðilim. Koyduðumuz kurallara herkes uyacak.

Kimseye özel kayýrma da yýkým gayreti de yok'' dedi. Bakan Günay daha sonra ''Niþanyan Evleri'' butik otel iþletmesinin de aralarýnda yer aldýðý yapýlarda incelemede bulundu.

Þirince köyünde, aralarýnda Sevan Niþanyan tarafýndan iþletilen ''Niþanyan Evleri'' butik otel iþletmesinin de bulunduðu 22 yapý için ''sit alanýnda kaçak olarak inþa edildikleri'' gerekçesiyle Ýzmir Ýl Özel Ýdaresi Encümeni tarafýndan geçen yýl Eylül ayýnda yýkým kararý alýnmýþ, 17 Þubat'ta yýkým kararýnýn uygulamasý kamuoyu baskýsý üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlýðý'ndan gelen yazý dikkate alýnarak ertelenmiþti.

Geçtiðimiz hafta, Sevan Niþanyan, köyde sahip olduðu her þeyi Nesin Vakfý’na baðýþlamýþtý...

NÝÞANYAN: "KÝMDÝR BUNLARA FÝKÝR VERENLER?"

Sevan Niþanyan Nesin vakfýna yaptýðý baðýþla ilgili olarak 'AGOS Gazetesi'ne verdiði röportajda þunlarý söyledi:

“...'Madem ki Ermeniyim, istemeden vermeliyim' diye düþündüm, verdim. Fikir yaklaþýk ikibuçuk yýldan beri gündemdeydi. Ali’yle birkaç kez konuþtuk. Birincisi, çocuklarýmýn alýnteriyle çalýþýp kazanmadýklarý bir servete konmasý fikri beni rahatsýz ediyordu. Ayrýca, Türkiye Cumhuriyeti koþullarýnda bir Ermeniye ait mülkün, hele bu kadar tartýþma konusu olduktan ve düþmanlýða hedef olduktan sonra uzun süre korunmasýnýn mümkün olamayacaðýný gördüm. Bugün olmazsa yarýn, öyle olmazsa böyle, mutlaka yamyamlara yem olacaktý. O ihtimali minimize etmek istedim. Saðlam, kalýcý, itibarlý ve üstelik insanlýk adýna yüz aðartýcý iþler yapan bir vakfýn en uygun çözüm olacaðýna karar verdim."

"...Köyde parasýz, zararsýz bir genç çift olduðumuz sürece pek sorun yoktu. 13-14 yýl oldu biraz parlayýp ortaya çýkmam. O günden beri zift gibi, balçýk gibi yapýþ yapýþ bir düþmanlýk halesiyle boðuþuyorum. Melek olsan, aðzýnla kuþ tutsan o düþmanlýk çemberini yaramýyorsun. Yüzüne gülüp arkandan vuruyorlar. 15 yýldan beri herkesin güle oynaya “kaçak” inþaat yaptýðý köyde ilk önce gelip benim evlerime yýkým kararý çýkardýlar. Sýrf benim evlerin yýkým kararlarý ortadan kalkmasýn diye senelerce imar planýný acýmasýzca sabote ettiler, geciktirdiler. Sonunda çýkardýklarý imar planý neredeyse bütün köyü legalize ederken benim yerlerimin tümünün yýkýlmasýný öngördü.

Ön planda görünen bir sürü korkak, içten pazarlýklý bürokrat. Kimdir bunlara fikir veren, teþvik eden diye bakýyorsunuz. Arkadan mutlaka askeriye baðlantýlý, Atatürkçü Düþünce Derneði baðlantýlý karanlýk tipler çýkýyor.

Buyurun, Balyozcu generaller, 2003’te ölümüme ferman çýkarmýþlar, plan program yapmýþlar. Onlarýn derneðinin Ýzmir þube baþkanlarý da burada “azýnlýk azgýnlýðý” içinde olduðumu ilan ediyor, linç kampanyalarý düzenliyor, Niþanyan davasýný usulca çözmeye çalýþan hükümet yetkililerine karþý meclis önergesi verdiriyor, hukuk yoluyla þantaj yapýyor. Buyurun, Cumhuriyet gazetesinin attýðý linç çýðlýklarýna bakýn. Daha ne olup bittiðini anlamamak için kör olmak lazým..."


Sesonline.net

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0