“Modern” ve “Bellek”: Silinen İzler sergisi

02 Ekim 2011 12:32  

 

“Modern” ve “Bellek”: Silinen İzler sergisi

Küratörlüğünü Emel Kayın'ın yaptığı “Modern” ve “Bellek”: Silinen İzler sergisi, Mimarlık Haftası etkinlikleri kapsamında 2-9 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir...

İçinde yaşadığımız coğrafyadaki izleri 18 ve 19. yüzyıl evresine kadar takip edilebilen modernleşme sürecinin Cumhuriyet dönemindeki serüveninin bile yaklaşık bir yüzyıl ötesine gidebildiğini düşünmek, “modern” denildiğinde bir “bellek” meselesi ile karşı karşıya olunduğunu kabullenmeyi gerektirmektedir. Cumhuriyet dönemi ile birlikte 1922 yangınının yarattığı tahribat kadar sosyo-ekonomik yapısındaki radikal dönüşümlerle de yüzleşmek zorunda kalan İzmir kenti, “geride kalan ve süreç içinde oluşan tarihsel-mekânsal belleğini” gereğince koruyamamıştır. Kentin 20. yüzyıl boyunca hem önemli “modernist inşalarla” hem de “ciddi yıkımlarla” karşı karşıya geldiğini saptamak mümkündür.

Çağımızın evrensel kabullerinde “belleğin korunması” modern bir tavırdır ve bu tavır çağdan çağa aktarılması gereken bir “insan hakkına” karşılık gelmektedir. “Modern” ve “Bellek”: Silinen İzler sergisi, sözü edilen kabulden yola çıkmakta ve “kendi içinde alt evreler oluşturarak gelişen modern yönelimin yitik nirengi noktalarının” peşinde bir yolculuk yaratmayı amaçlamaktadır. Bellek kurucu modern mimarlık yapıtlarının kentsel gelişme süreçlerindeki yok olma haline odaklanan bu seçim, modernliğimize dair bir sorgulama hali olarak da görülebilir.


Küratör: Emel Kayın

Koordinatör: Naciye Çıracı

Metinler: Emel Kayın

Grafik Tasarım:
Güler Özsakarya Ertan

Arşiv Asistanı: Betül Ceylan

Düzenleyen: Mimarlar Odası İzmir Şubesi

Yer/Tarih: Birinci Kordon / Vasıf Çınar Bulvarı Karşısı -İzmir /2-9 Ekim 2011 (Mimarlar Odası İzmir Şubesi Mimarlık Haftası 2011 Etkinlikleri)

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0