‘Seni baþkan yaptýrmayacaðýz' anlayýþý yanlýþtý

09 Haziran 2016 23:29 / 4011 kez okundu!

 

 

Bir yýl öncesinden gelen yüzlerce uyarýyý göz ardý edenler, bakalým Ýsmail Beþikçi'nin yaklaþýmýný nasýl yorumlayacaklar? Kimileri daha bebek bile deðilken, Kürt sorunu üzerine yazdýðý kitaplardan dolayý yýllarca hapis yatan bir "Türk" olarak Beþikçi'yi PKK'nýn "afaroz etmesi", bakalým birileri için de hala yol gösterici sayýlmaya devam edecek mi?

 
****
 

‘Seni baþkan yaptýrmayacaðýz' anlayýþý yanlýþtý 

 

BBC Türkçe’den Türay Köse’ye konuþan Beþikçi, HDP’nin Türkiyelileþme olarak tanýmlanan programýný da yanlýþ bulduðunu vurgulayarak, Kürtlerin en azýndan federasyonu savunmasý gerektiðini söyledi.

Kürtlerin ‘anti-demokratik bir koalisyonla’ karþý karþýya olduðunu savunan Beþikçi sözlerine þöyle devam etti: “HDP’nin, PKK’yý, Kandil’i ikna edememesi de þüphesiz bir zaaftýr. 80 milletvekili karþýsýnda, PKK/Kandil artýk geri planda kalmalýydý. PKK/Kandil bu bilinçte olmalýydý. Ama PKK’nýn, Kandil’in bunun bilincinde olmasý gerekirdi. Sonuçta bu tutum elbette HDP’ye büyük zarar vermiþtir.”

‘Görüþmeler baþka Kürt gruplarýyla yeniden gündeme gelebilir’

‘Çözüm sürecinde’ yapýlan görüþmelere de deðinen Beþikçi, müzakerelerin PKK lideri Abdullah Öcalan’la yapýlmasýný da sakýncalý buldu: “Görüþmeler, HDP ile yapýlmalýdýr. HDP, görüþmeler sürecinde Kandil’le irtibatlý olur.”

Barýþ görüþmelerine yeniden dönülebileceðini de belirten Beþikçi, þöyle konuþtu: “Kanýmca, görüþmeler yine olacaktýr. Devlet/hükümet kendi elini güçlendirmek, Kürtleri güçsüzleþtirmek için operasyonlarý daha da týrmandýrabilir. Devlet/hükümet, yeterli güce ulaþtýðýný düþündüðü zaman baþka bir formatta HDP’den, PKK’den farklý Kürt gruplarýný da sürece katan bir formatta, görüþmeler gündeme gelebilir.”

‘Seni baþkan yaptýrmayacaðýz’ anlayýþý yanlýþtý

Yazar, HDP’nin seçim sloganý haline getirdiði ‘Seni baþkan yaptýrmayacaðýz’ anlayýþýnýn yanlýþ olduðunu da þu sözlerle gerekçelendirdi: “Kürt-Kürdistan sorunlarýnda siyasal mücadeleyi yürütmek önemlidir. Kürtler siyasal mücadele yürüterek bazý kazanýmlar elde edeceklerdir. Kürtlerin, parlamentoyu ikna etmeleri zor olabilir. Ama, ‘baþkan’la daha etkili bir pazarlýk yürütülebilirdi.”

 

http://www.diken.com.tr/ismail-besikci-hdpnin-seni-baskan-yaptirmayacagiz-soylemi-yanlisti-baskanla-pazarlik-daha-etkili-olurdu/

 

Son Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2016 23:38

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.