Çayýr Ayný Çoban Ayný, Koyunlar Farklý Artýk...

20 Eylül 2010 00:41 / 4210 kez okundu!

 


Referandum meselesinde en çok güldüðüm konu da CHP’li çobanlarýn "hayýr" konusunda yaptýðý "çarpýcý" enstalasyon oldu. Televizyonda haberlerde seyrettim. Aç býrakýlmýþ koyunlarýn önüne koyduklarý uzun yemliklerle "hayýr" yazdýrdý siyaset bilimci çobanlar koyun sürüsüne... Bu "türcülük" yapan ve kendi yaptýðý ile gülünç duruma düþen eylemcilere çok sempati duydum yine de.

Ortaya son derece eðlenceli çeliþkiler, garip farkýndalýklar çýktý. Kuzu olmadan koyun, çoban olmadan sürü olmaz. Ancak gelin görün ki bu "dahiyane" buluþla "hayýr" demeye zorlanan koyunlar otlaðýn tüm kurallarýný yerle yeksan ettiler. Referandum öncesi "hayýr" diyen koyunlar, sýra oylamaya gelince galiba ne tarafta otlayacaklarýný unutup "evet" çayýrýna geçtiler.

Koyunlarýn evcilleþme tarihi köpeklerle birlikte insanoðlundan bile neredeyse önce. 6000-8000 yýl önceye dayandýðý için evcilleþmeleri sanýrým o yüzden onlar çok "medeni" bir çizgide. :)

Farklý biyotoplarda olup, özellikle steplerde, daðlýk kesimlerde, az da olsa ormanlarda bulunduklarý söylenir ama ansiklopediler "þehir koyunlarý"ndan pek söz etmezler.

Sütünden, etinden, yününden yararlanýlan bu hayvanlarýn "uysallýðýndan" neden faydalanýlmasýn ki? Anlamýyorum. "Hayýr"la kandýrýlan koyuna, verdikleri küspe dokundu anlaþýlan...

Üstelik Genco Erkal'ýn "koyun gibisin be kardeþim" dediði videolarý önümüze yiyelim diye koyuyorlar ya bazý dostlar, galiba unutuyorlar; çayýr ayný, çoban ayný koyunlar farklý artýk... (Firuz Kutal'ýn çalýþmasýný büyütmek için týklayýn)


AHLATLI KOYUNLARI BÝLÝR MÝSÝNÝZ?

Uçuruma atlayan... (okumak için týklayýn)

Temmuz 2005’te Van'da sürü liderinin ardýndan uçurumdan atlayarak telef olan 1500 koyunun ölümü ibret vericidir...

Van'ýn Gevaþ ilçesine baðlý Ýkizler köyü Buduþlu mezrasýnda bir koyunun Kuþkayalar Mevkii'ndeki uçurumdan düþmesi üzerine arkasýndan bütün sürü uçurumdan atladý.

Olayý yaþayan çobanlardan biri olan Ýsmet Merhametli, 30 yýllýk bir çoban olarak ilk defa böyle bir olayla karþýlaþtýðýný söyledi.

Oysa biraz beklese bu seferde görecekti...

Ya "ejnebi"lerin akýllý koyunlarýnýn süper ýþýk gösterisini ve oyunlarýný gördünüz mü? Seyretmenizi tavsiye ederim. (video için týklayýn)


PEKÝ SÝZ KOYUN, BEN KOYUN, HANGÝSÝ GERÇEK, HANGÝSÝ OYUN?

Seçmenleri baþka bir hayvan örneði ile tanýmlamak istersek hangisini seçelim aþaðýlamak için?

"Nankör" kedi,"aþaðýlýk" köpek ya da "korkak" tavþan, "yýrtýcý" kaplan, "inatçý" keçi. Hangisini seçersek iyi bir seçim yapardýk? Hangi hayvan daha az iyi diðerinden? Hangi insan daha üstün hayvan türünden? En uysal, en agresif, en hangisi uygun evet-hayýr dememesi için? Erkan Yolaç olsa her iki tarafa da basardý sopayý. Çünkü bu oyundan "evet" de çýksa, "hayýr" da çýksa kaybederdiniz. Tek þansýnýz "papaðan" olup duyduðunuzu tekrar etmenizdi.

Nedir suçu bütün bu masum hayvanlarýn? Denize düþen hayvana, pardon yýlana sarýlýyor...

Býrakýn koyun saymayý. Biliyorum, saydýnýz saydýnýz bitiremediniz. Hala uykunuz da gelmedi. Uyku ile uyanýklýk arasýnda dikkat edin Garura (Albastý) gelir. Yorgun olan insanlara çöker, eli kolu hareketsiz kalýrmýþ insanýn... “Yorgun demokratlara” hele garura gelir, gitmek bilmez.

Biz en iyisi insaný insanca fazlalýklarý ve insanca eksiklikleri ile kýyaslayalým. Defolarý, kararlarý, kararsýzlýklarý ile kabul edelim, sevelim.

Yoksa elbette;

En güzel hayýrý ben çektim, en uzaða ben iþedim,en iflah olmaz muhalefeti ben yaptým, en kolay eveti ben dedim, en zor soruyu sen bildin, en bilge ben konuþtum, en yalaka sen yazdýn, en ukala ben cevap verdim... En dövüþçü sen oldun, en dayakçý ben, NE MUTLU EN TÜRKÜM DÝYENE durumlarýndan bir yere varamayacaðýz... Kibiri þeytana devredelim. Yoksa hani "Köylü milletin efendisi idi", hani “Ne mutlu Türküm diyene" idi yoksa þimdi "Ne mutlu koyunum diyene"ye kadar gider iþ.

Onlar bana "elleriniz kýrýlsýn" diyor "evet" dediðim için, benim þimdi onlara "dilin kopsun" diyebileceðimi düþünebiliyor musunuz? Bu ne basitliktir kardeþlerim? Muhalefet etmek, ihanet etmekle eþitlendi ya pes doðrusu...

"Dilim varmýyor ama"; kurt gibi ulumaktansa koyun gibi “meeelerim" daha iyi...

"Kedi" gibi ve "kendi" gibi olanlara, hiç bir sirkte oynamayanlara, hiç bir delikte durmayanlara...


Sevgi ve Saygýlarýmla,



Pervin Mýsýrlýoðlu E.

20.09.2010


Çizim: Firuz Kutal

Son Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2010 02:05

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.