İdil Yiğitbaşı: Renklerin Cazibesi ve Tutkusu'nda 32 Yıl

17 Ekim 2007 06:42  

 

İdil Yiğitbaşı: Renklerin Cazibesi ve Tutkusu'nda 32 Yıl

32. DYO Resim Yarışması İzmir sergi açılışına hoş geldiniz.



Rahmetli dedem Durmuş Yaşar, doğum yeri olan Rodos’ta doğal güzellikler ve binbir çeşit çiçeklerin zenginliği içinde büyümüş olmanın da sonucu olarak, güzel sanatlar dünyasında yer almak ilhamı ile boya ve renk dünyasına yoğun ilgi duymuştur. Sanatçıların boya ve fırçaları sayesinde büyük başarılar kazanmasının mümkün olabileceğine inanmıştır.



1976 yılında Dyo bayi toplantısında yaptığı konuşmada duygu ve düşüncelerini şu şekilde özetlemiştir:



Çok gerekli bir madde olarak toplumsal hayata karışan, vazgeçilmez derecede yeteneklerimize renk ve ışık saçan, güzel sanatlar ve tezyin kültürümüze saplanan, kültürel eserlerimize çeşitli dillerde destanlar yazdıran boyaya karşı ezeli ilgi ve aşkımı daima hatırlarım. Ne çare ki, çok başarılı bir ressam olabilmek şansıyla doğmadığımı anlıyarak, bütün sevgimi ve ilgimi, planlı, programlı ve gayretli bir çalışma temposu içinde boya ile ilgili ticarete çevirdim. Çok şükür ki, günlük hayatımızın bir parçası olan boyanın üretimi ve ticaretiyle meşgul olurken, kendi duygularımı tatmin ettikten başka, ülkemize önemli sınai kuruluşlar ve sizin de içinde bulunduğunuz geniş bir ticaret hareketi kazandırmış olmaktan büyük mutluluk duydum...



Durmuş Yaşar 1927 yılında İzmir’in Şeritçiler semtinde küçük bir dükkanda denizcilik malzemesi ve boya satmaya başlar.



O günlerde Türkiye’de bir boya sanayii yoktur, yurt dışından boya ithal eder. En kaliteli markaları getirmeye özen gösterir. Kendisiyle çalışanlar, boyalara büyük bir tutkunluğu vardı, hep en iyileri olsun isterdi diye anlatırlar. Öte yandan, öğrencilere ve bazı dar gelirli amatör ressamlara boya, fırça, palet verirdi, onlardan para almaz ya da büyük ödeme kolaylıkları yapardı. Yaşayan en yaşlı sanatçımız ve soyut resim sanatımızın öncülerinden, Sayın Ferruh Başağa anılarında bunları hala anlatmaktadır.



Durmuş Yaşar’ın dükkanında Yok yoktur. Bezir yağı, terebentin, vernik, kurutucu, resim için gerekli, palet, fırça... müşteri eli boş dönmez. Durmuş Yaşar, dükkanında siyah payton boyası bile bulundurur.



Dükkan yavaş yavaş büyür, mağaza olur, ayrıca arka tarafında küçük bir imalathane kurulur. Durmuş Yaşar Avrupa’nın en kaliteli boyalarını getirse de boya ustaları hazır boyalara güven duymazlar, çinko tozu, vernik, neft, beziryağı, kurutucu olarak sikatif alırlar ve boyalarını kendileri yaparlar... İşte bu sıralarda Durmuş Yaşar mağazasının arkasındaki elle çevrilen ilkel iki silindirin yardımıyla boya üretmeye başlamıştır.



Türkiye’de ilk boya sanayi olan DYO Boya Fabrikaları 1954 yılında Durmuş Yaşar ve Oğulları tarafından kurulur. 10 bin metrekare üzerine kurulu, tarlalar arasında bir bina, birkaç baraka, 23 işçi ve boyaların yapımı için getirilen üç makineden oluşan fabrika, 24 Aralık 1954’te sade bir törenle açılır.



Dyo’dan Haberler dergisinden:



Dyo’nun açtığı okuma yazma kursunu bitiren 10 kişi diploma aldı.


Çeşmealtındaki Dyo yazlık kampı hizmete açıldı.

Sosyal binada modern bir kantin açıldı.

Beş öğrenciye burs verildi.

Dyo yapı kooperatifleri tamamlandı ve kuralar çekilerek 66 aileye katlar dağıtıldı.

Yeni bir salon,kitaplık ve diğer araç gereçler birlikte eğitim çalışmalarına açıldı.



Danimarka’nın Borsen gazetesinin 2 Aralık 1968 tarihli sayısında, Dyo’ya ait geniş bir yazı çıktı. Yazar, Dyo’nun kuruluş ve gelişmesinin yanısıra, örnek personel politikasına değiniyor, ‘Burada esen çalışma ve anlaşma havası insana özlenen bir huzur getiriyor’ diyordu.



Bu sosyal atılımlar, sürer gider Dyo’nun yaşamında...



Renklere olan tutku ve sosyal sorumluluk bilinciyle Dyo, 1967 yılında her yıl sürecek DYO Resim Yarışmaları düzenlemeye başlamıştır. İlki 1967’de gerçekleşen ve yalnızca İzmir ve çevresinde bölgesel bir etkinlik olan DYO Resim Yarışmaları 1973’den bu yana yurt çapında etkinliğe dönüşür. 1993 yılından bu yana DYO Resim Yarışmaları Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından gerçekleştirilmekte olup, bu yıl 32.si düzenlenmektedir.



Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı eğitim ve kültür alanında faaliyet göstermektedir. Bugüne kadar yaklaşık 4.500 öğrencinin eğitimine karşılıksız burs verilerek katkıda bulunulmuş, İzmir’de 4 okul yaptırılıp Milli Eğitim’e bağışlanmıştır. 5. okulumuz olan Diyarbakır’daki Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı İlköğretim Okulu’nun açılışı Kasım ayında yapılacaktır. Ayrıca vakfımız Arkeolojik kazılara destek vermekte, kitaplar yayınlamakta, paneller, sempozyumlar organize etmekte, Selçuk Yaşar Sanat Galerisi’nde sergiler açmakta ve yarışmalar yapmaktadır.



İlk DYO Resim Yarışması’na 91 sanatçı 271 eserle katılmış ve bu ilgi giderek artmış. 1967 yılından bugüne kadar DYO Resim Yarışmalarına 10.088 sanatçı katılmış, 178 ödül verilmiştir. Bu yıl 32. DYO Resim Yarışması’na Türkiye’nin her yerinden Hollanda, İsviçre ve İtalya’dan 828 sanatçı 1400 eserle katılmıştır.



DYO Resim Yarışmaları’nın 1967 yılından beri seyrine baktığımızda pek çok ünlü sanatçının ismini görüyor ve gurur duyuyoruz. Hepsini sevgi ve saygı ile anıyoruz.



32.DYO Resim Yarışması’nın seçici kurul üyeliğini yaparak ödül alacak eser ve sanatçılarını belirleyen değerli seçici kurul üyelerini sizlere tanıtmak istiyorum.



• Sayın Prof.Kaya Özsezgin

• Sayın Prof.Dr.Zahit Büyükişleyen,

• Sayın Prof.Neşe Erdok,

• Sayın Prof.Dr.Adem Genç,

• Sayın Yalçın Gökçebağ,

• Sayın Prof.Fevzi Karakoç,

• Sayın Cavit Atmaca’ya



katkılarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.




Seçici kurul tarafından 1400 eser arasından seçilen ve başarı ödülüne değer bulunan eserler ve sanatçılar:



Pentür dalında;

• Nadide Acar Karaca “Home Sweet Home I”,

• Zeynep Özdemir “İsimsiz”,

• Ahmet Sarı “Dönüşüm”,

• Kudret Türküm “Atölye”



Özgün baskı dalında ise,

• Murat Ateşli “Cenetten Pelecanus Accidentalis”dir.



32. DYO Resim Yarışması ödül töreni 16 Kasım 2006 tarihinde İstanbul Tophane-i Amire’de yapılmış, Eskişehir, Antakya, Samsun, Ankara, Trabzon, Van sergileri gerçekleştirilmiş olup, son olarak İzmir’de sanatseverlere sunulmaktadır.



Sanatçıları tebrik ediyor, renklerin cazibesi ve tutkusu ile başlayan DYO Resim Yarışmaları’nın daha uzun yıllar kültüre ve sanata ışık tutması dileği ile emeği geçen herkesi candan kutluyorum.



Bu vesileyle, başta Dyo’nun kurucusu merhum Durmuş Yaşar ve Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar olmak üzere, merhum Selman Yaşar’a, Dyo’ya bu güne kadar emeği geçen tüm Yaşar ailesi fertleri ve yöneticilerimiz ve çalışanımıza, çalışkan Dyo işçilerine, dyo ruhunu içinde en az bizler kadar hisseden değerli bayilerimize, müşteriye hizmette usta değerli nalburlarımıza, boyayı başarı ile uygulayan boyama sanatçısı boyacı ustalarımıza ve değerli tüketicilerimize teşekkürü bir borç bilirim.



Bugün burada sergimizin açılışına katılarak bizi onurlandıran siz değerli dostlarımıza en içten teşekkürlerimi sunuyor, keyifli bir zaman geçirmenizi diliyorum.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0