Korku salma ve sindirme aracı İstiklal Mahkemeleri arşivi açılıyor...

06 Aralık 2011 00:10  

 

Korku salma ve sindirme aracı İstiklal Mahkemeleri arşivi açılıyor...

ANKARA- Mustafa Kemal yönetiminin ve devamcısı Kemalci rejimin korku salma ve sindirme aracı İstiklal Mahkemeleri arşivi açılıyor.

İstiklal Mahkemeleri arşivi açılıyor. TBMM arşivinde 8 kişilik bir ekip, 914 bin 695 sayfa belge ve 158 eski defterden oluşan İstiklal Mahkemeleri arşivlerini günümüz Türkçesine çeviriyor. Cumhuriyet tarihinin önemli belgeleri, gün ışığına çıkarılıyor. Meclisin arşivinde, İstiklal mahkemeleriyle ilgili 914 bin 695 sayfa belge ile 158 eski defter bulunuyor. Eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin tarafından 23. Dönemin sonlarında başlatılan çalışmayla, 8 kişilik bir ekip belgeleri günümüz Türkçesine çeviriyor. 1,5 yıldır süren çalışmanın, 2-2,5 yıl daha süreceği tahmin ediliyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, 'Dersim Katliamı' tartışmalarını bir ileri boyuta taşıyarak, İstiklal Mahkemesi zabıtlarının açıklanmasını gerektiğini vurguladı. Bülent Arınç, "İstiklal Mahkemeleri'nde yaşanan olayları hepimiz biliyoruz. En azından ben biliyorum. Okuduğum için biliyorum. Bu konuda yazılanları biliyorum. Üç Ali'nin 'önce idamın infazına bilahare şahitlerin celbine' diye karar verdiğini biliyorum. Sorgusuz sualsiz çocuk yaşta olanların büyük acılar içersinde idam edildiğini bliliyorum. İstiklal mahkemelerinin zabıtlarını meclis başkanlığı yaptığım için biliyorum" dedi.

Çevirinin tamamlanmasının ardından arşivinin açılıp açılmamasına Meclis Başkanlığı ya da Başkanlık Divanı karar verecek. Ancak, çalışma tamamlanmayıncaya kadar açılması düşünülmüyor. Bu çalışma kapsamında, belgelerin, Türkçeye çevrilmesinin yana sıra teknolojik imkanlardan yararlanarak kayıt altına alınması, arşivlenmesi ve saklanması da mümkün olacak.

BELGELERİ İLK GÖREN KİŞİ

''İstiklal mahkemeleri'' konusundaki çalışmasıyla tanınan Prof. Dr. Ergün Aybars, Mecliste bugüne kadar kapalı tutulan belgelere ilk ulaşan kişi...

Doktora ve doçentlik tezini hazırlarken aldığı izinle İstiklal mahkemelerine ait belgeler üzerinde çalışan Prof.Dr. Aybars, ''O belgeler arasında İstiklal mahkemelerinin birbirleriyle, Ankara, valilikler ve kolordularla yaptıkları yazışmalar, dava sonuçlarının yer aldığı karar defterleri var. Bunlar İstiklal mahkemelerinin üyeleri olan milletvekilleri tarafından zarflara konulmuş, numara verilmiş'' dedi.

Belgelerin, Meclisin depolarında 30-40 metrelik duvarı kapladığını anlatan Prof.Dr. Aybars, bunlar üzerinde aralıklarla 1970'li yıllar boyunca çalıştığını, kendisinden başka kimsenin çalışmadığını tahmin ettiğini belirtti. Kendisinden sonra çalışacaklara kolaylık olması açısından dosyalara numara verdiğini belirten Prof.Dr.Aybars, ''Belgeler üzerinde çalışırken, mahkemelerin genel prensiplerine, kararlarına baktım, detaylarına girmedim' dedi.

İstiklal Savaşı sırasında 14, Cumhuriyet'in ilanından ise, 3 istiklal mahkemesi kurulduğunu belirten Prof.Dr. Aybars, ''İstiklal mahkemelerinde 55 bin kişi yargılandı, 1352 kişi idam edildi. Yaklaşık 3 bin kişi hakkında idam hükmü verilmesine karşılık uygulanmadı. Yaklaşık 40 bin kişi hakkında ise dayak cezası verildi'' dedi.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0