DOÐA, EKONOMÝ VE KRÝPTO

18 Kasým 2021 20:16 / 467 kez okundu!

 

 

"Gene eskiden zenginler yatýrým için ayýrdýklarý parayý üçte bir altýn, üçte bir gayrimenkul ve üçte bir nakit diye hesap ederlerdi. Bu da tarih oldu. Nakitte çok az para var. Borsa eþittir nakit gibi. Gayrimenkul hep sabit liman ama nakit kadar genelde para kazandýrmýyor. Ýstisnalar dýþýnda..."

 

***

DOÐA, EKONOMÝ VE KRÝPTO

Ekonominin bazý doða! ABD'nin de Rusya'nýn da zenginliðinin temelinde doða var ve tarým ve yeraltý kaynaklarýndan yola çýkýlarak atýlan ekonomik ‘taklalar’. Para ekonominin kan dolaþýmý gibi. Bir kýsmý ‘garanti’ ye almak için bir köþeye konulan,  bir kýsmý bugün, bir kýsmý da önümüzdeki süreçte harcamak için.  

383574_cover

 

Yaþamýný doða ile uðraþarak geçirmiþ bir insandan dinleyin bir de ekonomiyi. Aç gözlü bir tür olduðumuz için ‘garanti’ için alýnan para güvensizlik veya sisteme olan güvenin göstergesi.

Yüzde otuz – kýrk boyunda bir devalüasyon yaþýyoruz. Faiz haramdýr falan laf. Bu, fakirden alýp zengine vermek. Altta kalanýn caný çýksýn!  Tehlikeli! Saim Uysal’dan öðreniyorum þu an kredi kartý borcu olan 17 milyon yurttaþ var!

Hastadan kan alýp saðlýklýya vermek akýllýca bir yaklaþým deðil! Ama yapýlan bu! Dünya çapýnda da yapýlan bu. Sonunda sürü ne yapacaðýný þaþýrýyor. Kripto (bitcoin ve alt türevleri) senenin sonunda olmadýk bir patlama yaþýyor.

Kripto yeni altýn. Yapay zekanýn altýný. Unutmayýn ki tüm dünyadaki basýný ve insanlarý meþgul eden kripto varlýðý sadece Apple þirketinin veya Microsoft þirketinin veya Tesla þirketinin yarýsý kadar bir Amerikan dolarý varlýðýný ifade ediyor.. Altýn reservleri ise bunun yüz mislinden fazla. Bu günkü piyasa deðeri ile hesabedilince. Ben köylü kafam ile (hata yapmamak için sadece hesap makinasý ile deðil parmaklarýmla ve de çoraplarý çýkartýp ayak parmaklarýmý da katarak) bu hesabý yapýnca çýkan netice Bitcoin, Etherium ve türevlerinin önümüzdeki ay ve yýllarda basitçe birkaç misli artacaðý. Müneccim olmaya gerek yok.

Eskiden zeytinciler bir kilo zeytinyaðý eþittir bir kilo et, eþittir bir günlük zeytin yevmiyesi diye hesap ederlerdi. Bu hesap tarih oldu. Bir yevmiye artýk en az 4-5 kg zeytinyaðý.

Gene eskiden zenginler yatýrým için ayýrdýklarý parayý üçte bir altýn, üçte bir gayrimenkul ve üçte bir nakit diye hesap ederlerdi. Bu da tarih oldu. Nakitte çok az para var. Borsa eþittir nakit gibi. Gayrimenkul hep sabit liman ama nakit kadar genelde para kazandýrmýyor. Ýstisnalar dýþýnda.

Gayrimenkulün de bakýmý var, vergisi var suyu var güvenliði var. Altýn ve gümüþ  kadar kripto da ‘sanayi’de giderek kullanýlýyor. Akýllý kontratlarda vesaire. Kripto’nun da güvenlik sorunu yok deðil. Ama cebinizdeki telefonda bile taþýyabiliyorsunuz. Evet,  altýn nasýl çalýnabilirse kripto da çalýnabilir. Evet uyuþturucu iþinde dolardan faydalandýklarý gibi kriptodan da faydalanabilirler.

Dolar da hýzla deðer kaybediyor. Biz farkýnda deðiliz. Apple þirketi deðeri son on yýlda dolar bazýnda yüzde yüzden fazla arttý. Tesla 2 yýl içinde daha da fazla. Garanti deðer olarak altýn ve gümüþ yanýsýra artýk kripto para yerleþti. Sadece anlayýp kabul etmemiz zaman alacak. Varlýðýnýzýn üçte biri falan deðil ama varlýðýn yüzde biri veya hatta ikisi buraya baðlanýnca da  kripto ciddi patlama yaþayacak. En azýndan altýn ve gümüþün üçte biri kadar olmasý bile kripto’nun giderek artmasý demek olacak. Heyecanlý günler vesselam, sadece Türkiye deðil tüm dünya açýsýndan!

Mahmut TOLON

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.