HARÝÇTEN GAZEL: KÜÇÜK BÜTÇEYLE HÝPER SAVAÞ YETENEÐÝ

02 Temmuz 2022 13:10 / 533 kez okundu!

 

 

"Türkiye’nin savunma bütçesi yýlda 20 milyar dolarýn biraz üzerinde, ancak bu küçük bütçeyle elde ettikleri þeyler gerçekten ufuk açýcý.

Türkiye’nin bir “Kürt isyanýna” karþý mücadele ettiðini, Katar’ý KSA ve BAE ile arasýndaki gerginliklerde desteklediðini ve Suriye’de önemli operasyonlara katýlýrken ayný anda da Libya’da GNA’yý desteklediðini düþünün. Bütün bunlarýn yaný sýra, Türkiye’nin müdahalesi Azerbaycan’a Ermenistan’a karþý Daðlýk Karabað savaþýný kazandýrýyor. Ve þimdi Türkiye, Rusya ile savaþýnda Ukrayna’ya hatýrý sayýlýr bir destek veriyor. Türkiye’nin ayný anda sürdürdüðü çok sayýda bu angajmanlar etkileyici ve elde edilen sonuçlar dikkati fazlasýyla hak ediyor."

 

***

HARÝÇTEN GAZEL: KÜÇÜK BÜTÇEYLE HÝPER SAVAÞ YETENEÐÝ

Türkiye’nin savunma bütçesi yýlda 20 milyar dolarýn biraz üzerinde, ancak bu küçük bütçeyle elde ettikleri þeyler gerçekten ufuk açýcý.

Türkiye’nin bir “Kürt isyanýna” karþý mücadele ettiðini, Katar’ý KSA ve BAE ile arasýndaki gerginliklerde desteklediðini ve Suriye’de önemli operasyonlara katýlýrken ayný anda da Libya’da GNA’yý desteklediðini düþünün. Bütün bunlarýn yaný sýra, Türkiye’nin müdahalesi Azerbaycan’a Ermenistan’a karþý Daðlýk Karabað savaþýný kazandýrýyor. Ve þimdi Türkiye, Rusya ile savaþýnda Ukrayna’ya hatýrý sayýlýr bir destek veriyor.

Türkiye’nin ayný anda sürdürdüðü çok sayýda bu angajmanlar etkileyici ve elde edilen sonuçlar dikkati fazlasýyla hak ediyor.

Bunlarýn çoðu, Türk Silahlý Kuvvetleri tarafýndan geliþtirilen, yenilikçi silah sistemleri, taktikleri ve stratejiler sayesinde mümkün olmuþtur ve bunlar ciddi þekilde incelenmeye deðerdir.

Son Türk askeri geliþmelerinden çýkarýlacak önemli bir ders, özerkliðin yoðun kullanýmý yoluyla uygun maliyetli güç projeksiyonudur. 20+ milyar dolarlýk Türk savunma bütçesi, NATO’nun en büyük ikinci silahlý kuvvetini ayakta tutuyor ve ayný zamanda þu anda 700’den fazla ayrý savunma projesi yürüten yerli bir savunma sanayisini beslemek için akýllý yatýrýmlara dönüþüyor.

Bu projeler bizim için gelecekteki savaþlar hakkýnda bir bakýþ açýsý saðlýyor ve yelpazeyi, etki alanlarý, savunma ve saldýrý yetenekleri arasýnda geniþleterek çok sayýda donaným ve yazýlýmlarý içeriyor.

Birkaç örnek:

Kargu Drones: Tam otonom anti-personel ve anti-zýrhlý dronelardýr. 5 km menzil ve 30 dakika dayanýklýlýk ile Kargu dronlarý tek operatör tarafýndan kullanýlabiliyor. Bunlar Libya’da ve belki de Daðlýk Karabað’daki savaþta test edildi.

Bayraktar TB2: Baykar’ýn Bayraktar TB2’si þu anda herhangi bir Çinli veya ABD ÝHA’sýndan önde ve dünyanýn en çok ihraç edilen ÝHA’sý. Koral gibi Türk EW (Elektronik Harp) sistemleriyle uyumlu olarak Rus AD (Hava Savunma) sistemlerini baþarýyla ele geçirdiði Suriye’de ve Ermeni kuvvetlerine karþý kapsamlý savaþ testlerinden geçti.

Anka-S & Aksungur: Anka, Türk Havacýlýk ve Uzay Sanayii’nin TB-2’ye kýyasla daha büyük ve daha yetenekli drone sistemidir. Aksungur, ASW (Anti Submarine Warfare) görevleri yapabilen yeni bir drone.

Akýncý: 38.000 fitte 26 saate yakýn uçarak dayanýklýlýk rekoru kýran yeni bir Baykar dronudur. Drone, 3.000 librelik büyük bir yük taþýma kapasitesine sahip ve Türkiye tarafýndan geliþtirilen Bozdoðan ve Gökdoðan BVRAAM füzeleri ile destekleniyor.

MIUS Nexgen Drone: Baykar’ýn Mach 1 yetenekli çok amaçlý dronunun 2023’te uçmasý planlanýyor. Havadan havaya ve havadan karaya görev yapabilen MIUS, önemli bir seferi muharebe kabiliyeti saðlamak için Türkiye’nin yeni nesil Anadolu LHD’sinde konuþlandýrýlacak. Tahminler, 50’ye kadar Baykar TB-3 ve MIUS droneunun Anadolu gemisinde tarafýndan taþýnacaðýný gösteriyor.

Roketsan Alka Lazer: Bir karþý UAS güdümlü enerji silahý olan Alka, Libya’da konuþlandýrýldý ve 2019’da bir Çin WL2 dronunu imha etti. 50 Kw lazer/EM silahý, drone sürülerini mümkün olduðu kadar devre dýþý býrakma yeteneði ile 1 km’lik yýkýcý bir menzile sahip.

Aselsan Koral EW Sistemi: 200 km menzile sahip ve bir dizi radarý bozabilme özelliðine sahip kara tabanlý elektronik saldýrý sistemi.

Drone Carrier LHD Anadolu: 2022 yýlýnda hizmete girmesi planlanan 27.000 tonluk Anadolu, 50 adet AA ve A2G drone taþýyabilen, Türkiye’de inþa edilmiþ bir LHD’dir. Gemi ayný zamanda bir komuta merkezi görevi görecek ve otonom USV’ler tarafýndan korunacak.

Sapan Hipersonik EM Silahý: Türk TÜBÝTAK araþtýrma kurulu, mermileri hipersonik hýzlara sevk edebilen bir elektromanyetik raylý silah olan Sapan’ý geliþtiriyor.

Bu etkileyici çeþitlilikteki sistemlere ek olarak, Altay tanký, Gökbey saldýrý helikopteri, insansýz savaþ helikopterleri, SOM (Standoff Missile) seyir füzeleri ailesi, modern Milgem korvet, Hisar SAM ( Karadan Havaya Füze) sistemi, Aselsan EIRS S-bant erken uyarý radarý, yerli AESA radarý ve hatta TAI TFX 5. Nesil savaþ projesi.

Türk silah sistemlerinin bu yatýrýmlarý, yeni nesil bir savaþa yüksek kaldýraçlý, düþük bütçeli ve entegre bir yaklaþým sergiliyor.

Kýsacasý Türkiye, makul bir fiyata, etkileyici bir hiper savaþ yeteneðine sahip bir askeri yapý inþaa ediyor.

Forbes’de yayýmlanan analiz gdh.digital tarafýndan çevrilmiþtir

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.