Yeni bir yýla dair

26 Aralýk 2014 14:12 / 1406 kez okundu!

 

 

“Adamýn biri Hz. Ýsa’ya arkadaþ olur. Ona; “Senin yanýnda sana yoldaþ olabilir miyim?” diye teklif eder. Teklifinin kabul edilmesi üzerine yola koyulurlar. Bir nehrin kenarýna varýnca yemek molasý için otururlar, yanlarýnda üç çörek vardýr. Ýkisini yerler, birisi kalýr. Bu arada Hz. Ýsa nehre varýp su içmek üzere kalkar, su içip dönünce üçüncü çöreði bulamaz. Adama; “Çöreði kim aldý,” diye sorar. Adam, “bilmiyorum” diye cevap verir.

Yemekten sonra tekrar birlikte yola koyulurlar. Yolda iki yavrulu bir geyik görürler. Hz. Ýsa yavrulardan birini yanýný çaðýrýr. Yavru, Hz. Ýsa’nýn daveti üzerine yanýna gelince Hz. Ýsa onu keser, etinin bir kýsmýný kýzartarak yerler. Yemekten sonra Hz. Ýsa geyik yavrusunun kalýntýlarýna; “Allah’ýn izni ile canlanýp kalk,” der. Yavru da derhal canlanýp kalkarak oradan uzaklaþýverir. Bu olay üzerine Hz. Ýsa yoldaþýna; “Sana az önceki mucizeyi gösteren Allah için soruyorum, çöreði kim aldý?” der, Adam yine; “Bilmiyorum,” diye cevap verir.

Bir müddet sonra bir nehrin yanýna varýrlar, Hz. Ýsa adamýn elinden tutar, su üstünde yürürler, karþýya geçerler. Nehri aþýnca Hz. Ýsa; “Az önceki mucizeyi sana gösteren Allah hakký için sana soruyorum, üçüncü çöreði kim aldý?” diye sorar, adam yine; “Bilmiyorum,” diye cevap verir.

Bir müddet sonra bir çöle varýrlar ve otururlar. Hz. Ýsa bir yere kum ve yaprak yýðar, meydana gelen yýðýna Allah’ýn izni ile, “Altýn ol” der, yýðýn da altýn olur. Hz. Ýsa yýðýný üçe bölerek adama; “Üçte biri benim, üçte biri senin, öbür üçte biri de çöreði alanýn” deyince adam; “Çöreði alan bendim,” diye gerçeði itiraf eder. Bunun üzerine Hz. Ýsa “Altýnýn hepsi senin olsun” diyerek ondan ayrýlýr. Adam altýnýn baþýnda dururken çölde yanýna iki yolcu gelir. Gelenler kendisini öldürüp altýný almak isterler, adam; “Onu aramýzda üçe bölüþürüz, þimdi önce biriniz þehre varýp yiyecek bir þey alsýn” diye teklif eder. Adamýn teklifi kabul edilerek gelenlerden biri þehre gönderilir. Þehre giden adam yolda giderken; “Niye altýný onlar ile bölüþeyim, alacaðým yiyeceðe zehir katar, onlarý öldürürüm, böylece altýnýn hepsi bana kalýr” diye düþünür ve dediði gibi yapmak üzere þehirden aldýðý yiyeceðe zehir katarak döner.

Altýnýn yanýnda kalanlar da; “Niye ona altýnýn üçte birini verelim, dönünce onu öldürür ve altýný ikimiz paylaþýrýz” diye konuþurlar. Adam dönünce onu öldürürler, fakat yiyeceði yiyince de kendileri ölür, böylece altýn çöl ortasýnda ve her üçünün ölüsünün yaný baþýnda sahipsiz kalýr. Daha sonra Hz. Ýsa’nýn yolu olay yerine yeniden uðrar, durumu görünce yanýndakilere; “Ýþte dünya budur, ondan sakýnýn” der ”.    

Tasavvufta çok sevdiðim bir hikayedir. Hýrsýn, hiçbir þey kazandýrmayacaðýný çok latif bir dille anlatýr. Bize ait olan o kötü eryahlarý, iyi olana çevirmek, baþkalarýný anlayarak, sadece kendimiz ile savaþ içinde olmamýz gerekiyor. Kendimiz ile olan savaþýn, baþkalarý ile olan savaþtan daha önemli olduðunu düþünüyorum. Ayný zamanda ruhumuza batmýþ dikenleri tek tek çýkarmak bu yolu izlemek ile mümkündür.

Yeni bir yýl daha geliyor. Daha berrak, daha taze. Kainat bile sabit durmazken, insan da sürekli deðiþim halinde. Bir önceki senedeki bize dair ne varsa, bir sonraki sene sanki bir yabancýya ait olarak kalýyor. Deðiþebilmek biraz da çýplak gözler ile kendimizi eleþtirebilmekten geçiyor. Kendini sürekli eleþtirebilen insanlarý bu yüzden çok seviyorum. Onlar sürekli deðiþim halindeler. Yoldaþlarý hýrs deðil; eleþtiri. Bu yüzden de her þeye ve herkese, kendi aynasýndan bakabilmeyi biliyorlar. Daha hoþgörülü, daha anlayýþlýlar.

Bir de kendi kusurunu örtmek için baþkalarýnýn kusur ve ayýplarýný arayarak bir ömür tüketenler var. Ben onlarý denize atýlan rastgele bir taþ gibi görüyorum.

Ýnsan ki, surette önemsiz ama mâna’da okyanusun dibinde keþfedilmemiþ bir incidir. Eðer dilimizin sevgi dili haline dönüþmesini istiyorsak, okyanusun dibindeki o incinin önemini keþfetmek için çaba harcamalýyýz.

Dilerim ki, 2015; þiddetin ve savaþýn sevgiye, yalanýn gerçeðe, hilenin dürüstlüðe, ihanetin, kibrin ve aldatmanýn tövbeye, zulmün bütün canlýlara karþý yardýma, hýrsýn tamaha, kýskançlýðýn taktire, kötülüklerin iyiliðe, gözyaþlarýnýn sýcak tebessümlere, farklý görüþlere dair beynûnetlerin birliðe dönüþtüðü, terütaze bir yýl olur.

 

Nilden ERSOY

25.12.2014

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.