Ö.C. yine incitildi

30 Ağustos 2012 14:16  

 

Ö.C. yine incitildi

14 yaşındaki Ö.C.'nin cinsel istismara uğramasıyla ilgili 34 sanıklı davada tutuklu kalmadı. Kadın örgütleri adliye önünde eylemdeydi.

Serkan Ocak

ADAPAZARI - Sakarya’da 14 yaşındaki Ö.C.’nin cinsel istimara uğramasıyla ilgili 34 sanıklı davanın ilk duruşması dün görüldü. Mahkeme davayla ilgili gizlilik kararı verirken, kadın örgütleri adliye önünde “Bu davanın takipçisi olacağız” diye pankart açtı. Tutuklu yargılanan 19 öğrenci ise gece geç saatlerde tahliye edildi.

Adapazarı’nın 15 kilometre dışındaki yeni yerleşim yeri olan Camili’deki Sakarya Adliyesi’nde dün hareketli saatler yaşandı. Henüz ilköğretim çağında 14 yaşındaki Ö.C.’ye cinsel istismarda bulundukları için haklarında dava açılan 16’sı tutuklu, biri gıyabi tutuklu 31’i öğrenci olan 34 sanık ilk kez hâkim karşısına çıkacaktı. Tutuklu sanıklar sabah 09.00 sularında adliyeye getirildi. Bu sırada adliye önünde KESK, Emek Partisi, ÖDP, CHP , İHD , ADD, Genç Sen gibi örgütlerin destek verdiği Sakarya Kadın Platformu eylemdeydi.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Özgül Karaman, “Fethiye ve N.Ç. davalarında adalete olan güveni sarsan sonuçlardan sonra, bu davanın takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz” dedi. Adliye önünde toplanan sanık yakınları ise “Kız kendi rızasıyla beraber olmuş” diyerek, basın açıklaması yapan gruba tepki gösterdi.

Duruşma ‘gizli’ yapıldı
Duruşma, 1997 doğumlu olan mağdur Ö.C.’nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle kapalı olarak gerçekleşti. Salona sadece sanıklar ve avukatlar alındı. Bu arada mahkeme kapısına asılı, duruşma ilanında yer alan sanık isimlerinin ilk defa rumuzlu olarak yazılması dikkat çekti. Ruhsal dengesinin bozulduğu belirtilen Ö.C. ise duruşmaya getirilmedi. Ö.C.nin mahkemede sosyal uzmanlar tarafından alınan videosunun izleneceği öğrenildi.
3 ayrı dosya üzerinden görülen davada, 18 yaşından küçük çocukların büyük bölümü soruşturma aşamasındaki ifadelerini değiştirerek, suçlamaları reddetti. Duruşmada sanık ve mağdur avukatları arasında tartışmalar da yaşandı. ÇHD avukatlarından Müşir Deliduman, olaydan sonra ifadesi alınan emniyet müdürünün tutuklanmayıp firar etmesi nedeniyle Sakarya Valisi ile soruşturma hâkimi için suç duyurusunda bulundu. Avukat Ömer Kavili de “Usul kuralları çiğneniyor. Bugüne kadar çocuğa cinsel saldırı iddiasıyla ilgili hiç bir davada tutuksuz yargılama olmamıştır” dedi.

19 kişi tahliye edildi
Yaklaşık 15.5 saat süren dava saat saat 00.15 sıralarında sona erdi. Mahkeme, emniyet müdürü N.Ş.’nin firari olduğu davada, tutuklu yargılanan 19 kişinin tahliyesine karar verdi. Mahkeme, tahliyeye gerekçe olarak sanıkların yaşlarının küçük, cezaevinde tutuklu kaldıkları süre ve delillerin toplanmasını gerekçe gösterdi. Tahliye kararını öğrenen tutuklu yakınları büyük sevinç yaşarken ailelerin çocuklarını cezaevinden alabilmek için gece yarısı Sakarya Cezaevine gitti. Tahliye edilen 19 kişinin, Ö.C.’ye cinsel istismarda bulunanlar olduğu iddia edildi.

Mahkeme heyeti, dava kapsamında hakkında gıyabı tutuklama kararı bulunan Emniyet Müdürü N.Ş.’nin yurtdışına nereden çıkış yaptığının araştırmasını istedi. Ayrıca davanın sanık ve mağdurlarının 15 yaşından küçük olması nedeniyle içeriğine yayın yasağı getirildi. İddianamede firari polis müdürü N.Ş için ’Çocuğun basit cinsel istismarı, zincirleme çocuğun nitelikli basit istismarı ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’ gibi suçlardan 60 yıl, diğer sanıklar için de 20 ile 35 yıl arasında hapis cezaları isteniyordu.

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0