Sanatçıların tepkisi yükseliyor: 'Tiyatroyu, tiyatrocular yönetir...'

21 Nisan 2012 14:20  

 

Sanatçıların tepkisi yükseliyor: 'Tiyatroyu, tiyatrocular yönetir...'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın yönetmeliğinin Belediye tarafından değiştirilmesi ve tiyatro yönetiminin sanatçılardan alınarak, belediye bürokratlarına devredilmesi üzerine Şehir Tiyatroları’nda yükselen tepkiler artarak sürüyor. Tepkiler kapsamında, Ayşenil Şamlıoğlu, Orhan Alkaya, Erol Keskin, Taner Barlas ve Gencay Gürün’ün de aralarında bulunduğu, Şehir Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmenliği görevini üstlenmiş 11 sanatçı “Tiyatroyu tiyatrocular yönetir” diyerek ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Oyunculuk mesleğini seçmesinin nedeninin bugün adı Şehir Tiyatroları olan “Darülbedayi’’ olduğunu belirten Şamlıoğlu, “Ne yazık ki Darülbedayi’nin son genel sanat yönetmeni olmaktan dolayı yaşadığım büyük hüzün ve üzüntü bugüne kadar bu meslekte yaşadığım her şeyin üstünü bir çarşaf gibi kapattı.

Sanata duyarlı bu ülkenin hiçbir vatandaşının bu yanlışın devam etmesine razı geleceğine inanmıyorum. Bu yanlıştan bir gün dönülecek. O güne kadar bu yükü omuzlayacağız” dedi.

İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenleri’nden Orhan Alkaya da “Bu yönetmeliği hazırlayıp çıkaranları değil, hayal edenleri tarih affetmeyecek. Önlerinde diz çökeceğimizi sananlar, yanıldıklarını görecektir. Herkes bu yüzden acı çekecek ama en çok İstanbul seyircisi acı çekecek” dedi.

Eski sanat yönetmenlerinden Hayati Asılyazıcı ise görüşlerini; “Ben her şeyden önce Şehir Tiyatrosu’nun izleyicisiyim. Bu gidişe katılmam mümkün değil. 56 yılda birçok yönetim gördüm, Şehir Tiyatrosu’na böyle karanlık perde çekilmemişti” şeklinde ifade etti.

Gelişmelerle ilgili konuşan Hilmi Yavuz da, durumu "bağışlanamaz" olarak yorumladı ve şunları söyledi:
"Şehir Tiyatroları’nın bürokratların yönetimine devredilmesini, kesinlikle bağışlanmaz buluyorum. Tiyatroyu genel sanat yönetmeni ve sanatçılardan oluşan bir yönetim kurulu yönetir. Kural budur."


ESKİ YÖNETMELİK VE TEPKİLERE NEDEN OLAN YENİ YÖNETMELİK


ESKİ YÖNETMELİK

» Müdürlük idari işleri yürütmek için kurulmuş bir birim. İşlevi ise tiyatro ile belediye arasındaki ilişkileri organize etmek. ŞT’nin amacı şu şekilde ifade ediliyor: Bir temel hak olarak anayasanın güvence altına aldığı sanatın ve tiyatronun toplumsal görevine uygun olarak halkın kültürel üretiminin, çağdaş eğitiminin sanat düzeyi ve bilincinin yükseltilmesine katkıda bulunmak...

» Genel Sanat Yönetmeni ve Yönetim Kurulu sorumlu.

» Yedi kişiden oluşur. Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatroları Müdürü doğal üyedir. Belediye Başkanı, sanatkârlar arasından Genel Sanat Yönetmeni’nin önerdiği üç adaydan birini ve Belediye Meclisi’nden ya da Belediye ve Şehir Tiyatroları personelinden iki kişiyi seçer. Sanatçılar da kendi aralarından iki kişi seçer.

» Genel Sanat Yönetmeni başkanlık eder. Olmadığı durumlarda kıdemli bir İBBŞT sanatçısı başkanlık eder.

» Yönetim Kurulu’na o sene sahnelenecek oyunların seçiminde önerilerde bulunur.

» Daire Başkanı başkanlık eder. Bulunmadığı hallerde Genel Sanat Yönetmeni başkanlık eder.

» İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni ve Şehir Tiyatrosu sanatçılarının kendi aralarından seçtikleri bir üye bulunur. Belediye Başkanı bu kurula tiyatroyla ilgili meslek örgütlerinin gösterecekleri adaylar arasından iki, İstanbul’daki konservatuvarların önerdiği isimler arasından bir, tiyatro yazarı, çevirmen ve eleştirmenler arasından ise bir üye seçer.

» BU DA YENİ YÖNETMELİK

» Müdürlüğün görevi olarak belirtilen ilk madde: Toplumda sanatı ve estetik duyguları geliştirmek, tiyatronun kuruluş gayesinden sapmadan günümüz insanına vereceği sanat hizmetinde toplumun genel etik değerlerine özen gösterilmesini sağlamak.

» Müdürlük ve Yönetim Kurulu sorumlu.

» Kültür işlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni, Müdür kurulun üyesidir. Belediye Başkanı tiyatronun sözleşmeli memurları arasından iki üye ve Belediye Meclisi üyeleri arasından bir üye seçer.

» Genel Sekreter Yardımcısı, bulunmadığı durumlarda Daire Başkanı başkanlık eder.

» Sahnelenecek oyunları belirler. Genel Sanat Yönetmeni bu oyunlar arasından o yılın repertuvarını oluşturur.

» Daire Başkanı başkanlık eder.

» Daire Başkanı, Genel Sanat Yönetmeni, Şehir Tiyatroları Müdürü bulunur. Belediye Başkanı ise müdürlük memurları arasından bir , kültür sanat ve edebiyatla ilgili meslek örgütlerinden veya kültürel çalışmalarıyla tanınan kişiler ve basın mensupları arasından üç üye seçer.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0