Torbalý Tohum ve Tarým Þenliði yapýldý.

30 Eylül 2010 22:13  

 

Torbalý Tohum ve Tarým Þenliði yapýldý.

Ýzmir Ýli Çiftçi Örgütleri Güçbirliði Platformu (Çiftçiplat), Karaot Köyü Tohum Derneði, Slowfood Çeþme- Alaçatý Birliði ve Torbalý Belediyesi tarafýndan ortaklaþa “Tohum ve Tarým Þenliði” düzenlendi. 29 Eylül Çarþamba günü Torbalý Kapalý Pazaryeri alanýnda düzenlenen þenlikte, ayrýca çiftçiler arasýnda yerel tohum deðiþimi de gerçekleþtirildi. Doðal tohumlarla üretim yapan çiftçilere veya kendi ihtiyacý için bahçesinde ürün yetiþtiren vatandaþlara tohumlar karþýlýksýz olarak verildi ve tohum deðiþimi kayýt altýna alýndý.

Þenliði düzenleyen örgütlenmeler yanýnda etkinliðe Ýzmir, Aydýn, Çanakkale, Ankara ve Çorum’dan üreticiler, üretici dernekleri ve çevreciler katýldý. Aydýn/ Kuþadasý- Kirazlý Ekolojik Yaþam Derneði, Ýzmir Tema, Ankara- Tüm Üretici Köylüler Sendikasý (Tüm-Köy) ile Ekolojik Üreticiler Derneði genel merkezlerinin de desteklediði etkinlik Torbalý Belediyesi’nin öncülüðünde gerçekleþtirildi.

Torbalý’ya baðlý Karaot, Çakýrbeyli, Helvacý, Düverlik, Daðteke, Yaðcýlar, Demirli gibi köylerden gelen ve çoðunluðu kadýn olan üreticiler, ayrýca kullandýklarý yerli tohumlar hakkýnda þenliðe gelenlere bilgi verdiler.

Etkinlik sýrasýnda uluslar arasý tohum þirketi temsilcileri hakkýnda yapýlan anons da ilginçti. Etkinliðin sunucusu; “aramýzda uluslararasý tohum þirketlerinin temsilcileri de bulunuyor ve köylülerimizden yerli tohum örneði almaya çalýþýyorlar. Bizler sizlerin hibrit tohumlarýnýzý kullanmýyoruz. Sizler de bizim tohumlarýmýza dokunmayýn. Üretici arkadaþlar, isim ve örgütlenmeyi kayýt altýna almadan tohum vermeyiniz” anonsu yapýldý.

Kayýtlý Tohum Takasý Yapýldý.

29 Eylül Çarþamba günü yapýlan þenlik saat 09.oo’da saygý duruþu ile baþladý. Daha sonra þenliðin açýlýþýný Ýzmir Ýli Çiftçi Örgütleri Güçbirliði Platformu (Çiftçiplat) Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçý yaptý. Kaymakçý;

“endüstriyel tarým, uluslararasý tohum þirketleri ve uluslararasý ilaç firmalarýna baðýmlý hale gelen tarýmýmýzdan dolayý yerli tohumlarýmýz hýzla yok oluyor. Uluslararasý tohum þirketleri hibrit ya da GDO’lu tohumlarýný satmak için yasayý çýkarttýlar ve bunun üzerinden korkunç paralar kazanýyorlar. Artýk yerel tohumlarý alýp satmak cezayý gerektiriyor. Ancak tohumlarý böyle takas etmek yasaya göre suç deðil. Ama bunu da yasaklayabilirler. Ovadaki köylerimizde yerel tohumlarýmýz hemen kalmadý. Dað köylerimizde ise çok az. Kýsacasý yerel tohumlarýmýz hýzla yok oluyor. Bu durum; geleneklerimizin, folklorumuzun da yok olmasý demektir” dedi.

Daha sonra konuþan Torbalý Belediye Baþkaný Ýsmail Uygur;

“Tarýmýn dünya koþullarýnda uluslararasý þirketler tarafýndan yönlendirilmeye baþlanmasý ülkemizde de hýzla gerçekleþiyor. Tohum tröstleri hýzla yerli tohumlarýmýzý ve tarýmýmýzý ele geçirmekte. Yaptýðýmýz etkinlik; yerel tohumlarýmýza sahip çýkmak, birbirimizle bu yönden iliþki kurmak ve bunun ülke çapýnda yapýlmasýnýn bilincini oluþturmaktýr” dedi.

Açýlýþ konuþmalarýndan sonra Karaot Köyü Folklor Ekibi gösterisi yapýldý. Folklor gösterisi ile birlikte Saat 10.30- 11.30 arasýnda “tohumlarýn kayýtlý takasý” gerçekleþtirildi.


Çelik: “Tohumlarýmýzý Korumak ve Aramýzda Ýliþki Kurmak Gerekiyor”

Þenliðin ciddi anlamda yükünü omuzlayan Ziraat Yüksek Mühendisi Zerrin Çelik ile etkinlik hakkýnda konuþtuk. Çelik þunlarý söyledi:

“biyo- çeþitliliðimiz ve yerli tohumlarýmýz hýzla yok oluyor. Çýkarýlan Tohum Yasasý, adeta yerli tohumlarla üretim yapmayý yasaklýyor ve cezalar öngörüyor. Örneðin; biz burada tohum takasý yapýyoruz. Eðer kendi tohumlarýmýzý dahi burada satmaya kalksaydýk cezalarla karþýlaþýrdýk. Gitgide azalan yerli tohumlarýmýzýn korunmasý, yerli tohumla üretim yapan köylülerimizin birbiri ile iliþkisinin saðlanmasý gerekiyor. Zaten burada da gördüðümüz gibi yerli tohumlarýmýzýn bekçisi kadýnlarýmýz. Biz burada tohumu bedelsiz olarak takas ederken, ayný zamanda kime ne tohumun verildiðini kayýt altýna alýyoruz. Buradaki amacýmýz; üretici arasýnda tohum deðiþimini ve birbirimizle karþýlýklý iliþkiye geliþtirmek. Bu yolla yerli tohumumuza ve geleceðimize sahip çýkma konusunda ciddi bir adým atýþ olacaðýz” dedi.

“Yerel Tohumlar ve Hayvanlar” Paneli

Saat 11.30’da “Yerel Tohumlar ve Hayvanlar” adlý panel yapýldý. Panele konuþmacý olarak; Tayfun Özkaya ( Ege Üniversitesi) , Alev Çaðlar (Slowfood Çeþme-Alaçatý Birliði), Zerrin Çelik (Yüksek Ziraat Mühendisi), Karaotlu Kadýnlar adýna Þükriye Özkan ve Ýlknur Topuz katýldý. Köylü üretici kadýnlar, sürdürdükleri doðal tarým ve gübreleme hakkýnda bilgi verdi. Paneli Prof. Dr. Mustafa Kaymakçý (Çitfçiplat) yönetti.

Ayrýca panel sonrasýnda Ekolojik Üreticiler Derneði adýna H. Çetin Özkan, Ýzmir-Tema adýna Merih Yücel, Tüm-Köy adýna Satýlmýþ Baþpalan söz alarak konuþtu.

Saat 13.00 sularýnda panelin bitiþi ile birlikte; þenliðe katký sunanlara plaket verildi. Þenliðin son etkinliði olarak ise davetliler, yörenin ünlü yemeði nohutlu keþkek yedi.

“Tohumu Saklayan Kadýnlarla Elele Verdik”

Yaklaþýk bir aydýr hazýrlýk çalýþmalarý süren Torbalý Tohum ve Tarým Þenliði” ile ilgili yapýlan çaðrýda;

“Kaybolmakta olan yerel tohumlarýmýza tekrar sahip çýkmak için, çiftçilerin kendi aralarýnda yerel tohumlarý küçük paketler halinde birbirlerine vermek için bu etkinliði düzenliyoruz. Ýsteyen çiftçiler veya kendi ihtiyacý için bahçelerinde ürün yetiþtiren vatandaþlar tohumlardan karþýlýksýz olarak edinebilecekler. Böylelikle lezzetli, besin deðeri yüksek, kimyasal ilaçlar ve kimyasal gübreler olmadan yetiþtirilebilen bu çeþitlerimiz yaþamaya devam edecek. Takas sonrasý yapacaðýmýz ‘Yerel Tohumlar ve Hayvanlar’ panelimizde, konunun uzmanlarý ve yerel tohumlarý koruyan köylü kadýnlarýmýz konuþacaklar.

Uluslararasý þirketlerin tohumlarý kimyasal ilaçsýz, gübresiz yetiþtirilemiyor. Kanser baþta olmak üzere, birçok hastalýktan insanlar sapýr sapýr dökülüyor. Tohumlar pahalý. Ýlaca ve gübreye köylümüz çok para veriyor. Bu tohumlar susuz veya az suyla da yetiþmiyor. Kýsacasý köylümüz ve tüketicimiz, görünüþü güzel ama lezzetsiz ve ilaç yüklü bu plastik domatesler ve biberlerce kuþatýlmýþ durumda. Ýlacý, tohumu ve gübreyi çoðu zaman ayný çokuluslu þirketler üretiyor. Bunlarýn çok hoþlandýðý tohum yasasý artýk çiftçilere kendi tohumunu satmayý bile yasakladý. Tohumlarýmýzý patentlemeye çalýþýyorlar. Yakýnda yerel tohumlarýmýzdan ürettiðimiz ürünleri sattýrmazlarsa þaþmayalým.

Hâlbuki yerel çeþitlerimiz daha çok lezzetli. Kimyasal ilaçsýz ve gübresiz, hatta bazýlarý susuz yetiþebiliyor. Bilim insanlarý, bunlarda bizi hastalýklardan koruyan antioksidanlarýn bulunduðunu, bu çeþitlerimizin vitamin ve mineral maddelerince de daha zengin olduðu bilimsel bir gerçek olarak sunuyorlar.

Bu kuþatýlmýþlýðý kýrmak için bir þeyler yapmamýz gerekiyor dedik. Bunun için de; çeþitli kuruluþlar, Ýzmir ve yöresindeki köylerimizde tohumu saklayan kadýnlar/ köylüler olarak ele ele verdik. Ýlk adým olarak Torbalý Tohum ve Tarým Þenliði düzenlemeyi uygun gördük.

Gelin orada yerel tohumunuzu daðýtýn. Baþkalarýndan da istediðiniz tohumu alýn. Kuþatýlmýþlýktan çýkýþ için çareler arayalým. Birlikte yemek yiyelim” denilmiþti.

(www.kusadasidegisim.org haberi. 29 Eylül 2010/ Çarþamba)

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0