HARÝÇTEN GAZEL: ERDOÐAN'IN UKRAYNA ZÝYARETÝNE FRANSA NASIL BAKIYOR?

03 Þubat 2022 12:37 / 502 kez okundu!

 

 

Türkiye'nin Ukrayna-Rusya krizinde arabuluculuk yapma ihtimali bile çok kiþiyi korkutuyor. AB/D de destekli foncu Medyascoplar filan þimdiden ne kadar Kategorik Muhalif akademisyen, eski püskü diplomat artýðý varsa bulup konuþturuyorlar. Oysa konuya baþka biçimde bakanlar da var... Bu HARÝÇTEN GAZEL iþte bu konuda...

 

***

HARÝÇTEN GAZEL: ERDOÐAN’IN UKRAYNA ZÝYARETÝNE FRANSA NASIL BAKIYOR?

 

Cumhurbaþkanýmýzýn Ukrayna ziyareti ile ilgili France24’de yayýmlanan analizi hazýrladým dostlar.
 
Türkiye'nin gücünü nasýl itiraf ediyorlar artýk fikir sahibi olmanýz açýsýndan önemli...
 
Buyrun analizin tamamý👇
 
***
 
Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Ukrayna’daki savaþý durdurmak için Kiev’i ziyaret edecek.
 
Kýdemli Türk lider, Putin ile Ukrayna Devlet Baþkaný Volodimir Zelenskiy arasýndaki arabuluculuðun, Washington’un þubat ortasýnda baþlayabileceði konusunda uyardýðý bir Rus saldýrýsýný önleyebileceðini umuyor. Erdoðan’ýn yüksek profilli çabalarý Moskova’da dikkatle karþýlandý ve potansiyel olarak büyük bir sonuç barýndýrýyor.
 
Kiev’in savaþta denenmiþ Türk insansýz hava araçlarýný satýn almasý, doðu Ukrayna’daki Rus destekli ayrýlýkçý savaþçýlar ve Kremlin için özel bir endiþe kaynaðý.
 
Ancak analistler, bir Rus iþgalini önlemedeki baþarýnýn, Türkiye’nin Batý savunma ittifaký için önemini vurgulayabileceðini ve Erdoðan’ýn ABD Baþkaný Joe Biden ile soðuk iliþkilerini ýsýtabileceðini düþünüyor.
 
Avrupa Dýþ Ýliþkiler Konseyi uzmanlarý; “Bu, Türkiye’nin NATO’daki statüsünü yükseltmesi için bir fýrsat. Erdoðan, Putin ile ayný anda hem rekabetçi hem de mutabakata dayalý benzersiz bir iliþki geliþtirdi.” ” deðerlendirmesinde bulunuyor.
 
‘Sözünü tutar’
 
Erdoðan’ýn Putin ile geliþen iliþkisi, Güneydoðu Avrupa ve Orta Doðu’daki diplomasinin belirleyici özelliklerinden biri oldu.
 
Ýki ülkenin iliþkileri, 2015 yýlýnda Türkiye’nin Suriye sýnýrý yakýnýnda bir Rus savaþ uçaðýný düþürmesinin ardýndan çökmüþtü. Ancak Putin’in, 2016’da darbe giriþiminden kurtulduðu gece Erdoðan’ý arayan ilk devlet baþkaný olduktan sonra iliþkiler belirgin bir þekilde düzeldi.
 
Batýlý liderlerin çoðu ise darbe giriþiminden sonra, Erdoðan’ý alenen desteklemeden önce günlerce bekledi.
 
Bu bað, o zamandan beri tekrarlanan testlere dayandý.
 
Hatta iki ülkenin Suriye ve Libya’da karþýt taraflara verdikleri destek, Türkiye’yi 2019’da bir Rus füze savunma sistemi edinmekten de alýkoymadý.
 
Putin ayrýca tartýþmalý Daðlýk Karabað’da Moskova destekli etnik Ermenilerle 2020 savaþý sýrasýnda Türkiye’nin Azerbaycan’a oyunun kurallarýný deðiþtiren insansýz hava araçlarý tedarikinde olumlu adým atmýþ gibi görünüyordu.
 
Putin, Karabað ihtilafýnýn sona ermesinden haftalar sonra Erdoðan için “Erdoðan sözünü tutan bir kiþi ve gerçek bir adam” ifadelerini kullandý.
 
‘Bayraktarlara Karþý’
 
Erdoðan, yarýmadada Türk Tatarlarýnýn tarihi varlýðý nedeniyle Rusya’nýn 2014 yýlýndaki Kýrým’ý ilhak etmesine karþý çýktý. Türkiye, Kiev’in NATO hedeflerini destekledi ve Ukrayna’nýn Türkiye’nin Bayraktar TB2 savaþ uçaklarýný satýn almasýný onayladý.
 
Ukrayna’nýn ayrýlýkçý bir askeri hedefi yok eden bir TB2’nin görüntülerini yayýnlamasý, Putin’i Aralýk 2021’de Erdoðan ile yaptýðý görüþme sýrasýnda konuyu gündeme getirmeye sevk etti.
 
Doðulu ayrýlýkçý lider Denis Pushilin, Rusya’nýn Ukrayna’nýn isyancý savaþçýlarýný açýkça silahlandýrmaya baþlamasýnýn ana nedeni olarak insansýz hava araçlarýný gösterdi.
 
Pushilin, “Her þeyden önce Bayraktarlara karþý koymamýz gerekiyor.” açýklamasýnda bulundu.
 
Fransa Dýþ Politika Araþtýrma Enstitüsü’nün Orta Doðu Programý direktörü Aaron Stein “Ukrayna ordusunu Donbass’taki güçlerle karþý karþýya getiren asimetrik bir savaþta, birkaç TB2 güç dengesini bozabilir.” tespitinde bulunuyor.
 
Çeviri/Analiz: Adem KILIÇ

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.