Amerika'da üniversite eðitimi

16 Þubat 2015 01:06 / 2676 kez okundu!

 

 

Günümüzde yabancý dil bilmek artýk bir gereklilik. 80’lerin sonunda hayatýmýza giren internet ile beraber, dil bilmenin ne kadar önemli olduðunu anladýk. Dünya’nýn en iyi üniversitelerinde okuyabilmek içinde, dil bilmek þart haline geldi. Bu ay, uzun yýllar ABD’de eðitmenlik yapmýþ ve þuan da Ýzmir’de yaþayan  Ali Tuna ile, hem iþi hem de dünya dili "Ýngilizce" üzerine güzel bir röportaj gerçekleþtirdik.

 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Ýzmir doðumluyum. Selçuk Üniversitesi, fizik öðretmenliði bölümünü bitirdim. Bölümü bitirdikten sonra, Amerika’da doktora programýna baþvurdum. Öðretim asistaný olarak kabul alarak, Amerika’ya gittim. Doktoradan sonra, öðretmenliðe baþladým. Lise ve üniversite seviyesinde fizik, matematik ve SAT sýnavlarýna hazýrlýk öðretmenliði yaptým. Türkiye’ye geldikten sonra, 3 yýl özel bir üniversitede TOEFL eðitmenliði yaptým. Þu anda Amerika’da üniversite veya lise okumak veya, yüksek lisans yapmak isteyen öðrencilere, danýþmanlýk hizmeti veriyorum. Bunun yanýnda TOEFL, SAT, IELTS sýnavlarý konusunda eðitmenlik yapýyorum.

 

Ülkemizde gençlerimizin en büyük sorunu Ýngilizce konuþamamak sizce bunun nedenleri nelerdir?

Bunun nedeni Türkiye’de pratiðe deðil, ders kitabýna yönelik bir eðitimin verilmesi. Sadece Gramer bazlý bir eðitim verip, bunun pratik anlamda uygulanmasýný saðlamazsanýz, gençlerinde Ýngilizce konuþmasýný bekleyemezsiniz Bu ayný araba sürmek gibi. Siz tüm trafik kurallarýný öðrenebilirsiniz ama araba sürmeye baþlamadan, araba sürmeyi öðrenemezsiniz. Bu yüzden Türkiye’de ki Ýngilizce eðitiminin,  gramer bazýndan alýnýp,  dinleme ve okuma bazýnda bir eðitime dönüþmesi gerekiyor.

 

Ayný zaman da IVY LEAGUE EDUCATION diye bir danýþmanlýk þirketiniz var, öncelikle IVY ne demek bize bahsede bilir misiniz?

IVY sarmaþýk demek. Harvard, Yale gibi üniversitelerin baðlý olduðu bir atletik lig aslýnda. Günümüzde Amerika’da bulunan en iyi üniversiteleri ifade etmek için kullanýlan bir terimdir.

 

Anladýðým kadarý ile Avrupa’ya deðil sadece Amerika’ya öðrenci gönderiyorsunuz. Neden Avrupa deðil sadece Amerika?

Amerika’da her seviyede öðretmenlik yaptým. Amerika’da ki liseleri, üniversiteleri ve araþtýrma merkezlerini gördüm. Avrupa konusunda herhangi bir tecrübem yok. Bu yüzden diðer alanlara girmiyorum.

 

Öðrenciler Türkiye’de Üniversite okumak yerine neden Amerika’yý tercih etsinler? Bu çok masraflý bir süreç deðil mi?

Þunu söyleyebiliriz; Amerika’da üniversite okumak isteyen bir öðrencinin, okula ödeyeceði yýllýk ücret 20.000 dolar ile 60.000 Dolar arasý deðiþiyor. Dolayýsý ile bu hizmeti, ücretsiz bir hizmet olarak reklam etmiyoruz. Amerika’da üniversite okumanýn en büyük avantajý; Amerika’nýn,  Türkiye’ye göre daha istikrarlý bir ekonomiye ve politikaya sahip olmasýdýr. Orada, sürprizler ile kolay kolay karþýlaþmýyorsunuz.

 

Ayný zamanda Türkiye’de birçok danýþmanlýk þirketi var. Sizin bu danýþmanlýk þirketlerinden farkýnýz nedir?

Diðer þirketler bizim bildiðimiz kadarý ile: sizi þu veya bu okula gönderelim diyorlar. Biz tamamen öðrencinin ihtiyacýna ve isteðine göre baþvuracaklarý okulu belirliyoruz ve baþvuru sürecinde öðrencinin sosyal medya hesaplarýna kadar her konuda danýþmanlýk yapýyoruz.

 

Öðrencinin ihtiyacý neye göre belirleniyor?

Öðrenci ilk geldiðinde, Ýngilizce seviyesini tespit ediyoruz. Okul notlarýný gözden geçiyoruz.  Sosyal aktivitelerini inceliyoruz.  Daha sonra öðrenciye bir yol haritasý çiziyoruz.

 

TOEFL,SAT,GRE,GMAT,IELTS gibi yabancý sýnavlar var. Bir öðrenci bunlardan herhangi birini almak istediðinde nasýl bir yol belirliyorsunuz?

Bu öðrencinin okumak istediði bölüme baðlý. Okumak istediði bölüme göre test seçip, bunlarýn çalýþma planýný yapýyoruz. Ayný zamanda gerekli özel dersleri sunuyoruz.

 

Sýnavlar konusunda öðrenciye tavsiye de bulunuyor musunuz?

Bizim tavsiyemiz TOEFL çünkü TOEFL’ý dünyada bütün kurumlar tarafýndan kabul ediliyor. Þu anda Türk Hükümeti IELTS’ý kabul etmiyor. Bu yüzden öðrencinin IELTS’e çalýþmasýný tavsiye etmiyoruz.

 

Birçok öðrenci yurtdýþýna gittiðinde burs almak istiyor. Amerika’da ki burs olanaklarý nasýl?

Okumak için giden bir Türk öðrencinin ilk sene burs almasý zor. Amerika’da ihtiyaç bazlý burs imkaný çok yok.  Bizim merit-based scholarships dediðimiz baþarý bazlý burs imkanlarý var. Öðrenci, üniversiteye baþvuru yaparken veya birinci sýnýfta okurken, test puanlarýný, ders notlarýný yüksek tutarak burs alabilir. Bir de, profesyonel spor yapan öðrenciler atletik burs alabiliyorlar.

 

Þimdiye kadar öðrenci gönderdiniz mi?

Amerika’da bulunduðumuz zaman birçok öðrenci gönderdik. Yüzlerce öðrenci þuan üniversitede okuyor veya profesyonel olarak iþ hayatýnda çalýþýyorlar. Ýzmir’de yeni baþladýk. Geçen sene kursa baþlayýp, farklý üniversitelere kabul alan öðrencilerimiz var. Ama bunlarý þirket olarak göndermedik, þahýs olarak gönderdik. O yüzden onlarý referans olarak veremem.

 

Amerika’da eðitim planý yapan öðrencilerin en çok nelere dikkat etmesi gerekir?

Öncelikle Ýngilizcelerinin kusursuz olmasý gerekiyor. Okuldaki notlarýnýn çok yüksek olmasý gerekiyor. Eðer güzel üniversitelere gitmek istiyorlarsa; mutlaka kültürel ve sosyal aktivitelere katýlmalarý gerekiyor. Spor yapýyorlarsa, bunlarýn lisanlarýný almalarý gerekiyor. Herhangi bir bilimsel araþtýrmaya dahil olabilirlerse, ya yazar olarak ya da katkýda bulunan kiþiler arasýnda, isimlerinin geçmesini tavsiye ediyoruz.

 

Öðrenci bu okullara kabul alsa da orada okurken karþýlaþabilecek zorluklar nelerdir?

Amerika’da eðitim sýnav bazlý deðil, ödev ve proje bazlýdýr. Öðrenci sadece sýnav zamanlarýn da  ders çalýþarak, okulu geçemez bitiremez. Bu ayný zamanda, öðrencinin ortalamasýný yüksek tutabileceði anlamýna da geliyor. Öðrenci ödevlerini yaptýðý müddetçe, öðrencinin 4.0 üstünden ortalamasýný 4.0 tutma ihtimali yüksek.  

 

Bu hizmeti verirken en çok karþýlaþtýðýnýz zorluklar nelerdir?

En çok karþýlaþtýðýmýz zorluk öðrencilerin Ýngilizce konusundaki yetersizliði. Çünkü biz SAT dersi verirken, Ýngilizceyi öðrencinin halletmiþ olmasý gerekiyor. Diðer bir problem de: bizim ile görüþen öðrencilerimizin, Ýzmir’de ki en iyi okullarda okuyan kiþiler olarak, eðitim yüklerinin aðýr olmasý. Öðrenci ders notlarýný yüksek tutmaya çalýþtýðý için, bizim verdiðimiz programa çok vakit ayýramayabiliyor.

 

Yurtdýþýnda bir öðrenci problem yaþadýðýnda bu durum size nasýl yansýyor?

Öðrenciyi, Amerika’da ki danýþman hocalarýna teslim ediyoruz. Danýþman hocalarý, birincil irtibat kiþisi oluyor. Amerika’nýn kanunlarý, bu öðrenciler ile çok ciddi ilgilenilmesi gerektiðini empoze ettiði için, öðrenciler sorununu direk orada halledebiliyorlar.  Eðer halledemezlerse, bizim ile irtibata geçiyorlar. Bizde direk yetkililer ile görüþüyoruz. Gerekirse de oraya gidip problemi orada hallediyoruz.

 

Peki vize görüþmeleri için öðrencilere önerileriniz neler?

Amerika’da üniversiteden kabul almýþ bir öðrencinin vize konusunda problemi olmaz. Baþvuruda bulunulan üniversite, I-20 formu gönderiyor. Bu form ile konsolosluða giden öðrenci, ailesinin maddi kaynaklarýný belgeledikten sonra vize alma konusunda problem yaþamýyor.

 

Danýþmanlýk  paketleriniz hakkýnda detaylý bir þekilde ulaþacaðýmýz kaynak var mý?

Danýþmalýk ve bu süreçler ile ilgili detaylý bilgiyi http://www.ivyleagueizmir.com/  internet sitemizden ulaþabilirsiniz.

 

Þirketinizin gelecek dönem planlarýndan bahseder misiniz?

Bu yeni yeni ortaya çýkan, niþ bir market. Ýstanbul’da bu iþi, bu þekilde yapan birkaç danýþmanlýk þirketi var. Ýzmir’de ise, hemen hemen bu konsepti yapan þirket yok. Birincil amacýmýz; Türkiye’de ki öðrencilere bu iþi açmak fakat Türkiye’de öðrencilerin bu konuda yeterli bilgileri olmadýðý için böyle bir hedefleri de yok. Bu yüzden öncelikle bilgilendirmek, daha sonra yardýmcý olmak. Ýleride de Orta Asya’da ve Orta Doðu’da ki öðrencilere ayný þekil de yardýmda bulunmak.

 

Sizin eklemek istedikleriniz?

Öncelikle ailelerin þunu unutmamasý lazým; bu masraflý ve uzun bir süreçtir. Aileler þunu istiyorlar; öðrenci hem Türkiye’de hem de Amerika’da iyi bir üniversite kazansýn. Bunun ikisini birden gerçekleþtirmek zor. Ailelerin, önce karar vermesi gerekiyor. Bu kararý verdikten sonrada, yapýlan yol haritalarýna uymalarý lazým.

 

Nilden ERSOY

8.02.2015

 

Son Güncelleme Tarihi: 17 Þubat 2015 00:28

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.