Öğrettin-Öğrenmedim, Öğrendik-Öğrendim

23 Mart 2010 16:24  

 

Öğrettin-Öğrenmedim, Öğrendik-Öğrendim

Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu, eğitimde sorunları olan ama bir türlü doğru dile getiremeyen öğrencilere ve eğitici olarak kendisine bir göz atmayı dileyen herkese yeni çıkan kitabıyla ışık tutuyor

Öğrettin-Öğrenmedim, Öğrendik-Öğrendim

Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu
Beyaz Yayınları
Şubat 2010

Çevremizde sayısız toplumsal, çevresel sorun var. Her birimizin farklı konulara duyarlılık sahibiyiz. Ben de kendi mesleğim dışında eğitime ilgi duyuyorum. Eğitimin etkin, doğru uygulamalarının, çağdaş, aydın düşünen bireylerin gelişiminde, böyle yetişen bireylerin de sağlıklı bir toplumun oluşumunda çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Eskiden beri eğitimin nasıl daha verimli olacağı, bazı öğretmenlerimi neden daha çok sevdiğim, onların neler yapmalarının fark yarattığı ilgimi çekiyordu. Bu gözlemlerim yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki yoğun eğitim geliştirme programları içinde hem eğitici hem de eğitici eğiticisi olarak yer aldım. Bu nedenle hem meslektaşlarıma hem de öğrencilerime çok şey borçluyum.

Eğitimde birçok kurumda ve uygulamada çok sayıda sorunun sürmesi beni bu alanda biriktirdiklerimi paylaşmak isteği ile “Öğrettin-Öğrenmedim, Öğrendik-Öğrendim” isimli kitabı yazmaya yöneltti. Kitap her birimizin biraz eğitici biraz da öğrenci olduğu görüşüne dayanıyor. Aslında profesyonel alanı eğitici olmayanlar da birçok kez eğitici oluyorlar.

Temel teknikleri bilerek, iyi planlanmış, özenilmiş, kafa yorulmuş programlar çok yararlı ve keyifli olabiliyor, hem eğitici hem de öğrenici için.

Kitapta “Anılarımıza Göz Atalım” diyerek ve biraz mizah da katılarak, hem eğitici, hem de eğitim programı planlayıcı olarak neler yapılması ve yapılmaması gerektiği vurgulanıyor. Daha sonra, kolay okunabilir bir dille, örneklerle, küçük çizimlerle, uygulanabilecek yöntemlere ve dikkat edilecek konulara değiniliyor. Eğitim programlarının klasik, entegre ve aktif olmasının anlamı tartışılıyor. Bu bilginin bir eğitim programı seçme aşamasındaki öğrencilere yararı olacağını umuyorum. Değerlendirme de bir eğitim yöntemi olarak ele alınıyor.

Kitabın eğitimde sorunları olan ama bir türlü doğru dile getiremeyen öğrencilere ve eğitici olarak kendisine bir göz atmayı dileyen herkese yararlı olabileceğini umuyorum.

Kısacası bütün dileğim bu çalışma ile eğitime küçük bir ışık tutabilmek.


Sülen Sarıoğlu

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0