YSK yargıçlarına 'ülkede kaos ortamı' yaratmaktan 'suç duyurusu'

22 Nisan 2011 16:38  

 

YSK yargıçlarına 'ülkede kaos ortamı' yaratmaktan 'suç duyurusu'

Vesayetçi yapının temsilcilerinden Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eliyle gerçekleştirilen 'devlet destekli, seçim darbesi'nin toplumsal muhalefetin ve 'Kürt Özgürlük Hareketi'nin direnişi ve mücadelesi ile püskürtülmesinin ardından bir grup yurttaş YSK üyeleri hakkında 'suç duyurusu'nda bulundu.

Suç duyurusu öncesi, şikayetçi yurttaşlar adına Adliye önünde bir açıklama yapan gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan, "YSK yargıçlarının yargı önünde hesap vermesi gerektiğini" vurguladı. Ergündoğan, açıklamasında, "Türkiye'de yaşayan her yurttaşın seçme ve seçilme hakkı vardır. Bu hakkın engellenmesi, hele kamu görevlisi hakimler tarafından seçilme hakkının gasp edilmesi, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur" diyerek, YSK üyelerinin, "görevi kötüye kullanıp, 'kaos ortamı' yaratmak, seçimlere gölge düşürebilecek yanlış kararlar almak, seçilme hakkının gasp edilmesi sonucuna varacak eylemlerle, görevi kötüye kullanma suçundan cezalandırılmalarını" talep ettiklerini vurguladı.

Aralarında, Arife Köse, Yıldız Önen, Doğan Tarkan, Şenol Karakaş, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Özden Dönmez, Turgay Oğur, Neslihan Demir, Erkan Şen, Tansel Parlak, Beytullah Aksoy, Mücteba Kılıç, Ayşe Demirbilek, Volkan Akyıldırım, Yalçın Ergündoğan, Meltem Oral, Yakup Kadri Karabacak, Mahmut Sürmeli, Belgin Oral, İsmail Erdoğan, Ümit Şahin, Ekin Kement, Zeynep Tanbay'ın bulunduğu bir grup yurttaş Saat:11.30'da İstanbul, Beşiktaş Adliyesi'ne gelerek Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri hakkında 'suç duyurusu'nda bulundu.

Yurttaşların toplu başvurusu şöyle gerekçelendirildi:

CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NA

İSTANBUL


ŞİKAYETÇİLER: Arife Köse, Yıldız Önen, Doğan Tarkan, Şenol Karakaş, Ferda Keskin, Ferhat Kentel, Özden Dönmez, Turgay Oğur, Neslihan Demir, Erkan Şen, Tansel Parlak, Beytullah Aksoy, Mücteba Kılıç, Ayşe Demirbilek, Volkan Akyıldırım, Yalçın Ergündoğan, Meltem Oral, Yakup Kadri Karabacak, Mahmut Sürmeli, Belgin Oral, İsmail Erdoğan, Ümit Şahin, Ekin Kement, Zeynep Tanbay.

ŞÜPHELİLER: 1- Ali EM 2-Kırdar ÖZSOYLU 3-
Bahadır DOĞUSOY 4-Hüseyin EKEN 5- Muharrem COŞKUN 6- Mehmet KÜRTÜL 7-Turan KARAKAY
Adres: Kızılırmak Caddesi No:9 06640 Küçükesat-Ankara

SUÇ: TCK 257/1 Görevi Kötüye Kullanmak

SUÇ TARİHİ: 18 Nisan 2011

AÇIKLAMALAR:

1-) Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye genelinde XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimine başvuran adaylardan 12 bağımsız milletvekili adayının adaylığını, 18 Nisan 2011 Pazartesi günü iptal
etti.

2-) Adaylığı veto edilen isimler arasında BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar Hatip Dicle, Leyla Zana, Ertuğrul Kürkçü, milletvekili Sabahat Tuncel, milletvekili Gültan Kışanak, İsa Gürbüz
gibi isimler bulunuyordu.

3-) BDP'nin bağımsız adayları için YSK Başkanı Ali Em ile iki kez görüşen Sırrı Sakık'a adayların hukuken hiçbir yasal sorununun olmadığı belirtilmesine rağmen BDP'nin önde gelen isimlerinin adaylıklarının iptal edilmesi Kürt Halkının demokratik hakkının gasp
edilmesidir.

4-) YSK'nın yasakçı kararını halk protesto etmiştir. Protesto için sokağa dökülen halka orantısız güç uygulayan güvenlik güçleri, Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu bir kişinin ölmesine, kararı protesto eden birçok insanın yaralanmasına ve atılan biber gazı bombası kafasına isabet eden 2 yaşındaki Elif'in ağır derecede yaralanmasına neden olmuştur.

Dilekçeye sığmayacak kadar kötü olaylar yaşanmıştır. Ortaya çıkan kaosun nedeni şüphelilerin görevini kötüye kullanarak aldıkları yasakçı karardır.

5-) Türkiye'de yaşayan her vatandaşın seçme ve seçilme hakkı vardır.

Bu hakkın engellenmesi hele bir kamu görevlisi hakim tarafından seçilme hakkının gasp edilmesi, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur. TCK 257. maddesinin birinci fıkrasına göre; 'Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.'

Yukarıda adları yazılı şüpheli hakimler görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, insanların mağduriyetine, kamunun zararına neden olmuşlardır. Üzerlerine atılı suçu işledikleri sabit olan şüpheliler hakkında koğuşturma yapılarak kamu davası açılması gerekmektedir.

SONUÇ VE İSTEM:

Yukarıda arz ve izah edildiği üzere TCK 257/1'de yazılı görevi kötüye kullanma suçunu işleyen şüphelilerin hapis cezasıyla tecziyeleri için haklarında koğuşturma yapılarak kamu davası açılmasını arz ve talep ederiz.

Saygılarımızla
------------------------------------------

Sesonline.net





 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0