Yurdumun dedektifi Behzat Ç.

05 Kasým 2011 11:37 / 1622 kez okundu!

 


Filmin en büyük artýsý iyi oyunculuklar yanýnda TV dizisindeki havasýný aynen koruyor olmasý. Sinemamýz büyük ihtimalle devamý gelecek bir anti kahraman kazandý diyebiliriz.

-----------------------------------------------------------------------------------

BEHZAT Ç: SENÝ KALBÝME GÖMDÜM

YÖNETMEN: SERDAR AKAR

OYUNCULAR: ERDAL BEÞÝKCÝOÐLU, FATÝH ARTMAN, ÝNANÇ KONUKÇU, CANSU DERE, TARDU FLORDUN

TV dizisi olarak fenomenleþen “Behzat Ç-Seni Ýçime Gömdüm” tam deyimiyle sokak raconu ile çevrilmiþ bir “Neo-Noir” film. Cinayet masasý Baþkomiseri Behzat Ç.’nin kopuk, kural tanýmaz karakteri “Kara Film-Film Noir” türünün bilindik tüm polisiye kalýplarý içine yerleþtirilmiþ. Polisiyenin bu karanlýk dünyasý Ankara’nýn sokaklarýna, parklarýna, evlerine, polis merkezine, soruþturma odalarýna taþýnmýþ. Yanlýþ anlaþýlmasýn, bu uyarlama ruhsuz bir üslup çalýþmasý olarak durmuyor aksine son derece doðal, yaþamýn içine býrakýlmýþ kendini kasmayan bir akýþ içinde seyrediyor.

Behçet Ç.'nin her þeyi boþlamýþ, duygu dünyasý paramparça, travmatik kimliði gün aþýrý bulunan canlý gömülmüþ cesetler, olaylarý ört bas etmeye çalýþan kokuþmuþ bir teþkilat, gizemli sert kabuklu “femme fatale” kadýnlar ile çevrili evrende daha fazla bocalýyor. Ekibinde bir sözünü ikiletmeyen Hayalet, Akbaba ve Harun sokaðýn tüm pisliðine hakim, yaþama sanki detektif olmak için gelmiþ karakterler. Her biri Sergio Leone’nin Spagetti Western’lerinden fýrlamýþ kirli, sert, aðzý bozuk kovboylarý andýrýyor. Behçet ise Dirty Harry’deki sert Clint Eastwood ile Þeytan Çýkmazý’nýn kafasý karýþýk Mickey Rourke’u arasý kývamda bir anti kahraman. Küfürlü konuþmalarý iþinin gereði alkol baðýmlýlýðý ise geçmiþindeki travmalarýn bileþkesi. Tüm bunlara bol bol tükettiði sigara da ekleniyor tabi ki.

Polis yakýnlarýný canlý gömerek öldüren “Red Kit” lakaplý katilin yakalanmasý Behçet ve arkadaþlarý için adeta bir onur mücadelesine dönüþür. Nasýl dönüþmesin? Öldürülenler polis annesi, babasýdýr. Bir sonraki kim olacaktýr, adamýn polis teþkilatý ile alýp veremediði nedir? Ýntikam ise neyin intikamýdýr? Behçet çok geçmeden bunlarýn intikam cinayetleri olduðuna ve teþkilat içinde bazý kiþiler ile ilgili olduðuna dair ip uçlarýna ulaþýr. Sonuna kadar gitmesine müsaade edilecek midir?

Emrah Sebes’in “Son Hafriyat” adlý romanýndan Serdar Akar tarafýndan sinemaya uyarlarlanmýþ. “Behzat Ç.” nin sinema versiyonun en büyük eksikliði, seri cinayetlerin olduðu polisiye bir öyküde gerilimin yetersiz kalmasý. Hatta mizah çoðunlukla gerilimin önünde yer alýyor. Detektiflerin kendi aralarýndaki konuþmalarý, soruþturma þekilleri oldukça eðlendirici. Olaylarýn ardýnda saðlam bir entrika olmasýna raðmen gerilim ve aksiyon öyküye yeterince hakim deðil. Behzat’ýn artýk yaþamayan kýzý ile ilgili kabuslara çok yer verilmiþ. Bir yerden sonra evlat acýsý filmin en dramatik öðesine dönüþüyor. Seri cinayetler ve katil Red Kit bir paralel öykü görevi yapýyor. Red Kit’in dünyasýna bir türlü giremiyoruz.

Filmin en büyük artýsý iyi oyunculuklar yanýnda TV dizisindeki havasýný aynen koruyor olmasý. Sinemamýz büyük ihtimalle devamý gelecek bir anti kahraman kazandý diyebiliriz.


Emin YEÐÝNBOY

02.11.2011

Son Güncelleme Tarihi: 05 Kasým 2011 13:12

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.