Þükürer’den Kýlýçdaroðlu’na - Deniz Sipahi

29 Aðustos 2010 14:25  

 

Þükürer’den Kýlýçdaroðlu’na - Deniz Sipahi

Ege Sanayici ve Ýþadamlarý Derneði Baþkaný Sýtký Þükürer, CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu’na bir mektup verdi. Þükürer, önümüzdeki aylarda hem Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan’ý, hem kendisini davet ederek bir çalýþma yemeðinde buluþmak istediklerini söyledi. Sonra da zaman darlýðýndan dolayý okumasý için minik bir not iletti.
Notta þöyle yazýyordu:
“Bizler ESÝAD olarak, ülkenin anayasal meselelerinin güncel referandum ýþýðýnda, evet-hayýr ikilemine indirgenerek tartýþýlmasýný yeterli görmüyoruz. Meselenin bir alt kýrýlýmdan daha yukarýya çekilmesi gerektiðini düþünüyoruz.
Sayýn Genel Baþkan...
Bizler evrensel deðerlere inanan, makul insanlarýz. Ýþ dünyasý olarak liberal ekonomiyi doðru bulan demokrat kiþiliklerimiz var. Demokrasi ancak demokratik bir anayasaya yaslandýðý ölçüde bir anlam kazanýr. Cumhuriyetimiz, gelinen nokta itibariyle özellikle muhafazakar kesimler ve Kürt vatandaþlarýmýz da, bir tespit anlamýnda yeterince sarmalayýcý olmadýðý duygusu yaratmýþtýr.
Kurucu idarenin, irtica ve bölünme diye ifade edebileceðimiz iki sendromu, kýsýtlayýcý olduðu iddia edilen politikalarla sorunlarý derinleþtirmiþ ve bugünkü tablo ortaya çýkmýþtýr.
Bugünkü tablodan kastýmýz Türk-Kürt, laik-dindar kutuplaþmasýnýn giderek arttýðý bir ülke görünümüdür.
Maalesef CHP de bu kutuplaþmanýn bir tarafýnda olanlarýn oy verdiði bir parti konumundadýr.
Bu durum rahatsýz edicidir, ötesinde acýdýr.
Bizlerin, sizlerden beklediði 21. yüzyýlýn ilk 10 yýlýný idrak ettiðimiz bu süreçte, tüm partisel paradigmalarýnýzý çaða uygun bir anlayýþla yeniden gözden geçirerek, her kesimi sarmalayan, ülke insanýný yumuþatan, evrensel ve özgürlükçü bir anayasal yapýya öncülük etmenizdir.
Anayasalar, esas itibariyle kutuplaþma eðiliminde olan her kesim için mutabakatla oluþtuðu takdirde sýnýrlayýcý metinlerdir.
Yetersizliði gün gibi ortada olan mevcut anayasa, tepkilerin aþýrýlaþmasýna zemin hazýrlamaktadýr.
Hangi aklý baþýnda Kürt vatandaþ bu ülkenin bölünmesini ister.
Ya da tüm dünyaya entegre olmuþ muhafazakar sermaye, despotik, teokratik bir yapýya özlem duyabilir.
Ancak mutabakatsýzlýk her zaman marijinalleri güçlü kýlar ve o bahsettiðimiz sendromlarýn öngördüðü kötü senaryolara zemin hazýrlar.
Özetle Sayýn Genel Baþkan...
Her kesimin özgürlükçü taleplerine hiçbir komplekse kapýlmadan yaklaþan, evrensel deðerlerle uyuþmamýþ köhnemiþ anlayýþlarý tasfiye eden, bu ülkede yaþayan her insaný onuru ve kimliði ile sarmalayan, eþit yurttaþ hissettiren bir anayasa, laik kültürle beslenmiþ ve bu yönü itibariyle evrensel deðerlere mesafesini en aza indirmiþ bir parti olarak bizlerin CHP’den talebidir.
Bu tutuma sahiplenmeniz, bazen endiþe ve korkularýný abarttýðýný düþündüðümüz laik kitlenin de en önemli güvencesi olacaktýr.”
¡
Bakalým Kemal Kýlýçdaroðlu, eylül sonunda Ýzmir’e geldiðinde ve iþ dünyasýnda buluþmasýnda bu taleplere nasýl yanýt verecek?


Hürriyet Ege

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0