Kýrýk Kucaklaþmalar – Los Abrazos Rotos

13 Ocak 2010 21:43 / 1732 kez okundu!

 


KIRIK AÞKLAR, KIRILMIÞ YAÞAMLAR
Pedro Almadovar melodram türünü, hayatýn gerçeklerini, acý ve tutkularýný anlatan öyküler ile harmanlayan nevi þahsýna münhasýr bir yönetmendir. Deðiþmeyen bir sinema dili vardýr.


Kýrýk Kucaklaþmalar –Los Abrazos Rotos

Yönetmen ve Senarist: Pedro Almadovar
Oyuncular: Penelope Cruz, Lluis Homar, Blanca Portillo, Jose Luis Gomez

Bilmediðiniz, herhangi bir filminden seyredeceðiniz rastgele bir kaç sahneden Almadovar olabileceðini kolaylýkla tahmin edersiniz. Kýrmýzý renkli bir kadifeye benzer filmleri. Kadife kadar yumuþak, dökümlü ve kýþkýrtýcý. Tutku, þehvet, kiþisel sýrlar, aldatýþlar, saklý geçmiþler, ailenin bir araya gelmesi veya daðýlmasý, ölüm, geriye dönüþ, kýskançlýk, yalnýzlýk onun karakterlerini bekleyen akýbetlerdir. Aþk onun için þehvet ve tutku arasýnda gidip gelen bir tramvaydýr. Filmleri sinema sanatýna göndermeler ile doludur. ‘Sinema insan yaþamýnýn boþluklarýný dolduran, yalnýzlýðýný unutturan bir nesnedir’ der söyleþilerde. Öyküleri ise onun bu iyimser söylemini yalanlar cinsten sert, acýmasýz, ölümcül yaþamlarý resmeder. En umulmadýk anda ortaya çýkan bir öldürme, insanlarýn yaþamýný aniden tersine çevirir. Öldürme sahneleri þematik, ritüalize edilmeden duygudan arýnmýþ olaylar olarak yansýr perdeye. Öldürme anýnýn þiddeti onun ilgilendiði bir mevzu deðildir. O sadece sebep/sonuç iliþkisi için öldürtür karakterlerini. Tutkunun doyumsuzluðu, cinselliðin sonsuz labirenti içinde tüm kontrolü yitirtir karakterlerine. Her filminin omurgasý vazgeçemediði melodramik temeli korur. Her þey onun üzerine inþa edilir. Komedi, gerilim, tutku melodram ile birleþir. Bazý sahneleri TV dizilerinin kitsch görüntülerini andýrýr. Makyajlý, frapan kadýnlar oturup seks, aldatma üzerine geyikler yapar. Kýrmýzý baþta olmak üzere tüm cafcaflý renkleri kullanmayý sever. Olay akýþý ara sýra bir Yeþilçam filmi gibi seyreder.

Almadovar’ýn son filmi ‘Kýrýk Kucaklaþmalar’ onun türüne alýþkýn seyirciyi memnun etmeye yetecek doza sahip. Geçmiþteki yaþamýný silmiþ artýk kör bir yönetmen, erkekleri tutkuyla kendisine baðlayan ve kullanan güzel bir kadýn, yaþamýný bir erkeðe adamýþ arka planda kalmýþ diðer bir kadýn ve kadýnýný kaybetmemek için her þeyi yapmaya hazýr kýskanç ve ihtiraslý bir adam. Üstadýn sevdiði tüm hasletleri yaþayan dört karakter. Mateo Blanco, takma Harry Caine (Lluis Homar) adýyla filmlere senaryolar yazan kör bir adamdýr, ayný zamanda yapýmcýsý olan sadýk arkadaþý Judith‘in yardýmlarýyla yaþamýný sürdürmektedir. Judith’in oðlu Diego ona senaryo yazýmýnda yardýmcý olmaktadýr. Bir gün çýkagelen bir adam onun tüm yaþantýsýný geçmiþine götürür. 14 yýl önce yaþanmýþ ve artýk çekmecelerdeki resimlerde, video karelerinde yaþayan bir aþký anýmsatýr. O zamanlar ünlü bir yönetmendir Mateo. Bir filminde oynatmak için seçtiði, zengin bir adamýn metresi Lena (Penelope Cruz) ile yaþadýðý tutkulu aþk tüm yaþamýný deðiþtirmiþtir.

Adý gibi kýrýk bir aþk öyküsü farklý zaman dilimlerine yaptýðý atlamalar ile birleþtirilerek anlatýlýyor seyirciye. Daðýnýk yapýyý çoðunlukla resimler ve video kayýtlarý bir araya topluyor. Film genelde film setinde geçiyor. Film içinde film anlatýmýn temel dokusu oluyor. Almadovar’ýn sinema aþkýný bir kez daha kör bir yönetmenin kiþiliðinde vurguladýðý bir öykü. Öykü, karakterlerinin bir yanýný hep karanlýkta býrakýrken, gerilimli bir atmosfer yaratmayý da ihmal etmiyor.

Almadovar ile dördüncü filmini çeviren Penelope Cruz, muhteþem bir Femme Fatale oynuyor. Fiziði ve oyunculuðu karakterin tüm dünyasý ile örtüþüyor. Cruz, Ýspanya’ya ait filmlere çok daha fazla yakýþýyor ve daha iyi oynuyor. Hollywood yapýmlarýndaki turist duruþu ortadan kalkýyor.

Sinematografisinde ortalama bir Almadovar filmi olarak sýralanabilinir ‘Kýrýk Kucaklaþmalar’. Yine de onun sinema üslubunu layýkýyla yansýtan demirbaþlarýn önemli bir bölümüne sahip. Birbirinden farklý duygusallýðý yansýtan üç ayrý seviþme sekansýnýn inceliðini yakalayabilmek için bile seyretmeye deðer.


Emin Yeðinboy
13.01.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.