HEPÝMÝZ 'UCUBEYÝZ'

15 Ocak 2011 01:59 / 4347 kez okundu!

 


Lenin diyor ki; "Ýnsan hem toplum içinde yaþayýp, hem de ondan baðýmsýz olamaz”. Prof. Moissej Kagan ise (Güzellik Bilimi Olarak Sanat ve Estetik) "Kiþi toplumla soyut bir karþýtlýk oluþturmaz, tam tersine, toplumsal bir içeriði bireysel olarak kendinde taþýr" diyor...

 

Sadece güzel olanýn "estetik" ya da "sanat"tan sayýldýðý dönemler en "ucube" zamanlardý bana göre. Monarþik ve orta çað feodalizminin hüküm sürdüðü zamanlarda "beðendim" ve “beðenmedim" demek farklý bir durumu ortaya çýkarýyordu.


Sanat bir güzelliði deðil bir çirkinliði de konu eder ama onu anlamak mutlaka bir bilgi gerektirir. Çirkinliðin öyle bir sunumu yapýlýr ki, sonunda sanatseverler için muhteþem bir zevk haline gelir o "çirkinliði" seyretmek. Bu klasik bir yanlýþlýktýr sanattan anlamayan kesim için.

Heykeltraþ Mehmet Aksoy'un eseri için ise en abartýlý eleþtiri Baþbakan'dan geldi. Sanatsevmezliðini sanatseverlerle deðil, halký ile paylaþtý. Sadece Türkiye halký ile deðil dünya ile de sanat hakkýndaki cahilliðini paylaþtý. Anlamadýðý þeyden "tiksinti" ile söz etmesi çok anlaþýlýr bir þey elbette. Çok alýþtýk toplum olarak anlamadýklarýmýz ve bilmediklerimizle ilgili kaba saba konuþmaya.

Çerniþevski'nin dediði gibi; "Güzel bir yüz çizmek baþka bir þey, bir yüzü güzel çizmek baþka bir þeydir."

Ancak, Baþbakan talihsiz bir genelleme yaparak, ideolojik düþünüþün tuzaðýna düþüyor. Ýllaki "kýrýlan potun, devrilen çamýn" arkasýnda durmak için kendi Kültür Bakanýna da "dürtme beni" diyor. Böylece son fýrsatýný da kaçýrýyor. Maksadýný aþmýyor, bir de olayý gereksiz yere polemiðe sokuyor.

Elbette entelektüellik sonradan kazanýlan bir þeydir. Babadan oðula geçmez ama baþka meziyetler aile büyüklerinden, devlet büyüklerinden miras kalýr gelecek kuþaklara... Çýplak kralý giyinik görmek baþka bir riya, sev sevme bir sanat eseri hakkýnda sýnýrlarý aþýrý zorlamak baþka bir dava...

Bu baþbakan cesareti olsa gerek. Ýktidar körleþince ve burnunun ucunu görmeyince her þey de "ucube" gözükmeye baþlýyor demek ki. Hep ayný çeliþkiye düþebiliyor politikacýlar. Fakirlik edebiyatýndan "zenginleþmek" istiyorlar. Biri sýrça köþkün "entelektüel"lerinden, diðeri havuzlu villalarda oturan kiþilerden rahatsýz oluyor. Önemli olan nereden geldiðin, nerede yaþadýðýn deðil, oysa nereye doðru gittiðin deðil midir?

Geçen seçimlerde “Ýzmir'i istiyorum” dedi. Yeþilçam filmlerindeki sütçü beygirinin üstündeki sultanlar gibi... Fethetme mantýðý günümüzde daha "politik" politikalar gerektiriyor. "Monþerlik" gerektiriyor. Bir çuval inciri berbat etmemek için gerekirse hep belirli bir metinle ve "cam"dan konuþmak gerekiyor. Gerektiðinde "cam"ý kýrar çýkarsýn çünkü ama dil kýrýðý aðýrdýr, geçmez, iyileþmez. 

Bir de bakarsýnýz "HEPÝMÝZ UCUBEYÝZ"...



Pervin Mýsýrlýoðlu E.

15.01.2011


***

Çizim: Firuz Kutal

 

Son Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2011 23:28

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
10 Haziran 2012 13:20

denizkizi35

yazini cok begendim pervincigim .. Ellerine ve yüregine saglik !
02 Mart 2011 13:15

gökay

Evet bir siyaset adamýnýn sanat, müzik, edebiyat gibi konularda görüþünü böyle
köþeli sözlerle ifade etmesi çoðumuza hoþ gelmiyor. Halbuki baþbakan da kiþisel olarak
kimi eserleri beðenebilir ya da beðenmeyebilir.''Ucube'' nitelemesi ise klasik potlardan biri.
Peki bu eserle ilgili arka planda neler var:
Kars Belediye Meclisi, bugün yaptýðý toplantýda 4’e karþý 19 oyla Ýnsanlýk Anýtý’nýn kaldýrýlmasýna karar verdi. Anýtýn yerinde tarihi dokuya uygun olarak çevre düzenlemesi yapýlacaðý belirtildi.
Bir önceki belediye baþkaný döneminde yapýmýna baþlanan Ýnsanlýk Anýtý, SÝT alanýnda olduðu tartýþmalarýna neden olmuþtu...
Önceki Belediye Baþkaný Naif Alibeyoðlu zamanýnda yapýmýna baþlanan ve SÝT alanýnda olduðu belirlenen anýt için 2008 yýlý Eylül ayýnda Bölge Anýtlar Kurulu’ndan inþaatýn durdurulmasý ve yýkýlmasý için de karar çýkmýþtý.
.....'' Karþýyaka Belediye Baþkaný geldi. Heykeli teknik yönden incelediler. Kullanýlan malzemelerin mukavemet yönünden yetersiz olduðu, götürülürken kýrýlma, dökülme olabileceði için heykeli götürmeme kararý aldýlar.''
hürriyet.com.tr 2, mart,2011
.........
Sit alanýnýn içine Bölge Anýtlar Kurulu'nun kararýný hiçe sayarak tarihi dokuyu bozan devasa heykeli diken eski belediye
baþkanýný sanatesever olarak mazur göreceðiz,Kars belediyesinde alýnan 4'e karþý 19 gibi yüksek bir oyla alýnan
anýtlar kurlunun kararýna uyma kararýný pas geçeceðiz, böyle devasa bir eserin statik güçlendirmesini kaale almamýþ
bir sanatçýya ve bu denetimi yapmayan belediyenin teknik ekibine söyleyecek sözümüz olmayacak, ama ''ucube''
potunun üzerine 4 koldan atlayacaðýz...Kars gibi ülkenin en dar gelirli bölgesindeki vatandaþlarýna, en temel hizmetleri
götüremeyen, götürmeyen belediyenin sanat aþký tamamen duygusal olsa gerek!
Tüm ülkede son elli yýlda dünyadaki benzerlerinin çizgisine ulaþan kaç tane heykel ya da anýt yapýlmýþ bir bilen
anlatsýn da öðrenelim.
Para kazanmaktan, yandaþlarýna kaynak akýtmaktan baþka gaye gütmeyen zihniyetler mi sanatý desteklyecek,
ya da gerçek sanatçýlara kol kanat gerecek?
Saygýlar...

17 Ocak 2011 14:04

Timuçin GÜNDEM

Ýnsanýn güzelliði, beyninden, yüreðine oradan da kemiði olmayan diline dökülen manadadýr. Sanatýn güzelliði eserlerinin illaki manalý olmasýdýr. Hiç bir eser yok ki, manasý olmasýn, bu eserde kimilerine manalý, kimilerine manasýz gelmiþ olabilir. Asýl olan sýrçadan sarayý tuz buz etmemektir. Sarayýn kime ait olduðuna bakýlmaksýzýn bu böyle olmalýdýr. Esasen aksi manasýzlýk ya da güncel tabirle " ucubedir." Sanýrým burada eser den çok eserin müellifi zedelenmiþtir. Neticede, ortada bir insan emeði vardýr. Yaradan ötürü hoþ görülmesi gereken bir insanýn. saygýlarýmla.
17 Ocak 2011 12:01

EK

Pervin Mýsýrlýoðlu E.'nin ve Nabi Yaðcý'nýn kalemlerine, akýllarýna, ellerine saðlýk olsun! Görüþ ve yorumlarýný kendiminkilerle çok benzer olduðunu gördüm ve mutlu oldum.

Bu sitede sümüklü Ýzmirliler'e yakýþan yazýlarýn yer almasýný sevinçle karþýlýyorum. Emeði geçenlere teþekkürler!


17 Ocak 2011 11:54

padlock

Sanatta bile erozyona uðradýk. Gerçekten korkutucu.

Dilimin sýnýrlarý, dünyamýn sýnýrlarýdýr.
~ Ludwig Wittgenstein ~


Çok güzel bir yazý olmuþ, eline saðlýk.
17 Ocak 2011 11:42

kafka

ELLERÝNE VE YÜREÐÝNE SAÐLIK, ORTAK DUYGULARIMIZI ÇOK GÜZEL ANLATMIÞSIN PERVÝN.

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.