Ayşegül & Nezih Yeşilnil 35 yıl aradan sonra İzmir'de

13 Şubat 2018 13:09  

 

Ayşegül & Nezih Yeşilnil 35 yıl aradan sonra İzmir'de

Urla’da müziğin duayenlerinden ders alma şansı: Ayşegül & Nezih Yeşilnil 35 yıl aradan sonra İzmir’de.

Caz müziğin duayen isimleri Ayşegül ve Nezih Yeşilnil 35 yıl aradan sonra yeniden İzmir’de. Sanat dünyasının efsane isimleri Urla İskele’de özel derslere başladı.

Müziğin usta isimleri Ayşegül ve Nezih Yeşilnil Urla İskele’de mesleki birikimlerini paylaşıyor. Uluslararası sanat platformlarında önemli başarılara imza atan Yeşilnil çifti vokal, gitar, bas gitar, kontrbas, ensemble derslerini kişiye özel müfredat ayrıcalığı ile veriyor.

 

Her yaşa ve kişiye özel müfredat

Yaş sınırının olmadığı özel derslerde caz standartlarını, seçilmiş pop şarkılarını, Türk ve dünya bestecilerinin eserlerini öğrenme ve bireysel olarak canlı performansla çalışma olanağı bulabileceksiniz.

Ayşegül & Nezih Yeşilnil tarafından verilen vokal, gitar, bas gitar, kontrbas ve ensemble dersleri kişiye özel müfredat ile oluşturuluyor.
-Bas gitar, Kontrbas derslerinde gitar ve vokal,
-Gitar derslerinde bas gitar ve vokal,
-Vokal derslerinde gitar ve vokal eşliğinde çalışılıyor.

Ayrıca farklı enstrümanların orkestra halinde çalınmasının öğretileceği “Ensemble” dersleri de özel olarak işleniyor.

Derslere ilişkin ayrıntılı bilgi almak için 0535 731 93 96 numaralı telefondan arayabilir veya yesilnil@gmail.comadresine mail atabilirsiniz.

 

 

AYŞEGÜL YEŞİLNİL

RESSAM / CAZ SANATÇISI / TEKSTİL & MODA TASARIMCISI

1981’de Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü – Tekstil Tasarımı Ana Sanat Dalı’ndan mezun olan sanatçı, Türkiye’de ilk kez üniversite bünyesinde açılmış olan “Moda Tasarımı” uzmanlık dalına giren ilk öğrenci olarak hocası Prof.Dr.Ayten SÜRÜR’den tek başına eğitim alarak; Türkiye’de döneminin tek ve ilk üniversite mezunu moda tasarımcısı oldu.

İstanbul Vakko Fabrikası’nda moda tasarımcısı olarak çalıştı. Çeşitli ihracat firmalarında kreatör olarak görev yapan Yeşilnil’in tasarımları uluslararası fuar defilelerinde sergilendi. Ev ve tekne dekorasyonlarına yönelik özgün tekstil ürünleri üretti. İpek ve çeşitli tekstil ürünleri üzerine yaptığı batik çalışmaları, giysi, eşarp ve yastık tasarımları, birçok sanat galerisinde sergilendi. İzmir Devlet Opera ve Balesi için afişler hazırladı.

Güzel Sanatlar Fakültesi – Müzikoloji bölümünün çok sesli korosunda Erdoğan OKYAY’dan ve sonrasında İstanbul’da Nükhet RUACAN’dan Şan eğitimi aldı. 1985 yılından beri yapmış olduğu resimler, caz resimleri ve mitolojik resimlerden oluşan eserleriyle 21 kişisel sergi gerçekleştirdi.
Resim çalışmalarının yanı sıra, 1987 yılından itibaren, ülkemizin önde gelen caz müzisyenleriyle birlikte, profesyonel olarak caz söylemeye başladı.

Caz ustası Erol PEKCAN’ın ” Kendisi gibi söyleyen” tarifiyle taçlandırdığı, caz şarkıları söyleyen ve caz resimleri yapan “tek sanatçı” olan Ayşegül YEŞİLNİL, birçok konser, caz kulübü ve uluslararası festival etkinlikleri gerçekleştirdi.

Tüm sözlerini kendisinin yazdığı Rüzgara Şarkılar Söyle adlı ilk albümünü 1995’te çıkardı. Neşet RUACAN, Bülent ORTAÇGİL, Nezih YEŞİLNİL, Önder FOCAN, Erkan OĞUR gibi müzisyenler bu albüme eşlik etti. Fotoğraf sanatçısı Mehmet KISMET ile reklam fotoğrafçılığı alanında sanat yönetmenliği çalışmaları yapan YEŞİLNİL, İsveçli rock grubu “IUBAR”ın isteği üzerine atölyesinde gerçekleştirilen performans sonrası, grubun müziğini resimledi. Bu proje kapsamında yaratılan resimler, Stockholm Rookie Müzik festivalinde grubun performansı boyunca barkovizyonda gösterildi.

Yeşilnil, UNESCO tarafından aldığı davet üzerine “AYŞEGÜL’ÜN RÜYALARI ” adlı eserleriyle 2009 yılında UNESCO -A.I.A.P ‘ın Meksika -Campeche’de düzenlediği, Maya tapınağında gerçekleştirilen, VI. Uluslararası Avrupa ve Amerika Görsel Sanatlar Bienalinde, Türkiye’yi temsil etti. UNESCO – IAA (Uluslararası Plastik Sanatlar Dernekleri) Dünya Başkanı Rosa Maria BURILLO VELASCO tarafından anında İspanyolca çevirisinin yapıldığı “Mucize” (Miracle- Milagro) başlıklı bir konferans verdi.

Sanatçının diğer eserlerinden oluşan barkovizyon gösterisi ve konferansı, dünya sanatının önde gelen isimleri , akademisyenleri , eleştirmenleri tarafından ayakta alkışlandı.

YEŞİLNİL, komite tarafından düzenlenen törenle ,”Uluslararası Ustalık Belgesi” ile onurlandırıldı.

İkili olarak çok özel Türkçe ve yabancı şarkılardan oluşan projeleri “Unutulmaz Aşk Şarkıları” konserlerini gerçekleştiren Yeşilnil çifti, Nisan 2013’te dünyaca ünlü İzmirli efsane sanatçımız olan sanatçımız Dario Moreno’nun 92. doğum yıldönümünde “Dario Moreno Ödülü” ne layık görüldü.”Sevgili Dario…” adını verdikleri, unutulmaz Moreno şarkılarından oluşan bir performans sergiledi.

UNESCO -Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Thelonious Monk Caz Enstitüsü ve İKSV tarafından davet alan Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quartet , 30 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da ilk kez düzenlenen “2013 Uluslararası Caz Günü – International Jazz Day” kutlamalarında konser verdi.Ve aynı etkinlik çerçevesinde “Caz Resimleri”adlı 20. Kişisel sergisini gerçekleştirdi.

15 Nisan 2014 tarihinde, UNESCO – WAD / IAA ( World Art Day) “Dünya Sanat Günü” kutlaması için dünyada ilk kez 9 ülke ile internet bağlantısı kuruldu. UNESCO-AIAP Dünya Başkanı Rosa Maria Burillo Velasco’nun önderliği , Fransız sanatçı Marie Pierre’in düzenlemesi ile gerçekleşen bu önemli organizasyon için Türkiye’den Ayşegül ve NezihYeşilnil çifti davet aldı. İkili “Dünya Sanat Günü” için performans gerçekleştirdi ve katılımlarından dolayı, UNESCO – WAD tarafından verilen diploma ile onurlandırıldı.

UNESCO – Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi olan sanatçının, yaşadığı yoğun müzik ortamının derin etkisiyle caz müzisyenlerinin gece yaşamını ve enstrümanlarını konu alan bir koleksiyonu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, Fantastik, Zen, Balıklar, Rüyalar, Kutsal 1001 Gece Hayvanları, Mitolojik ve Efsanevi konulardan oluşturduğu koleksiyonlarıyla da tanınmaktadır.

“Kutsal 1001 Gece Hayvanları ” adlı eserleri ve Ayşegül YEŞİLNİL tekniği, Güzel sanatlar eğitimi veren bazı üniversite ve liselerde ders konusu olarak okutulmaktadır.

Eserleri ülkemizde ve dünyanın farklı ülkelerindeki koleksiyonerlerde bulunan sanatçı, resim ve tasarım çalışmalarına atölyesinde, caz konserlerine ise kendi grubu olan Ayşegül YEŞİLNİL QUINTET ile devam etmektedir.

 

NEZİH YEŞİLNİL

MÜZİSYEN, BESTECİ, EĞİTMEN, ARANJÖR

Nezih Yeşilnil, 6 yaşında mandolin, 13 yaşında gitar çalmaya başladı. 17 yaşında İzmir’de Maça Beşi Topluluğu’nda bas gitar çalmaya başladı. Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun olan Yeşilnil, 1974’te Grup Doğuş’un kurulmasına öncülük etti.

Çeşitli dans müziği topluluklarında çalan müzisyenin 1980’de edindiği kontrabas, çok ilgilendiği caz müziğini hayata geçirmesine neden oldu. Aynı yılın yaz aylarında Emin Fındıkoğlu üçlüsü ile çalmaya başladı. Birlikte çaldığı müzisyenler onun için bir caz okulu oldu. Erol Pekcan,Nükhet Ruacan, Tuna Ötenel, Neşet Ruacan ve Önder Focan’la çalışmalar yaptı. 1986’da İstanbul Caz Dörtlüsü’yle Sibiu’da çaldı.Uzun yıllar çalıştığı Neşet Ruacan Orkestrası ile 1989 yılında Çin Halk Cumhuriyeti’nde konserler verdi.

1996 yılında Norveç’ in Oslo Şehrinde yapılan Eurovision Şarkı yarışmasında Türkiye’yi temsil eden grupta yer almıştır.

Ressam ve caz solisti olan eşi Ayşegül Yeşilnil ile yürüttüğü sahne çalışmalarının yanı sıra, 1995’te beste ve düzenlemelerinin çoğunu kendisinin yaptığı Ayşegül Yeşilnil’in sözlerini yazıp seslendirdiği “Rüzgara Şarkılar Söyle” adlı albümü çıkardı. 1992 – 1993 Jak – Janet Esim Topluluğu ile üç kez Avrupa turnesine katıldı. Ayşegül Yeşilnil ile Uluslararası Caz Festivallerine katıldı ve jazz kulüplerinde birçok performans gerçekleştirdi. Yine eşi ile ikili olarak çok özel Türkçe ve yabancı şarkılardan oluşan projeleri “Unutulmaz Aşk Şarkıları” konserlerini gerçekleştiren Yeşilnil çifti, Nisan 2013’te dünyaca ünlü İzmirli efsane sanatçımız olan sanatçımız Dario Moreno’nun 92. doğum yıldönümünde “Dario Moreno Ödülü” ne layık görüldü. Ve “Sevgili Dario…” adını verdikleri, unutulmaz Dario Moreno şarkılarından oluşan bir performans sergiledi.

UNESCO -Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Thelonious Monk Caz Enstitüsü ve İKSV tarafından davet alan Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quartet , 30 Nisan 2013 tarihinde İstanbul’da ilk kez gerçekleştirilen “2013 Uluslararası Caz Günü- International Jazz Day” kutlamalarında konser verdi.

15 Nisan 2014 tarihinde, UNESCO – WAD / IAA ( World Art Day) “Dünya Sanat Günü” kutlaması için dünyada ilk kez 9 ülke ile internet bağlantısı kuruldu. UNESCO-AIAP Dünya Başkanı Rosa Maria Burillo Velasco’nun önderliği , Fransız sanatçı Marie Pierre’in düzenlemesi ile gerçekleşen bu önemli organizasyon için Türkiye’den Ayşegül ve Nezih Yeşilnil çifti davet aldı. İkili “Dünya Sanat Günü” için performans gerçekleştirdi ve katılımlarından dolayı, UNESCO – WAD tarafından verilen diploma ile onurlandırıldı.

Scott Hamilton, Ted Curson, Carol Chaikin Ron Afif, Danny Lerman, Larry Coryell, Ray Blue, Lloyd Chisholm, Ted Taylor, Geraldine Hunt, Valery Ponomarev, Özay Fecht, Vitali Samharadze, Jeff Giansily ve Don Thompson birlikte çaldığı yabancı müzisyenlerden bazılarıdır.

Nezih Yeşilnil; Türkiye’nin dışında Çin, Almanya, Hindistan, Belçika, Norveç, Cezayir, Kıbrıs, İsviçre, Türkmenistan, Hollanda, Finlandiya, İtalya, Azerbaycan, Romanya, İspanya’da konserler vermiştir.

Pera Güzel Sanatlar Akademi ve Modern Müzik Akademisinde bas eğitmenliği yapmıştır. Halen kendi triosunun yanı sıra , caz ve etnik müzik yapan çeşitli gruplarla müzisyenlik hayatını sürdüren Nezih Yeşilnil, özel ders veriyor, akademi eğitmenliğine devam ediyor ve müzik stüdyolarında düzenlemeler yapıyor.

urlaetkinlikleri.com

Son Güncelleme Tarihi: 25 Şubat 2018 14:36

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0