3 Þubat’ta ÝkMM’de yine çok önemli konular tartýþýlacak…

28 Ocak 2012 14:13  

 

3 Þubat’ta ÝkMM’de yine çok önemli konular tartýþýlacak…

Hiç olmazsa bu ay Aziz Baþkan'ý aralarýnda görmek istiyorlar...

Ýzmir küçük Millet Meclisi’nin 3 þubatta yapacaðý toplantýda önümüzdeki günlerde meclise gelmesi öngörülen Yargýda Deðiþiklik Paketi ve ülkemizde ilk kez bir büyükþehir belediye baþkaný ve yöneticilerine karþý açýlan ve Baþkan Kocaoðlu’nun 397 yýlla yargýlanacaðý dava konuþulacak. Toplantýya katýlacaðýný ilk olarak bildiren vekil CHP Muðla Milletvekili Nurettin Demir ve Ýzmir Büyükþehir Belediyesi Ak Parti Grup Baþkan Vekili Kenan Çakar oldu. Ayrýca Ýzmir Barosu Baþkan Yardýmcýsý Av. Ercan Demir'in de toplantýya katýlarak sunum yapacaðý belirtildi.

ÝkMM’den yapýlan açýklamada bugüne dek gerçekleþtirilen toplantýlara yolladýðý faks mesajlarý ile katýlamayacaðýný bildiren ve koltuðu hep boþ kalan Baþkan Aziz Kocaoðlu’nun hiç olmazsa “bu toplantýya” gelmesini arzu ettikleri belirtiliyor.


Ýzmir küçük Millet Meclisi (ÝkMM), Pervin Mýsýrlýoðlu E.'nin moderatörlüðünde toplantýlarýna tüm hýzý ve kararlýlýðýyla devam ediyor. 3 Þubat 2012 cuma günü yapýlacak toplantýda genel konu “Yargýdaki deðiþiklik paketi derde deva olacak mý?”, yerel konu ise “Ýzmir Büyükþehir Belediyesi operasyonunda kim haklý?”.

ÝkMM, bu ay Türkiye gündeminde Yeni Yargý Paketi'ni ele alýyor. Bilindiði gibi Adalet Bakanlýðý tarafýndan, önümüzdeki günlerde parça parça meclise gelmesi öngörülen Yeni Yargý Paketi'nde (*) çek kanununa iliþkin düzenlemelerin yaný sýra, tutukluluk sürelerini kýsaltacak ve tutuklama tedbirine baþvurulmasýný zorlaþtýracak düzenlemeler olduðu ifade edildi. Ancak bu düzenlemelerin ne derece derde derman olacaðý ise tartýþýlýyor...

ÝkMM'nin yerel bölümde ele alacaðý sorun ise hukukçularýn yanýnda aslýnda herkesi ilgilendiren hatta tüm medyanýn dikkatle izlemesi gereken bir konu...

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'ne geçtiðimiz yaz ayýndan bu yana bir dizi operasyon yapýldý. Bu operasyonlarýn neticesinde geçtiðimiz günlerde iddianame tamamlandý. Ýddianamede pek çok suçlama bulunuyor. Baþkan Aziz Kocaoðlu 397 yýlla yargýlanacak ve daha pek çok büyükþehir belediyesi çalýþaný yýllarca hapis yatabilir. Yerel belediyelerin de bir kýsmýna operasyon yapýldý, onlar neyle suçlanýyor, bunlarýn arkasý nasýl gelecek? Peki belediyelerle ilgili bu suçlamalar ve yolsuzluk iddialarý ne kadar gerçek?

Yerel bir konu olsa da ülkemizde ilk kez bir büyükþehir belediye baþkaný ve yöneticilerine karþý açýlan bu dava aslýnda "geneli" yakýndan ilgilendiriyor. Bu konuyu yalnýzca hukukçularýn deðil, herkesin hatta tüm medyanýn dikkatle izlemesi gerektiðini duyuran küçük Millet Meclisi’nde 3 Þubat’ta bu sorular tartýþýlacak.

ÝkMM, her ay olduðu gibi bu ay da konunun muhataplarýný davet ediyor ve bilgi istiyor.

***

Moderatör: Pervin Mýsýrlýoðlu E.

Tarih: 3 Þubat Cuma 2012

Saat: 10.00

Yer: Türkan Saylan Kültür Merkezi Benal Nevzat Salonu 7. Kat - Alsancak/Ýzmir

Konular

Genel Konu: Yargýdaki deðiþiklik paketi derde deva olacak mý?
Yerel Konu: Ýzmir Büyükþehir Belediyesi operasyonunda kim haklý?



Ýzmirizmir.Net

***

> Ýzmir ve '397 yýl' - Altan Öymen

> 'Ýzmir' iddianamesi kabul edildi

> Kocaoðlu ifade veriyor

> Aziz Kocaoðlu'ndan güldüren ihale savunmasý

***

(*) Adalet Bakaný Sadullah Ergin tarafýndan açýklanan yeni yargý paketinin ayrýntýlarý...



EHLÝYETSÝZ ARAÇ KULLANANLARA KAYMAKAMLIK CEZA VERECEK
Ceza mevzuatýnda, ehliyetsiz araç kullananlar adliyeye sevkedilmeyecek. Ýdari para cezasý uygulanmayacaktýr. Kaymakamlýklarca ceza kesilecektir. Savcýlarýnda böyle iþlerle zaman kaybetmesi engellenecektir.


KAÇAK GEÇÝÞE HAPÝS YERÝNE PARA CEZASI
Kaçak geçiþ yapanlar sýnýr dýþý edildikten sonra tekrar geliyor. Bunlar hakkýnda hapis cezasý yerine idari para cezasý uygulamasý yapýlacaktýr.

Ön ödeme planý deðiþtirilecektir. Ön ödeme teklifi yapýlmakta. Soruþturma ve kovuþturma uygulanmaktadýr. Ön ödeme kapsamý geniþletilince sabýkalý olanlar istifade edemeyecek. Yaralama sonucu maðdur olanlar hakarete maruz kalanlar ön ödemeden faydalanamayacaktýr.


KAÇAK ELEKTRÝK SUÇU HIRSIZLIKTAN KARÞILIKSIZ YARARLANMAYA DÖNÜÞÜYOR
Kaçak elektrik kullanýmý haksýz kullanýmdan sayýlacaktýr. Suçun niteliði hýrsýzlýktan karþýlýksýz yararlanmaya dönüþtürülüyor. Suçu ilk kez iþleyenler hapis cezasý almayacaktýr.


MOLOTOF SÝLAH OLARAK DEÐERLENDÝRÝLÝYOR

Molotof kokteyli yargýtayýn deðerlendirmelerinde silah olarak deðerlendiriliyor. Molotof silah ve patlayýcý madde olarak deðerlendiriliyor.


ÖMÜR BOYU SABIKAYA SON
Kimse ömür boyu sabýkalý sayýlmayacak. Adli sicil kaydý ölüm ile 80 yýl sonunda silinecektir. Yeni getirilen sistemde 5 yýl. Ýnfazdan sonra yüz kýzartýcý suçlarda 30 yýl geçmekle telkin edilecektir.


ADLÝ KONTROL SÝSTEMÝ ÜST SINIRI 5 YIL OLAN CEZALARA UYGULANACAK
Adli kontrol tedbiri üst sýnýrý 3 yýl olan cezalar için uygulanýyor. Yeni düzenlemede 5 yýla kadar kontrol tedbiri kullanýlmaktadýr. Bu da hakimlerimize bir kolaylýk saðlamaktadýr. Ceza usul yasamýzda tutuklamalar yazýlmaktadýr. Tutuklamaya devamýna tahliyenin reddine iliþkin kararlarda gereçeklerin gösterilmesi kararlaþtýrýlmýþtýr. Herþey artýk yazýyla açýklanacaktýr.


BIÇAK PARASI RÜÞVET SAYILACAK
Yolsuzlukla daha etkin mücadele edeceðiz. OECD kapsamýnda suçla mücadele konusunda baþbakanlýðýn yolsuzlukla mücadelesi için yeni kararlar alýndý. Görevi kötüye kullanma bundan böyle rüþvet kapsamýna girecektir. Býçak parasý artýk rüþvet sayýlacaktýr. Cezasý 1 ila 4 yýl hapis cezasý alacaktýr.

Mecbur kalarak memura yarar saðlamak zorunda kalanlar menfaat kazanan kiþi dillendirilemiyordu. Mecbur kalýp ödeme yapan kimsenin önü açýlmaktadýr. Acil hastasýný ameliyata aldýrmak isteyen kiþi ödeme yapmak zorunda kalýyorsa onu kurtarmayý hedefliyoruz.

Yetkili olmadýðý iþ için yarar saðlama kamu görevlisi için suç idi. Artýk bu suçu herkes iþleyebilecek. Bu tür kötü örneklerin sona erdirilmesi amaçlanmýþtýr.


ÖRGÜTE ÜYE OLMADAN ÖRGÜT ÝÇÝN EYLEM YAPANA YARI ORANDA CEZA ÝNDÝRÝMÝ
Anayasamýzda örgüte üye olmadan örgüt için eylem yapanlara ceza sistemi getirdik. Yarý oranýnda indirim ön görülmektedir. Örgüte bilerek yardým edenlere ayrý ceza verilmektedir. Burda yapýlan yardýma göre hakim vereceði cezayý 3'te 2'sine kadar indirebilecektir.


ÝFADE TUTANAÐINA GÝZLÝLÝK KARARI EN FAZLA 3 AY
Özel yetkili mahkemelerde þüphelinin ifade tutanaðýna iliþkin olarak en fazla 3 ay süreyle gizlilik kararý verilebilecek. Özel yetkili mahkemelerde kovuþturma süresinde iþlem yapmaya son verilecektir.

Basit terör suçlarýnda yaptýrýmlar uygulanamýyordu yeni yasa 2 yýla kadar cezalar uygulanabilecek.


ENERJÝ KAÇAKÇILIÐI ÖRGÜTSEL SUÇ SAYILACAK
Türkiye enerji nakil merkezine döndü. Petrol doðalgaz konusunda önemli yatýrýmlar yapýldý. Bunlarýn kaçakçýlýðý örgütsel iþ olarak görülecektir. Petrol boru hattýna zarar verme suçu þuanda aðýr bir cezayý ön görmüyor.

Ülkemizde 6.5 milyon icra dosyasý sisteme girmektedir. 500 bini ilanlý icra yoluyla iþleme koyuluyor. 2012 yýlý itibariyle 12 milyon icradosyasý var.

Her yýl açýlan dosyanýn büyük bölümü 800 TL'nin altýndadýr. Ýlansýz icra yükü oluþturan en önemli bölüm. 100 TL'lik bir alacak için ödeme emri çýkarýldýðýný düþünürseniz borçlunun ödeyeceði tutar 234 TL oluyor. Bu borç haciz yoluyla tahsil ediliyorsa aðýr bir tutardýr.


886 LÝRA'NIN ALTINDAKÝ TUTARLAR ÝLANSIZ TAKÝP EDÝLECEK
Þimdi yeni bir düzen getiriyoruz. Artýk 886 liranýn altýndaki tutarlardaki ilansýz takipler yapýlmayacaktýr. Tablið yapýlacaktýr 5 gün içinde öde yoksa icra yapýlacaktýr yazýsý yazýlacaktýr.

Ýcra dairelerinde her türlü nakdi tahsilat banklarca yapýlacaktýr. Ödemeler banka hesaplarýndan yapýlacaktýr.


EÞYALAR HACZEDÝLMEYECEK
Haciz düzenlemesi açýsýndan önemli bir düzenleme ön görüldü. Ev için gerekli önemli eþyalar haczedilmeyecektir ama para altýn gibi þeyler haczedilecektir. Bununla yedi emin depolarýnýn gereksiz dolmasý engellenmektedir.

Hacizli mal satýþ sistemi deðiþtirilerek yeni bir uygulama getiriliyor. Ýlaný herkesin göreceði iþlem getirliyor. Ýnternet üzerinden icradan satýþa sunulan malzeme için iþlem yapýlabilecek.

Ýcra iflas mevzuatýnda yeni programlarýmz var. Ýdari yargý mevzuatýmýzda yeni tedbirlerimiz var.

Danýþtaya gelebilecek davalarý düzenleyen bir çalýþma yapýldý. Danýþtaya gelmesine gerek olmayan davalar bölge idare mahkemelerinde görülecek.


ÇEK BORCUNA HAPÝS YOK
"Çek borcundan dolayý kimse cezaevine girmeyecek. Ýcra dairelerinde iþ yükü azaltýlacak. 886.50 TL'lik limitin altýndaki icra takipleri doðrudan yapýlamayacak. Borçluya ödeme yazýsý gidecek. '5 gün içinde öde, ödemezsen icra yoluna gidilecek' denecek. Ödemezse ilamsýz icra baþlayabilecek.Ýcra dairelerinde ödemeler banka hesabý yoluyla yapýlacak. Ýcra dairelerinin para ile iliþiði zorunlu haller dýþýnda kaldýrýlýyor. Borçlu ile ayný çatý altýnda yaþayan aile için gerekli olan her türlü ev eþyasý haczedemilyecek.Hacizli mal satýþ prosedürü satýþ ilanýnýn elektronik ortamda da yapýlmasý öngörülüyor. Açýk arttýrmaya gitmeye gerek kalmadan elektronik ortamda da teklif verilebilecek. Danýþtay'a gelmesine gerek olmayan davalar Bölge Ýdare Mahkemesi'nde karara baðlanacak.50 bin TL'nin altýndaki davalr Bölge Ýdare Mahkemesi'nde gerçekleþecek. Düzenlemeden etkilenecek 2 milyona yakýn dosya var. Ýþyükünü önemli ölçüde azaltacak diye düþünüyoruz."


YAYIN DURDURMA KALKIYOR
"Yayýn durdurma düzenlemesini kaldýrýyoruz. Uzun yýllardan beri yasaklý yayýnlar kavramý var mevzuatýmýzda. Mahkemelerce yeni bir toplatma kararý verilmiþ olanlarýn geçmiþe dönük sünger çekilecek. Geçmiþe dönük yeni kararlar üretilecek. Karar verilmezse yeniden geçmiþe dönük yasaklý kararlar hükümsüz olacak.Geçmiþ tarihlerde hangi mahkemelerden ne kadar toplatma kararý verilmiþ, bunlarý tek tek bilmek zor. O yüzden bir geçiþ süreci öngörülüyor. Cezaevlerinde bu deðerlendirmeleri yapan kurullar var. Onlar da mahkeme kararlarýný göz önünde bulundurarak deðerlendirme yaparlar. Basýn yoluyla iþlenen suçlarda üst sýnýr 5 yýldan 3 yýla iniyor. Hakkýnda kamu davasýnýn açýlmasý kararý verilen kiþi ertelem kararý verilmesi andan itibaren 3 yýl içinde ayný suçu iþlemezse dosya kaldýrýlacak. Bu son düzenleme basýn yayýn yoluyla iþlenen suçlarýn önemli bir bölümünü kapsýyor. Bundan sonra Adli Týp'a sevkeidlen kimseye koluna bir damga vurulmasý uygulamasý kalkýyor."

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0