Sohbet Tutanaklarý (2)

17 Eylül 2009 19:48 / 3021 kez okundu!

 


"Ýnsan üç kere doðar: Ýlki annesinden. Ýkincisi eðitiminden. Üçüncüsü kendinden. Kendinden doðmadýkça insan olmasý mümkün deðildir." Onlarýn sohbeti kesintiye uðramamýþtý ama biz 2 bölüm olarak yayýnlamak istedik. Sevtap Yasin - Pervin Mýsýrlýoðlu E.'nin "Sohbet Tutanaklarý"nýn yayýnlayacaðýmýz son bölümünde neler konuþulmuþ bir bakalým... Araya giren zaman söyleþinin lezzetini eksiltmemiþ görünüyor...

*****

Eskiden anne ve babalarýmýzýn elinden her iþ gelirdi
SY -
Herkes Robert Kolej okuyacak, herkes üniversite okuyacak, herkes beþ yýllýk okulda eðitim görecek bizim ülkede. Sen aða ben aða bu ineði kim saða. Orta eleman yok. Tek tipe gidildi.

PME- Maocu çocuklar oluþtu. 

SY -
Kiþilere bu benim iþim deðil kavramý yapýþtýrýldý, ama yanlýþ konularda. Eskiden babalarýmýz rezervuarý, sigortayý, lavaboyu ve daha birçok iþin tamirini kendi yapardý.

PME- Evet, annem ütüyü, çamaþýr makinesini, sigortayý kendi tamir ederdi.

SY - Elektrikçi gelip düðmeye 40 TL.’ye basýyor. Ampulü deðiþtiriyor. Yani büyük paralara küçük eller kullanmaya baþladýk. Küçümsediðimden deðil, zamaný önemsediðimden bunlarý anlatmak istiyorum

Biz çeþitliliðimizi besleyemediðimiz sürece yýkýlan her binanýn altýnda kalýrýz. Benim bu evim yýkýldýysa bir baþka sofrada yemek yiyebilmeliyim.

Yaþam her tür karþýlaþýlan duruma göre bir açýlým yapmayý gerektirir.

Her þeye koþan hiçbir þey yapamamýþ olur 

SY -
Her çocuk bale mi yapar, her çocuk piyano çalmaya mý koþar? Her çocuk tenise mi gider? Sonra merak ediyorum, elimde deðil gözlemliyorum, o çocuklar sonunda hiçbir þey olmuyorlar, sonuçta her þeye koþan da hiçbir þey yapamamýþ olur. Meslek lisesi kavramýný yerleþtiremedik toplumda. Bilinçli bir nesil yetiþtirmiyoruz. Sanatçý, zanaatkâr bir nesil yetiþtirmiyoruz.

Yapma, çocuðu ziyan edeceksin mantýðý yüzünden bütün bunlar. Yüzlerce mühendis var, yüzlerce fizikçi. Oysa senin ülkende baþka þeylere de ihtiyaç var. Biz ihtiyaç haritasý çýkarmadýðýmýz için ona göre insan eðitip, yetiþtirmiyoruz. Bir toplum sadece moda ile yönlendirilemez. Bir bakýyorsunuz çocuklarýn tamamý gen mühendisliðini yazýyor. Onlar daha önce hepsi bilgisayarcý, ondan önce hepsi doktor. Herkes grafikçi olamaz. Ondan sonra da beklediðim gibi deðilmiþ. Yapamadým mesleði býraktým. Bir duruþumuz bir tutumumuz olmak zorunda. Doktor olup manavlýk yapan, jinekolog olup ilaç satanlar var.

Hayatta zorluklar yok, baþa gelene hazýrlýksýz olmak var
SY - Seksenliler müdür oluyor. Çabuk demoralize oluyorlar. ALT YAPIDA EKSÝKLÝKLER VAR. Hayatta zorluk diye bir þey yok, baþa gelene hazýrlýksýz olmak diye bir þey var. Hazýrlýklý olduðunda hiç zorlanmýyor. Ama biz hazýrlýðý öðretmiyoruz. Hazýrlýk okuyanlar da okullarýna aþinalýk kazanýyorlar. Ancak bu bizim ülkemizde sadece ölümü yaþayýnca ölümü anlayanlarý yetiþtiriyor. Veya ancak iflas edince.

Holdinglerin genel müdürlerini tanýma fýrsatýný bulunca pek çok deðiþik deneyimlerim oldu. Ýngiltere'lerde eðitim görmüþ oðullar kýzlar yetiþip babalarýnýn yanlarýna gelince onlarla ilgilenmem istendiðinde gördüm ki; onlar babalarýnýn ya da annelerinin iþ laboratuarlarýnda çalýþmak istemiyorlar ama dýþarýdaki iþ hayatýnda da kendi yaþam standartlarýna yakýn olamýyorlar.

Onlar ne maaþlarla uyumlular. Ne iþle samimi ilgiye sahipler. Oysa yuvaya döndüklerinde; Masalarýnda play station oynamaya devam edip, yasak savmayý tercih ediyorlar. N’aaber Sevtap ablacým, bugün ne konuþacaðýz, 15 dakikada biter mi diye soruyorlar.

Benim çocuðum benim devamýmda bu kurtlar sofrasýnda sadece diplomasýný alýp geldi ama hala sofraya misafir gibi oturmak istiyorsa durum hazin zaten.

Ýzmir’de hýrs yok keyif var, tat var
PME – Ýzmir’in bu konuda farklý bir durumu var mý?

SY - Genel bir saptama deðil, bilimsel de deðil ama bir çay sohbetinde Ýstanbul kaymaklý bir bölge olduðu için daha çok bahsetmek zorunda kalýyorum. Ýzmir ise bir emekli þehri burada okuyor oraya ihraç ediliyor. Ýzmir bir iþ kenti deðil. Burada kariyer iþi yok.
3 milyon nüfusa buranýn 3 tane þirketi yetmiyor. Ýstanbul’da cv’sine referans edinmeye gidiyor.

Avrupalý hissi var burada çatlasanýz hýrslandýramazsýnýz buradakileri. Her þehir kendi karakterini taþýyor. Az önce bile taksi ile giderken þoföre biraz hýzlý diyorum, niye diyor adam. Ankara’ya gidiyorum, insanlar yürüyen merdivenlerde koþuyorlar. Ýstanbul’da lütfen saðdaki yolu boþ býrakýn diye yazarlar, çünkü hep birileri bir yerlere koþuyordur. Ve siz önlerini açmalýsýnýz. Yürüyen merdivenlerde at gibi koþarlar ama Ankara’da lütfen yana çekilir misiniz dediðinizde, zaten gidiyor ya bacým derler. Ýzmir’de yeþil ýþýkta kardeþim koyu yeþili yok bunun. Ýstanbul’da ise sarý ýþýkta gelir korna zaten, hatta o solu da kullanmaz saðdan saðdan.

Ýzmir’de hýrs yok keyif var tat var. Kordon’da yemeðini yiyor çayýný içiyor.

Dijital gençler kendisi için verilen iþte tutunamýyorlar.
PME - Gençlerle aranýz nasýl? Onlara ulaþmakta zorluk çekiyor musunuz?

SY - Þov gençlik durumu var artýk. Gençlerde bazý olumsuz geliþmeler var. Dijital haberleþme gerçek iletiþimi tamamen engellediðinden anti-sosyal bir durum oluþuyor. Mail kirliliði. 60–70 mail yazdýklarý halde normal konuþmayý kaçýrýyorlar. Gýrtlak dilinden tamamen uzaklaþýyorlar. Vücut dilinin büyüsünü kaçýrýyorlar. Bu baðýmlýlýk, alkolden sigaradan daha kötü bir hastalýk. Ara sýra evli insanlara da bazý öðütler veriyorum; çok yaygýn bir þekilde kocam birlere ikilere kadar simcity gibi bilgisayar oyunlarýndan kopamýyor diyenlerin sayýsý az deðil.

Zaman kaybý hiçbir þeye benzemez. Ev gider yenisi gelir, iþ gider daha iyisi gelir ama zaman gider ve gelmez geriye. Günde 4–5–7 saat saðlýðýndan saatinden vererek sanal baþarýlar kazanýyorlar ama baþka hiçbir þey. Bunlar her cins insaný birbirine yabancýlaþtýran þeyler.

Dijital gençler kendisi için verilen iþte tutunamýyorlar. Yine bu nedenlerden dolayý radyasyon öfkesi, depresyonu yüzünden de verimliliði azalýyor ve sonuçta baþarýsýzlýklarý çoðalýyor ve kýsýr döngü baþlýyor. Ýyi olmanýn anahtarý Bizde bin kiþiye sorun hayattan ne istersin diye herkes huzur istiyorum der, kendisi deðil ama onu istiyor. Tedavisi lazým bu iþlerin, dijital baðýmlýlýklarýn yani. Çeþit çeþit sigaralar sunduðumuz sehpalardan sonra, þimdi de wirelees ve misafir bilgisayarý sunuyoruz çocuklara misafirliklerinde. Çünkü sessiz kalsýn da ne yaparsa yapsýn. Yakar top oynamýyor, beþ taþ oynamýyor, takýmdaþ iþlerden uzakta; sadece tek baþýna ve bilgisayar. Onun baþýndalar, yemeden içmeden, bu yüzden de bilgisayar baþýnda beslemeye baþladýk çocuklarlarýmýzý. Kendi küçük alanlarýmýzda kendimizi kandýrýyoruz. 

Kriz evde oturma vizesi için geçerli bir neden odu
PME -
Kadýnlar ve yönetmedeki becerileri konusunda neler geçiyor aklýnýzdan? Erkekleþen kadýnlar mý, kadýn olmakta ýsrar edenler mi daha sýký duruyor iþ hayatlarýnda? Mutsuz erkeklerin yönettiði þirketler kadar mutsuz kadýnlarýn yönettiði þirketler var. Kadýn yönetici istemeyiz çoðu zaman. Neden? 

SY - Ýzmir’de belki bu biraz böyle. Oysa Ýstanbul’da kadýn yönetici çok deðerli. Empati yapma yeteneðine sahip kadýn yöneticiler daha da fazlalaþacak.

Krizlerde erkekler depresyona girdi, kadýnlar baþka iþler yarattý. Ben ülkemizde iþsizlik olduðuna inanmýyorum. Ýþ beðenmezlik var. Bu iþ bana göre deðil var. Krizde de bu kolaylarýna geldi. Evde oturdular ve bir daha kalkmadýlar. Finlandiya’daki gibi ev ve çocuk bakýmýna yönelsinler. Kapýcýlara bakýn, karýsý iþ yapýyor adam uyuyor. Bu bizim zaten geleneðimize uyuyor. Kriz, evde oturma vizesi için geçerli bir neden odu. Dernek kursalar keþke diyorum, ama onlar derneði kurar ve orada da tavla oynarlar.

5000 kiþinin arasýnda bir araþtýrma yaptým; kadýnlar eksikliklerini eksiklik olarak gördüðünden bu eksikliklerini kapatmak için çaba gösteriyorlar. Bir kadýn erkeðe adres sorsa, erkek yanlýþ tarif yapar ama bilmiyorum demez. Adres arayan erkek ise kimseye sormaz ve saatler kaybeder. Oysa kadýnlar direk bilmiyorum der. 

Bilgi hak edilir. Bilgiyi herkes kaldýramaz. Kadýnlar bilmeye geliþmeye çok hevesliler, dünyalýlar ve araþtýrmacýlar. Yoksa, bu "karý" bize bilmediðimiz ne anlatacak diyen erkekler de var.

Ýnsan üç kere doðar:
Ýlki annesinden.
Ýkincisi eðitiminden.
Üçüncüsü kendinden.
Kendinden doðmadýkça insan olmasý mümkün deðildir. 


Pervin Mýsýrlýoðlu E.
17.09.2009


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
30 Ekim 2009 09:27

Sevtap

Yorumlarýnýz benim için çok deðerli, yaklaþýmýznýza ve ilginize çok teþekkür ediyorum.
çok güzel deðiþlerde ve sohbetlerde buluþmak umuduyla,

Sevgi ve Saygýlarýmla,
Sevtap Yasin
23 Ekim 2009 11:39

kamilusta

Genelde okuma alýþkanlýðým pek yoktur uzun yazýlarý okuyunca çok çobuk sýkýlýrým ve yarýda býrakýrým ama burada anlatýlanlar çok güzel þeyler elinize aðzýnýza  bileðinize saðlýk. ÝNSAN ANCAK 3. DOÐUMUNDAN SONRA ÝNSAN OLUR
18 Eylül 2009 16:36

kafka

 ÝNSAN OLMAKLA ÝLGÝLÝ YORUMUNUZU ÇOK BEÐENDÝM.FELSEFÝ BÝR YAKLAÞIM OLARAK BUNDAN GÜZEL ANLATILAMAZDI.ÝNSAN ANCAK 3. DOÐUMUNDAN SONRA ÝNSAN OLUR.KUTLUYORUM
17 Eylül 2009 22:23

Merih Yücel

Bilgi çok önemlidir ve paylaþýldýkça çoðalýr.  Ama dediðiniz gibi bilgiyi hakketmek gerekir.  Onu önce istemek sonra da edinmek gerekir. Ve bilgilenme yaþam boyu sürer, emek ve zaman gerektirir.  Bilgi ve deneyim  bu iki olgu  insanýn en sancili ve en görkemli kendisinden doðma nedenidir.
Size katýlýyorum. Kaleminize saðlýk.
 
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.