Türkiye'nin adı değişsin

06 Ekim 2013 16:10 / 1383 kez okundu!

 


kendisine milliyetçi muhafazakar oluşum diyen bir grubun yaptığı öneri.

öyle tek başına türkiye olan, tek sözcüklü bir isim türkiye gibi büyük bir devlete yakışmazmış.

ingilterenin ismi büyük britanya, amerika'nın ise amerika birleşik devletleri... bu durumda biz nasıl tek sözcüğe razı olabilirmişiz?

ayrıntıyı okumak isteyenler bakabilir: http://www.haberturk.com/…930&cat=110&dt=2010/01/07

ama şu var ki, gören duyan da ciddiye alacak bu oluşumu.

oysa şöyle bir durup düşünse, bunu yapmayacak.

büyük britanya ya da birleşik krallık ismi hangi tarihsel süreçlerin ürünü, nerden geliyor, nasıl oldu, altında ne var?

osmanlı imparatorluğu, kapitalizmin gelişiminin kaçınılmazlığını anlayamamış ve sınırlarında ve içinde gelişen tüm milliyetçi hareketleri kendisine düşmanlık olarak sayıp kazıklama, idam ve tehcir yoluna gitmişti.

ötekilerin yaptığını abartarak kendi yaptıklarını az gösterip unutturmaya çalışmış, olanlara da bulgar mezalimi, yunan mezalimi, sırp mezalimi, ermeni mezalimi adını verip onların haklı taleplerini örtbas etmeyi denemiş, başaramamış ve o toplumlar da ayrılıp kendi devletlerini kurmuştu. sonrasında osmanlı onlarla birlikte bir ekonomik, politik ya da kültürel ortaklık oluşturmayı yine becerememişti. ardından da neredeyse tek başına kalırken başkalarına kızan kendisi, aniden türk milliyetçiliğini anımsamış, öğrenmiş ve kalanların da kafasına zorla onu yerleştirmeye çabalamıştır. ancak entegrasyon yerine asimilasyonu çözüm yolu olarak seçtiğinden, ne kadar başarılı olduğunu bugün daha rahat görüyoruz.

ingiltere ise bir kısmında direnmiş, hatta katliamlar da yapmış ama sonrasında uyanarak sömürgelerinin kalan kısımıyla anlaşma yoluna gitmiş ve hepsinde bir vali bulundurarak onları büyük bir şemsiye altına toplamıştır. kendisi krallıktır, emperyalist bir ülkedir ama demokrasiyle yönetilir. bilindiği gibi kimi ülkelerin adı cumhuriyettir ama kendilerinde ya babadan oğula geçen bir hanedan hakimdir (azerbaycan, suriye) ya tam diktatörlükler vardır (eskinin romanya'sı, bulgaristan'ı) ya da otoriter yapılar hakimdir (türkiye). özetle kendi bahçesini düzenlememişler, başkalarının bahçesine müdahele edecek meşruiyeti kendilerinde göremezler. son dönemlerde hafifçe kendine çeki düzen vermeye başlayan türkiye, hızlı biçimde suriye'ye öğütler yağdırmaya başlamıştır. nereden nereye...

amerika birleşik devletleri ise kendi ayrı yasaları, kolluk güçleri olan bağımsız, federal devletlerin birliğinden oluşmaktadır. kızılderili kesim artık harcanmış da olsa, karaderili yurttaşları direnerek bugün başkanlık noktalarına kadar ulaşmıştır.

özetle onlar bu isimleri belirli tarihi süreçler sonunda aldılar. bizim ise bilerek ve isteyerek içine atladığımız birinci dünya savaşının mağluplarından olduğumuzu unutup, burnubüyüklüğümüze türkiye ismini bile yetersiz görüyor kimileri.

aslında ben, bu milliyetçi oluşum şaşırdı ve şöyle diyor sanmıştım :

"türkiye adı bizim gerçekliğimize dar gelmektedir. türkiyenin adı büyük türkiye cumhuriyeti (btc) olsun. içinde de 3 tane federe devlet kurulsun. trakya, anadolu ve mezopotamya. trakya'nın başkenti istanbul olur, anadolu'nun başkenti izmir olur, mezopotamya'nın başkenti de diyarbakır. ankara yine btc'nin başkenti kalır. ha bu arada birileri btc ismini bakü tiflis ceyhan boru hattıyla karıştırabilir ama önemli değil zaten gelecekte boru hatları demek devletler demek olacaktır."

böyle söylense biraz daha gerçekliğimize yeni şemsiyeler aranıyor diye düşünecektim ama değil. iş cahillik, küstahlık ve zırvalıktan başka şey değilmiş meğerse.

bir komplo teorisi öne sürmenin tam zamanı: "bu milliyetçi muhafazakar oluşum kanımca türkiyenin adını değiştirmek isteyenler tarafından piyasaya sürülmüş bir piyondur. sanki iyi bir şey söylüyormuş gibi yapıp, konunun bizzatihi kendisini tartışmaya açarak, bu türkiye'nin ismi işinin tartışılabilirliğini, doğallığını yaratarak ardından kimi kansızların getireceği önerilere kapı açtırılacaktır. hatta bu kişilerin büyük türkiye cumhuriyeti ismini öne sürüp türkiye'yi üçe bölme planlarını şimdiden yaptıkları da görülüyor... bu görüşte olanların nuhungemisine doluştukları ise bilinen bir sır."

ne plan değil mi? ama ya tutarsa...


nuhungemisi

(ekşisözlük)

07.01.2010

Son Güncelleme Tarihi: 07 Ekim 2013 15:45

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.