Bumerang her zaman geri dönmezmiþ

10 Aralýk 2010 12:58 / 4270 kez okundu!

 


Aborijinlerden çok þey öðrenebiliriz. Çünkü onlar sahici hayatlarla baðlarýný koparmakta direnen son “insan” soyu. Bir bilgi çok dikkatimi çekti. En eski avlanma aleti olan bumerang atýldýðýnda her zaman geri dönmezmiþ. Daha doðrusu çok çeþitli bumeranglar var. Tek tip deðil. Kendisine döneni, avýna saplanýp kalaný…

Her sözü, her hareketi ve her davranýþý kendisine döneceðini bilerek yaþayanlar ile attýðý, fýrlattýðý, hücum ettiði ava da, kendisine de deðmeden giden bumeranglar da var. Bu benim için yepyeni bir bilgi. 2011 için aklýmdan çýkarmamam gereken bir ders. Her taþý kendimiz için atarýz kuyuya, her sözü bize merhem olacaksa koyarýz dilimize, ballý sözcükler de, zehirli lakýrdýlar da bize dönecek diye dolaþýr ortada. Ölüm bile biz geri dönelim diye icat edilmiþtir neredeyse. Ýlk yumruðu atan son yumruk için vakit kazanmaya çalýþýyordur. Ýlk ayrýlan daha güçlü dönmek için bakar arkasýna…

Bumerang “ilkel” insanýn bir ihtiyaç hissettiðinde kullandýðý “silah”. Caný istediðinde de yaptýðý spor. “Modern” insanýn ise bazen farkýna varmadan medet umduðu bir araç.

Þimdilerde yeni bir spor ve silah gençlerin elinde. Yumurta… Attýklarýnda kendilerine dönmeyecek bir silah olarak düþünmüþler ki, hep beraber ve ayný anda rafadan, lop, cývýk mý diye sormadan “konuþmacý”ya “ikram” ediyorlar. Yüksek sesin bile “þiddet” sayýlmasýna itiraz etmeyecek olanlarýmýz vardýr içimizde. Daha kavgasýz, gürültüsüz ve sadece “konuþarak” uzlaþmayý huy edinenlerimize pamuk atsan eþit derecede hakaret. Çünkü bu tarz protestolar “medeni”ce tartýþmalara ve yaklaþýmlara ters, ilkel ve yaratýcý olmaktan uzak gerçekten de. Ne cesareti besleyen, ne esareti çözen, ne karþý tarafa kendini anlatan ya da dinleten, ne de anlýk sansasyon dýþýnda “derinlik” kazandýran bir etkisi var yumurtanýn. Evet yüzünüz, elbiseniz… hazýrlýksýzlýðýnýz, aþaðýlanma hissiniz, mahcubiyet ve hakarete uðramýþlýðýn garabeti çöker üzerinize, ama geçer gider etkisi sonuçta. Bu biraz yumurta tokuþturmaya benzer. Kýrarsýn ama çatlarsýn da. “Yetmez ama evet” toplantýsý sýrasýnda bir gencin yumurtadan daha etkili olacaðýný düþündüðü yaðlýboyayý, gazeteci ve konuþmacý olarak gelenlerin üzerine fýrlatýp gitmesi, oradakilerin ne görüþlerini deðiþtirmiþti, ne de geliþtirmiþti. Tam tersine, moderatörler dinleyicileri toplantýya katký için sözü olanlarý davet ettiklerinde farklý görüþlerdeki ne çok genç hayranlýk uyandýrýcý ve kalýcý etkiler yaratan, tepkilerini ve eleþtirilerini de kapsayan konuþmalar yapmýþlardý. Onlarýnki aklýmýzda, ama sapýklar gibi sahneye hücum ederek boya fýrlatan genç, yaka paça kayboluþunun dýþýnda bir etki yaratamadý. Sözüm var diye kalkar insan yerinden. Ha sapan, silah, bumerang, ha da yumurta çýkarmýþsýn cebinden… Hepsi çözümsüzlük, hepsi kaos, hepsi yok etme üzerine sonuçta. Ve hepsi gelip sizin kapýnýza “pislik” olarak yýðýlacak sonuçta.

Geri dönmeyen bumeranglarý Mýsýrlýlar, Güney Hintliler, Kýzýlderililer ve Borneolular kullanýrmýþ. Geri dönenleri ise Aborijinler… Fýrlatanýn yakýnýna düþen mi, atýlýp da üstünde kalan mý? Hangi silah daha az ilkel diðerinden?

Yumurta mý, boya mý, silah mý, “SÖZ”mü geri döner sahibinden?


Pervin Mýsýrlýoðlu E.

10.12.2010


Son Güncelleme Tarihi: 16 Aralýk 2010 01:39

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
13 Aralýk 2010 12:38

Yýlmaz DEMÝR

Bazýlarýnýn darbeleri ýþýðý ve devrimi ifade ederken bazýlarýnýn darbeleri de karanlýðý ve faþizmi ifade eder. Böyle çeliþkilerin yaþandýðý Ülkemizde yumurtalara farklý anlamlar yüklenmesi þaþýlacak bir durum deðil. Konuþmak isteyenlerle konuþturmak istemeyenlerin rol ve niyetlerini kendi ideolojilerimize göre yorumladýðýmýz sürece katedeceðimiz mesafe "bir ileri, iki geri" þeklinde olacaktýr. Burada ele alýnmasý gereken baðýmsýz sosyolojik 3 vaka vardýr; yumurtalý saldýrý, polisin kullandýðý aðýr muamele ve basýnýn tavrý. Yumurtalý protestonun yakýþýksýz ve baþkalarýnýn özgürlüðünü kýsýtlama amaçlý, Güvenlik Birimlerimizin tavrýnýn çok sert, basýnýn tavrýný ise toplumu bölüp parçalayan ve surlar örülmesi için adeta beton harcý taþýyan vasýtalar olarak görüyorum. Akademisyenlerin mutlak suretle itidal çaðrýsý yapmasý gereken bu tür vakalardaki mevcut tavýrlarý ise düþürüldüðümüz veya düþürülmek istendiðimiz durumdan kurtulmak için Büyük Üstadýn aþaðýdaki ünlü sözlerine (Safahat) kulak vermek gerekir!

"Sizi bir aile efradý yaratmýþ Yaradan,
Kaldýrýn ayrýlýk esbâbýný (sebepler) artýk aradan,
Siz bu davada iken yoksa, iyazen billah (Allah Korusun)
Ecnebiler olacak sahibi mülkün nagâh (ansýzýn)"

***

"Girmeden tefrika (ayrýlma, ayrýlýk) bir millete, düþman giremez,
Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez"

***

"Ey cemaat, yeter Allah için olsun, uyanýn
Sesi pek müthiþ öter sonra kulaklarda çanýn"

Aziz Atamýzýn "Aziz" sýfatýyla tanýmladýðý bu milleti, bayraðýný, gelenek ve inançlarýný heybesine gururla taþýyanlara sonsuz sevgi, saygý ve mutluluk dileklerimle!

12 Aralýk 2010 23:48

FRee_MeDia

Ýnsanlarýn konuþturulmadýðý, düþüncelerin baskýya alýndýðý, sanatçýlarýn, yazarlarýn ve Atatürkçü aydýnlarýn uyduruk bahanelerle cezaevlerine atýldýðý, üstelik hüküm bile giymedikleri halde 3 yýldýr hapislerde tutulduðu, izinsiz telefon dinlemeleriyle insanlarýn özel hayat gizliliðinin, onurlarýnýn ayaklar altýna alýndýðý, yandaþ medyalarla bilginin kirletildiði ve çarpýtýldýðý, doðruyu yazanlarýn ise eþi emsali görülmemiþ para cezalarýna çarptýrýldýðý, basýnýn örtülü sansüre alýndýðý, öðrenciye "paralý eðitime hayýr" deme hakkýnýn býrakýlmadýðý, yapýlan en ufak gösterilerde dahi polisin vatandaþýna acýmasýzca cop ve biber gazý kullandýðý bir ülkede, bu konularý pas geçip yumurtalý protestoyu eliþtirmeniz biraz ilginç deðil mi? Usta gazeteci Bekir Coþkun'un yumurtalý protesto ile ilgili olarak yazdýðý yazýyý okumanýzý tavsiye ederim..(biliyorsunuz o da yazýlarýndan dolayý birilerinin gazabýna uðradý ve iþinden kovduruldu)
Irak savaþýnda hiç bir gösteri ya da olay, Amerika'yý Dünyanýn gözünde baþkanlarýna atýlan bir "ayakkabý" kadar küçük düþürmemiþti. Bu tür eylemlerde amaç karþýdaki kiþiye zarar vermek deðil, baský altýndaki bir sesi Dünya'ya duyurmaktýr. Türkiye'de günlerdir bu konuyu konuþuyor. Bu durum öðrencilerin hedeflerine ulaþtýðýný gösteriyor. Bana kalýrsa öðrenciler doðru Bumerangý kullandýlar.
Bu arada sizin sanatsal çalýþmalarýnýzý beðenerek izliyorum. Umarým sanatta yakaladýðýnýz derinliði ve baþarýya köþe yazarlýðýnýzda da eriþirsiniz...

12 Aralýk 2010 18:06

m. kemal emül

Sayýn Mýsýrlýoðlu,

Yazýnýzda belirtmiþ olduðunuz, gençlerimizin yumurtalý protestolarýný, spor ve silaha benzetmenizi anlamakta çok güçlük çektim, spor vücudu geliþtirmek amacý ile yapýlan bir eylemdir, silah ise ya kendini korumaya ya da kuvvet kullanmaya takviye olan mücadele aletidir.

Siz kendilerine yumurtadan baþka protesto eylemi býrakmayan insanlara karþý, protesto olarak, yumurtayý kullanan gençlerimizin bu davranýþlarýný bumerankla baðdaþtýrýp, ilkel toplumlarýn davranýþlarýna nasýl indirgediniz bir türlü anlayamadým.

12 Aralýk 2010 14:33

Nezih Öztüre

Lütfen daha sýk yaz.
Düþüncelerini þiirsellik ve edebi doygunlukla anlatman keyif verici.
Hayranlýk ve kýskançlýk uyandýrýyor .
Teþekkürler.
Nezih
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.