Kapýlarýnýz Aralýk mý, Kasým mý?

07 Aralýk 2009 02:58 / 2775 kez okundu!

 


Bugün yeryüzünde ortak zihin varsa küresel bir zihin bulanýklýðý da var. Hem de küresel ýsýnmadan daha az tehlikeli deðil.

Kendi küçük dünyamýzda “bugün ne giymeliyim ya da ne yemeliyim veya nereye gitmeliyim?” sorularýna bile yanýt veriyorken zorlanýyoruz. Dýþýmýzda geliþen her türlü olay ya da geliþmelere hangi gözle bakacaðýmýzý kestirmek elbette çok daha zor. Beyinler karýþmýþ.

Daha derine inmek için ip atsan tutan yok.
Bilgi her zamankinden çok, vakit her zamankinden kýsa.
Sembollere sýðýndýk.
Sembollerin ömrü uzun anlamý kýsa.
Sembollerle konuþmak cümlelerin asaletini bozdu.
Ýyi yazarlarýn tek bir sözcüðe döktüðü ter, ýslatmýyor artýk parmaklarýmýzý.
Az okuyup, çok konuþmak günümüz züppeliði.
Þiddet içermeyen bütün kültürlerin eþit saygýnlýðýna katkýda bulunmak eleþtirmekten geçiyor oysa.
Korumak için korkmak, savunmak için saldýrmak hiç uygarca deðil...

Hepimiz birbirimizden besleniyoruz. Birbirimizle geliþip, birbirimizle büyüyoruz.
Biri taþ atsa hepimizin sýrtýna düþüyor. Bence þu taþ tam gediðine oturdu. (Benim kafama düþmedi ya) Bir musibet bin nasihatten iyi gelir inþallah hepimize.

Bayramda kurban yerine genellikle "ahkâm" kestik. Ýyi de ettik.

“Ahkâm”ýn büyüklüðü, küçüklüðü olmaz. Daðýtýlsýn diye kesilmiþtir. Doðru taksim etmek koþuluyla elbette. Yoksa zavallý kuzuyu ya da danayý kesip, kuyruk yaðlarýný fakirlere, löp etlerini kavurup, mideye indirmeye benzer bu iþ.

Mesela arkadan yanaþýp birdenbire hayvanýn boðazýna salladýn mý satýrý... Ya da öldürme hýzýný ayarlayamadýn mý? Ýnlete inlete, melete melete býçaðý dayadýn mý? Ne Allah katýnda, ne kul maðarasýnda itibarýn sýfýrdýr. Ne kestiðin deðil, nasýl kestiðin önemli bu kurban iþinde de. Üslup yani. Her iþin baþý üslup.

“Ahkâm” kesmenin de bazý etik koþullarý var. Adabý var, terbiyesi var.

Dokuz boðumunuz var ortada. Düþünmesi, yutkunmasý, nefes almasý, nabýz yoklamasý, merhamet soruþturmasý, insaf ayýklamasý, þefkat derecelendirmesi, ayýp örtmesi, hoþgörü dayatmasý var.

“Ahkâm” kesmek kurban kesmekten zor. Bir arkadaþým bana bayramda “nasýlsýn ne yapýyorsun?” diye sorduðunda; Naapýcaz “ahkâm” kesmeye devam dedim. O da galiba beni korumak adýna “keþke kurban keseydin” dedi.

Haklýsýnýz sevgili dostlarým.
Farklýlýklarým, kusurlarým oldu.
Yeteneklerim özürüm.
Duyarlýlýklarýmý “dantel” yaptýlar.
Bildiklerimi “entel”.
Bilmediklerimi suç saydýlar.
Kuzuya saydýlar bizi.

“Yoksaymalarýnlarýndansa” beni kimileri gibi… "Ehven-i þerdir"mi?

Kürtler yok olsun, Ermeniler morglara, Yahudiler sinagoglara, Aleviler saz çalsýn, yazarlar konuþmasýn, çizerler yan çizsin, dindarlar cehenneme, dinsizler zaten ortalýkta dolaþmasýn, travestiler sokaða çýkmasýn, gay’ler intihar etsin, çingeneler dans etsin ama kendi mahallelerinde. Göç olmasýn güç olsun. Kendi göçtüðünü unutan, göçebe ruhundan utananlar, yeni göçene bön bön bakarlar.

Koz kabuðundan çýkanlar, kozunu beðenmez bugün.

Sanki tek bir doðru var ve tek bir anahtar dünyada.

Kapýlarýnýz ARALIK mý, Kasým mý?

Kapýlarýnýz ARALIK mý? Kasým-sa benim önerim; kasým kasým kasýlmayýn artýk.

Ýnanýn güzel ihtiyarlamak bir mucize deðil!

Kim korkar hain deðiþimden derseniz, bütün kaslarýnýz kurtulur sizin þiddetinizden.

Nur iner valla en gaddarýnýn çehresine. Bir salýverin bakalým defektlerinizi, önyargýlarýnýzý... Kinlerinizi, nefretlerinizi…

Bir bakýn bakalým kimleri alýyorsunuz içeri? Geçmiþi bir süreliðine unutun ve þimdinin nesnelliði ile ilgilenin. Aaa yoksa siz hala annenizin kaygýlarýna mý kaygýlanýyorsunuz?

KÝMLER KALSIN KÝMLER GÝTSÝN? Yanýmýzdan...

Yoooo çok zordur bu iþler, kolay olan sevmediðin kadýnla, adamla, komþunla, iþ arkadaþýnla riyakar iliþkilere selam. Hiç tanýmadýðýn "ucubelere" taþ, sopa ve yok saymalara devam.

Aralýk kapýlarýnýzý ya tam açýn ya da býrakýn kapalý kalsýn, sevgili hemþerilerim ve Türkiye’li güzel kardeþlerim.

Arkadaþýmýn oðlu Genco dört yaþýndayken kýzdýðýnda "kafana bellek" derdi. Çocuk dilini çevirirsek biz “çok yetiþkinler” için "kafana mantýk" gibi bir anlam içerirdi.

Benim öz be öz yeðenim Mert küçükken ona Afrika gezisinden fotoðraflarýmý gösterirken siyahi insanlarý gördüðünde "bunlar insan mý?" Pervin hala dedi...


Sevgi ve saygýlarýmla,

Pervin Mýsýrlýoðlu E.
05.12.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
15 Aralýk 2009 18:19

hurkus

Bir üyemizden mesaj:

Yazýnýzý okudum... " ya þimdi yanlýþ yaparsak "...

þiiri ilk hemen okur okumaz bunu bir yerde kullanacam dediydiniz... ilk okurken ...bende "þimdi bu tamda duruma uygun diye geçirmiþtim içimden "

neyini seviyorum yazýlarýnýzýn... ?

sözcüklerin kendi aralarýnda ki "dansý" seviyorum..tanýmlamayý buldum..ve bunu söylemem gerekli... sözcükler en az kývrak zekanýz kadar güzel "dans ediyorlar" satýrlar arasýnda.. o nedenle içeriðine tam katýlmadýðým zamanlar olsa bile "herhangi bir konuda ne dediðiniz ve en önemlisi ' nasýl ' dediðiniz önem kazanýyor ..benim için...
iþte böyle düþüncelerim...

siz dans ediniz efendim,ben izlemedeyim:):):):

sevgiler ..kolaylýklar ... aradýðýnýz sözcükleri çabuk bulmanýz dileðiyle... çok sýkýþýrsanýz "þairin dediði gibi satýlýk sözcüklerim var "..:)))

Ayþen Ertango Özkaya
15 Aralýk 2009 00:40

hurkus

Bana kalýrsa Sayýn Öztüre, kusura bakmayýn ama sizin de kafanýza bir "sözlük" lazým walla.... :))
14 Aralýk 2009 14:54

Nezih Öztüre

walla baþlýgýda anlamadým
yazýyýda...kusura kalma
hani yazýda eleþtirin tavsiyesi var diye dediydim
L den Leblebi,,,oradanda Corum hatýrlanmasý icab ediyor sanýrým.ben tutturadým walla.
en basitinden ^^ kapý kasým^^nedir diye.
05 Aralýk 2009 21:46

deren

Döktürmüþsün yine Pervin'cim. Benim en çok gücüme giden ne biliyor musun? Hani þu toplumsal hafýza kaybý filan deriz ya, çoðunluk için bir an için "neyse" diyelim (mesela) peki dünün sosyalistlerine ne oluyor! Bir zamanlar enternasyonali tutkuyla söylediklerini unuttular; "Enternasyonalle kurtulur insanlýk" Bizim millet, sizin millet deðil, insanlýk! Sýnýrlarýn kalkmasý, tüm halklarýn kardeþliði, insanlýk ideali nerelere gitti?

Öteki, kýsýmcýlýk, bizim adet, senin adet, sonradan gelenler, daðdan inenler, bayýrdakini kovanlar, kavimleri, adetleri hor görenler ve bu kabil görmeklerin hepsi köken olarak feodal takýntýlar, kabile ideolojisi. Ve gümbür gümbür Avrupa'da bile yaþamaya devam ediyorlar. Fransýz ihtilaline, sanayi devrimine raðmen hem de.

Kýsýmcýlýðý ve milliyetçiliði baþ tacý etmek nasýl bir garip çeliþkidir tanýmlayamýyorum. Ama emin olun, balýk baþtan kokar derler ya, bizim baþýmýz da hep batýya dönüktür, renk körlüðü içinde ve batýya karþý çýkarken, millet, bayrak, istiklal derken bile... Onlar geri kalmýþ ve geliþmekte olan ülkelerdeki uluslarýn milliyetçiliðine ve dinlerine düþman iken kendininkine hayrandýr! Bize düþen ise hiç þaþýrmadan, 72 milletin kardeþliðine heyran olmaktýr...

05 Aralýk 2009 21:14

ÞEREF MUÞ

BU GÜZEL YAZIYLA HAFTANIN TÜM YORGUNLUÐUNU ÜSTÜMDEN ATTIM DÝYE BÝLÝRÝM ÇOK SESLÝLÝK ADINA HOÞ SOHBETLER ADINA SOSYAL ÝLÝÞKÝLER ADINA KALEMÝNÝZÝN MUHABBETÝNÝ KUTLUYORUM ELÝNE YÜREÐÝNE SAÐLIK DÝYORUM VE RUHSATSIZ BÝR YAÞAM KAVGAZIMIZ VARDIR BAÞLIKLI ÞÝÝRÝMÝ HOÞ GÖRÜNÜZE SIÐINARAK PAYLAÞMAK ÝSTEDÝM




Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Yarým kalmýþ hayellerle yaþarken
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr
Kýrýk umutlarým umut taþýrken
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Ölen ölmüþ kalan saðlar bizimmiþ
Kalanlarda namussuzca ezilmiþ
Umutlarým boðazýma dizilmiþ
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Ateþler düþtüðü yeri yakýyor
Çalýþmayý göze alanlar yanýyor
Sorumlular sorumsuzca bakýyor
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Ýnsanlarý insanlýk dýþý ezen
Ne arayan ne soran var ne gezen
Ölüm tapýnaklarý olmuþ bu düzen
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Enkaz altýnda kalan hayatlar
Tanrý zar atmýyor yenik umutlar
Yaþlýsýyla genci yetim çocuklar
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Sorumsuzluk kader ile beslenir
Can parayla takas olmuþ seslenir
Acýlarda sefaletle süslenir
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

Duyarsýz sorumsuz tüm beyler bakar
Dost Þeref bu düzen durdukca kokar
Yakýlan ormanlar sizide yakar
Ruhsatsýz bir yaþam kavgamýz vardýr

08/02/2008
Dost Þeref

05 Aralýk 2009 19:28

Merih Yücel

Sevgili Pervin haným, ne kadar çok sesli bir toplum olduk. Benim bazý doðrularým baþkalarýnýn yanlýþý oluyor. Onun doðrularý ise benim yanlýþým. Onun ve benim bazý doðrularý ise bir baþkalarýnýn yanlýþý. Her insan gölgesinden korkar oldu. Eskiden insanlar belediye otobüslerinde sohbet ederdi. Þimdi herkes sus pus. Oysa biz, Ýzmirliler pek çok çeþitliliði içimizde taþýr ve bu zengin kent mozayiðimizle barýþ içinde yaþardýk. Cocukken hatýrlýyorum; musevi komþumuz Davit, devamlý roman okurdu. Üzüntülü bir yere gelince baðara baðara aðlardý. Sesini duyup, yanýna koþar onu sakinleþtirirdik. Çingene komþumuz, keman çalardý. penceresinin altýna toplanýr, onu dinler, alkýþlardýk. Komþularýmýzla kapý önünde sohbet ederdik. Bir de Giritli Fatma haným teyzemiz vardý. Torunlarýyla arkadaþtýk. Laz bir yengemiz , azeri, gürcü ve kürt komþularýmýz vardý. Bütün bu farklýlýklar bize o kadar da farkýndalýklar getirmiþ, herkes dost, herkes kardeþti. Bu zengin kültür içinde büyüdük gittik. Þimdi ne oldu? Yemin ederim ki ben hiç deðiþmedim. ve inanýyorum ki hiç bir Ýzmir'li deðiþmedi.
Deðiþen doðrular mý?
Sevgi ve dostlukla.


Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.