Tasarlanmýþ cinayet: Tutsak fil 'Pak Bahadur' öldü

23 Eylül 2007 07:27 / 1682 kez okundu!

 

Yazýn ölen ve artýk Ýzmirli olmuþ filimiz "Pak Bahadur" üstüne Yalçýn Ergündoðanýn o günlerde medyada açýklamalarý yer almýþtý. Gecikerek de olsa yazýya yer vererek bu vesileyle Pak Bahadur'u sevgiyle, saygýyla anýyoruz.

Ýzmir Kültürpark'ta bulunan Hayavant Bahçesi'nde 1953 yýlýndan beri küçük bir beton alanda tutsak edilen ve seyirlik 'mal' muamelesi gösterilen 59 yaþýndaki Asya fili (*) Pak Bahadur (1948 Pakistan - 21 Temmuz 2007 Ýzmir-Türkiye ) öldü. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi "Kültürpark Hayvanat Bahçesi"nin 59 yaþýndaki yaþlý fili Pak Bahadur’un kalbi, beton üzerinde, yýllarca çektiði tutsaklýk hayatýnýn ürünü acýlara dayanamadý. Eklemleri ve ayaklarýndaki þiddetli enfeksiyon nedeni ile uyutularak (anestezi) tedavisinin yapýlmasý için Almanya’dan gelen iki uzman nezaretindeki operasyona Pak Bahadur dayanamadý. Hayvan haklarý savunucusu, Dünya Yalnýz Bizim Deðil Platformu'nun sözcüsü gazeteci-yazar Yalçýn Ergündoðan ise; "Pak Bahadur'un ölümünden 'insan türü'nün kibirliliðinin ve tüm canlý yaþamýný felakete sürükleyen yýkýcý egemenliðinin sorumlu olduðunu ifade etti. Ergündoðan; "Pak Bahadur acýlar içinde kývranarak, doðal yaþamýndan çok uzakta, daracýk bir beton alanda tutsak ve seyirlik bir mal olarak aslýnda 'tasarlanmýþ bir cinayete kurban gitti" dedi.



Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu Kültürpark Hayvanat Bahçesi’nin ve Ýzmir’in sembollerinden biri olarak bilinen fil Pak Bahadur’ýn kaybýndan büyük üzüntü duyduðunu söyledi.



Pak Bahadur’ýn yaþlýlýðýndan kaynaklanan ayaklarýndaki rahatsýzlýðý nedeniyle son dönemde acýlarýnýn çok arttýðýný ama buna raðmen anestezi riski nedeniyle operasyonu yapýp yapmamakta kararsýzlýk yaþadýklarýný söyleyen Kocaoðlu, “Ancak temasa geçtiðimiz dünyaca ünlü uzmanlar, riskli de olsa bu operasyonu yapýlmasý gerektiðini aksi takdirde acý çekerek ölümünün kaçýnýlmaz olacaðýný söylediler. Biz de bunun üzerine operasyon kararýný verdik. Sonuç hepimizi çok üzdü. Ancak Pak Bahadur’un ismini hep yaþatacaðýz. Saðlýðýna kavuþsaydý, Sasalý’da hazýrladýðýmýz Doðal Yaþam Parký’nda onu çok daha güzel günler bekliyordu ama olmadý. Pak Bahadur’ý oraya defnettik. Defnettiðimiz yere onun anýsýna bir heykel koymayý düþünüyoruz. Ýzmirliler Pak Bahadur’ý unutmayacak” dedi.



ERGÜNDOÐAN: "PAK BAHADUR TASARLANMIÞ CÝNAYETE KURBAN GÝTTÝ"



Hayvan haklarý savunucusu, Dünya Yalnýz Bizim Deðil Platformu sözcüsü gazeteci-yazar Yalçýn Ergündoðan ise; "Pak Bahadur'un ölümünden 'insan türü'nün kibirliliðinin ve tüm canlý yaþamýný felakete sürükleyen yýkýcý egemenliðinin sorumlu olduðunu ifade etti. Ergündoðan; "Pak Bahadur acýlar içinde kývranarak, doðal yaþamýndan çok uzakta, daracýk bir beton alanda tutsak ve seyirlik bir mal olarak aslýnda 'tasarlanmýþ bir cinayete kurban gitti" dedi.



Ergündoðan açýklamasýnda þunlarý söyledi:


"Ýzmir Büyükþehir Belediyesi ve onun baþýndaki zihniyet; bir yandan Ýzmir'in ortasýnda bir oksijen adacýðý olarak kalmýþ bulunan Kültürpark'ý "otopark" yapmaya çalýþýrken, diðer yandan da 2004 yýlýndan beri sürdürülen, sesi dünyanýn dört bir yanýndan duyulan Pak Bahadur'a Özgürlük kampanyasýna kulaklarýný týkamýþ ve Bahadur'un ölümünü adeta elleri ile hazýrlamýþtýr. Sn. Kocaoðlu verdiði sözleri tutmamýþtýr. Pak Bahadur'un ölümünü ardýndan yaptýðý açýklamada "yaþasaydý onu "Doðal Yaþam Parký"nda güzel günler bekliyordu" diyerek adeta, hak savunucularýnýn oluþacak tepkisinden kaçmaya çalýþmýþtýr. Sn. Kocaoðlu, yapa yapa Pak Bahadur'a orada sadece mezar kazdýrabilmiþtir. Ama esas itibariyle, en aðýr suç, mensubu olduðumuz "insan türü"nündür..."



1948 yýlýnda doðan Pak Bahadur, 1953 yýlýnda Pakistan'dan Ýzmir'e getirilerek Kültürpark Hayvanat Bahçesi'ne yerleþtirilmiþ ve etrafý demir çubuklu (çivili)beton zemin üzerinde daracýk bir alanda, doðasýndan kopuk olarak yýllarýný geçirmesine göz yumulmuþtu...

Öte yandan, Hayvanat Bahçesi’nin diðer fili Begümcan’ýn da ileride ayný hastalýða maruz kalmamasý için Alman heyetin tavsiyesiyle önümüzdeki günlerde erken bir operasyona alýnacaðý bildirildi.




(*) ASYA FÝLÝ (Elphas Maximus)



COÐRAFÝ YAYILIM: Hindistan, Çin Hindi, Malezya, Güney Çin’ de yayýlýþ gösterir.
HABÝTAT: Açýk ormanlýk araziler ve seyrek aðaçlý otlaklar. Tehlikeli olmasýna karþýlýk yaðýþýn yýllýk 40 cm’den az olduðu yerlerde yaþayabildiði gibi, yaðýþýn yýllýk 8 m’den fazla olduðu yerlerde de yaþayabilir.



YAÞAM SÜRESÝ: 60 – 70 yýl.



GEBELÝK SÜRESÝ: Eþeysel olgunluða ulaþma yaþý : 15 – 20 yýldýr. Gebelik süresi 22 ay'dýr. 3 ya da 4 yýlda bir doðum yaparlar. Bebek doðduðunda 100 kg ve bir metre boya sahiptir. Bebek fil 18 ay anne sütü içer. Bundan sonraki aylarda bitkisel besinler tüketmeye baþlar.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.